5 Klassiske jentefeil på studioet

Ønsker du å få maks ut av treningen din, kan det være greit å styre unna de klassiske feilene.

legpress2

Som personlig trener er det noen feil jeg ser går mer igjen, enn andre. Noen av dem kjennetegner guttene mest – som det å kjøre 30 sett benkpress og bicepscurl, gjerne uten pause, mens andre er mer typiske for jentene.

Ønsker du å få mest mulig ut av treningen din, kan det være greit å ha som mål å trene riktig fra første treningstime.

For selv om noen trolig synes det er viktig med riktig sminke og treningsklær, så håper jeg at du kanskje er en av de som mener at det viktigste ved treningen er å se bra ut etterpå – ikke mens du trener.

Så la oss se nærmere på hva som er de klassiske jentetabbene på treningsstudioet.

1. Du trener med for lette vekter

Å trene med for lette vekter, er kanskje den største feilen jenter begår. Som vi vet, er det viktig at belastningen er høy nok, for å forbrenne fett og bygge muskler.

Grunnen til at du trener med for lette vekter, er kanskje fordi du frykter at du skal få store og klumpete muskler. Vel, der kan du slappe helt av. Sammenlignet med oss gutta har dere jenter bare 5 % av den testosteronmengden som vi har. Det skal med andre ord ganske mye til før du bygger muskler.

2. Du gir deg for tidlig

For å få en effekt av treningen, er det viktig at du presser deg. Dette gjelder uavhengig om det er snakk om kondisjon eller styrketrening.

Om det står at du skal ta ett sett med åtte repetisjoner i benkpress, betyr ikke dette at du skal legge på for lav belastning (en belastning du trolig kunne klart tjue repetisjoner med), og stoppe på åtte. Da har du enten bevisst eller ubevisst gjort en kraftig feilvurdering av kapasiteten din.

Styrken din, spesielt fremgang i styrke, er en god indikator på om du trener riktig eller ikke.

Om du ikke presser deg, vil du ikke bli sterkere. Mangelen på styrkefremgang vil medføre at resultatene i større grad uteblir, enten det er snakk om muskelvekst, fettforbrenning eller styrke.

Dette høres kanskje logisk ut for noen av dere, men det er åpenbart ikke logisk for alle. Gir du ikke kroppen din noen argument for å forandre seg, så vil den heller ikke forandre seg.

 3. Du trener for mye

Å trene for mye, har ingenting godt for seg. 3-4 styrkeøkter i uka og 1-2 økter med kondisjon holder for de aller fleste av oss, uansett målsetning. 

Dessverre har mange jenter en lei tendens til å overdrive. De begynner kanskje med en time spinning, før de hopper over på tredemølla og løper intervall i tjue minutter. Etterpå gjennomfører de en tung styrkeøkt i over en time, før de hopper i dusjen og sykler hjem igjen.

Det er verken nødvendig eller smart å trene for mye. Trening er stress for kroppen. Noe stress er bra, mens for mye vil være ødeleggende.

Langt viktigere enn hvor mye du trener, er hvordan du trener. Kunnskap er i denne sammenhengen veldig viktig. Du må vite hva som kreves for å oppnå målene du har satt deg. Ønsker du lavere fettprosent og sprettrumpe, så er ikke nøkkelen å jogge eller være med på spinning 8-10 ganger i uka.

4. Du gjør det samme som kjæresten

Gutter og jenter kan i teorien trene det samme programmet, men det avhenger av at du og han tåler omtrent den samme mengden trening og har trent like lenge (det finnes en del unntak til disse reglene, men forhold deg likevel til det som står).

En klassiker er at kjæresten din, som kanskje har trent styrke i 6-7 år, anbefaler deg å kjøre den samme 5-splitten som han. I god tro om at den muskuløse typen din vet hva han gjør, slenger du deg på programmet og starter første økt med 18 sett benkpress og 14 sett bicepscurl.

