Er usunn mat omsorgssvikt?

Stadig flere eksperter kobler usunn mat og overvekt med omsorgssvikt.

jul2

Foto: Fitnessbloggen.no / Illustrasjonsfoto

Stadig flere eksperter hevder at dårlig og usunn mat er omsorgsvikt og at barnevernet burde vært koblet inn i langt flere saker som handler om barn, deres matvaner og overvekt. Selv om usunn mat og overvekt kan være et symptom på omsorgssvikt er det viktig å ikke dra alle under en kam, men heller foreslå ulike endringstiltak og tenke helhetlig.

I en sak fra 2007 mistet en mor fra Skien omsorgsretten for sin 12 år gamle datter som da veide 100 kilo. Her er det veldig enkelt å legge all skyld over på moren, men vi skal være litt forsiktig. For det første kjenner vi ikke alle sakens detaljer.

Vi vet heller ikke hvorfor datteren hennes veide 100 kilo. Overvekt og fedme har ofte multifaktorielle årsaker; kan det være at hun har vært seksuelt misbrukt? Mobbet eller trakassert på skolen? Kan hun ha en medfødt sykdom som gjør at hun er deprimert? osv. Det trenger selvsagt ikke være så dramatisk heller.

Det er alltid sammensatt

Et usunt kosthold og overvekt vil i de fleste tilfeller handle om mye mer enn mat og aktivitet. Det er riktignok slik at spiser du mindre og trener mer, går du ned i vekt, men vi er tross alt mennesker og ikke roboter.

Fordi overvekt kan være et symptom på noe, er det uansett viktig å forstå barnet og hvilken funksjon både maten og levesettet har. Her bør kanskje heller lege, ernæringsfysiolog og psykolog inngå i et tverrfaglig team som har kompetanse på atferdsendring. Trøstespising og overspising kan være barnets måte å håndtere vanskelige følelser og situasjoner på.

Som foreldre bør vi være kjent med hvilken påvirkningskraft vi har og det ansvaret som hviler på våre skuldre. I en fase hvor vekst og utvikling står særlig sentralt er det viktig å vise interesse og søke kunnskap om kosthold. Samtidig er det viktig å legge til rette, så langt det lar seg gjøre for at barnet finner interesse for ulike aktivitetstilbud som kan fremme motorikk, positiv stimuli og styrke ulike ferdigheter.

rødt kortIkke døm etter utseendet!

Men fordi overvekt nesten alltid er komplisert og kan innebære problemer i hjemmet, mobbing, sykdom, dårlig økonomi etc, er det ikke noe som kan løse det over natta, og det å ukritisk koble inn barnevernet eller rope «omsorgssvikt» så fort man ser et overvektig barn spise noe usunt, trenger ikke være veien å gå.

Hvilken rett har vi til å dømme andre, stigmatisere dem og sette dem i bås ut fra utseende? Det er veldig enkelt å gjøre det, kanskje gjør vi alle det noen ganger, men jeg vil likevel at du skal tenke deg om.

Vi må også ha takhøyde for at vi mennesker er forskjellige. Det bør ikke være et mål at vi alle går rundt som fyrstikker eller topptrente. Det må tillates en ganske stor variasjon i vekt i samfunnet. At noen veier 5, 10 eller 15 kilo for mye betyr ikke at noe er feil og må gjøres, men spesielt når det handler om barn bør man se på hvilke muligheter som finnes for å fremme sunn mental og fysisk helse.

Hva mener du – Er usunn mat og overvekt omsorgssvikt eller bommer ekspertene? 40 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.