Handler du vitaminer fra utlandet bør du lese dette

I dag, 1. Oktober, trer nye regler for privatimport av legemidler i kraft, til stor frustrasjon for mange.

vitamins-minerals

I dag trår de nye reglene for privatimport av legemidler i kraft. Dette betyr at det blir ekstremt vanskelig for Ola og Kari Normann å importere blant annet vitaminer som overstiger det som er maksimumsgrensene for vitaminene her i Norge.

Det nye regelverket tillater kun import av legemidler fra EU/EØS-land som er reseptfrie og godkjent i Norge (med norsk pakningsvedlegg og tekst på pakningen), kan man lese på legemiddelverket.no.

Denne lovendringen skulle hindre import av falske og farlige legemidler, men nå har altså vitaminer også falt inn under dette.

LES OGSÅ – Vitamin D – Alt du trenger å vite om dette viktige vitaminet

Dette skaper problemer for mange

27. September kunne vi på BT.no lese om Silje som er avhengig av tilskudd for å holde seg frisk. De nye reglene gjør det umulig for henne å importere tilskuddene hun bruker for å holde helsen i sjakk.

584

Jan Mesicek

Vår egen skribent Jan Mesicek blir også å lide under de nye reglene. Til oss forteller han:

–  Jeg var kjempesliten hele våren 2014, uten at jeg klarte å skjønne hva som var galt. Hadde frysninger, og den ene sykemeldingen tok den andre. Trening ble et kjempeork. Men hos fastlegen var alle prøver ok, helt til jeg ble oppfordret til å sjekke skjoldbruskjertelen. Da viste det plutselig at jeg hadde et stigende TSH (Thyroid-Stimulating hormone – et hormon som stimulerer produksjon av hormonene T3 og T4 som er viktige i stoffskiftet) – den doblet seg på en uke og var oppe i 12, samt at mange andre blodprøver indikerte at noe var galt.

– Et tilskudd med Jod ble anbefalt med en gang av en lege med kunnskap om vitaminer og mineraler. Men for å komme opp i riktig dose, måtte jeg ta 2 x 8 tbl. per dag. Jeg har ikke problemer med å svelge unna det, men det blir upraktisk og dyrt. Istedenfor importerte jeg D3 5000IU + 1000 mcg jod.

– Etter noen måneder var alle symptomer på stoffskifte normalisert og blodprøvene helt fine. TSH verdien begynte å synke etter en måneds tid. Jeg var jo kjemperedd og jeg så treningsgleden forsvinne. Lavt stoffskifte er en kronisk sykdom, og det var lite informasjon å finne – det som fantes var ikke hyggelig lesning. Det er viktig å få frem at ikke alle med latent lavt stoffskifte eller lavt stoffskifte, kan bruke jod – de må snakke med en lege eller naturmedisiner som kan sitt fag.

På lillemaane.no går Mesicek til kraftig angrep på det nye lovverket. Les artikkelen her.

Facebookgruppen «Vi som vil bidra til å få omgjort de nye importreglene for kosttilskudd» har på kort tid fått over 10 000 medlemmer, det vitner om et enormt engasjement der ute. Hva i alle dager har Legemiddelverket med vitaminer, mineraler og urter å gjøre i første omgang, spør Mesicek som avslutter med en sterk oppfordring til alle i treningsmiljøene om å engasjere seg i saken.

515

Foto: Liberalistene.org (illustrasjonen viser kostnaden ved 1 tbl 5000 IU vitamin D per dag)

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.