Det kan være at han har god effekt av det, men det har trolig ikke du. Så i stedet for å fortsette i samme stim som du kanskje har begynt i, råder vi deg til å se nærmere på disse 3 sakene

Det er ingen automatikk i at du responderer på samme type trening som kjæresten din gjør – derfor kan det være like greit å starte i riktig ende.

5. Du tester ut 100 ting samtidig

En typisk feil som kanskje i størst grad kjennetegner jenter, er at de er veldig vinglete. De skal ha alles mening om hver minste ting, og skal gjerne prøve ut hundre forskjellige ting samtidig. Den ene dagen ber de kompis#1 om å sette opp et program. Senere på dagen ber de en annen kompis evaluere programmet og sette opp et forslag til et annet.

Det finnes mange veier til Rom, men det viktigste er å holde seg til sti av gangen. Om du hele tiden skal vingle fram og tilbake, er det ikke bare en mangel på en rød tråd i programmet ditt, det er også umulig å vite om det man gjør fungerer. Du har jo tross alt bare rotet rundt, nærmest uten mening.

Følg disse retningslinjene

Ønsker du maksimalt utbytte av treningen din, kan det være greit å følge noen konkrete retningslinjer.

Nedenfor følger noen tips til deg som har planer om å trene styrke – samtidig som målet er å få mest igjen for tiden du spytter inn.

  1. Press deg skikkelig når du trener styrke. Du skal kjenne at det er tungt å få opp den siste repetisjonen. Ikke vær redd for å kjøre tungt.
  2. Hold deg primært mellom 4 og 12 repetisjoner. For mange repetisjoner (20+) har liten effekt. Dette gjelder også om du tar 15 og kunne klart 20.
  3. Styrketrening handler like mye om hva og hvordan du gjør det som hvor ofte du gjør det. At du er på trening sju dager i uken betyr nødvendigvis ikke at du trener riktig.
  4. Skaff deg en treningsplan som inkluderer delmål og klare målsetninger. Den planen bør også inneholde en konkret del om hvordan du skal nå målene. Du blir ikke rik av å logge deg inn på nettbanken tre ganger om dagen – det samme gjelder på treningsstudioet. Å dra treningskortet gjennom magnetstripen er ikke det viktigste.
  5. Når du trener styrke skal det handle om å bli sterkere. Blir du sterkere, er dette en god indikasjon at du strammer opp, mister fett og ser bedre ut.

 Guttene slipper ikke unna

Greit nok, dette var en artikkel for jentene – men gutta fortjener å høre det, dem også. 

For mens jentene har en tendens til å ta i for lite på trening, så er det mtosatte problemet for guttene. De skal gjerne trene tungt hele tiden. Har du hørt om treningsmetoder som failure, forces rep, negativer, supersett osv? Dette er metoder som kan ha noe for seg, om man bruker de i perioder. Mange gutter kjører dette om hverandre, hele tiden. Gjerne i kombinasjon med en treningsmengde du kun finner blant toppidrettsutøvere innen svømming og sykling.

Blod, svette og tårer må ikke være en del av treningsplanen for å få effekt.

De tror gjerne at de må ha mellom 20 og 30 sett når de trener bryst for at det skal vokse. Greit nok, Arnold Schwarzenegger hadde i sin tid en fantastisk fysikk, og han kunne trolig lært oss alle et par ting om trening – men å herme etter det han har gjort, er ikke veien å gå. Hadde det vært så enkelt ville vi hatt mange «Arnolder» på treningsstudioet, men det har vi ikke.

Skal du blink flink til å sykle, må du starte i riktig ende. Å kopiere treningsprogrammet til en toppsyklist eller til en profesjonell kroppsbygger (som mest sannsynlig bruker en del penger på steroider) fører deg ingen vei. Så sitter du og vurderer å bestille deg ett treukers høydeopphold til pyreneene, kan det være greit å tenke seg om to ganger.

Ta med deg dette

Hvem du er – og hva du vil oppnå, skal danne grunnlaget for både kosthold og trening.

Har du planer om å trene 3-5 ganger i uken det neste året (noe som tilsvarer opp mot 400 treningstimer), kan det være en idé å jobbe ut en plan først. Eventuelt kan du jo også ta kontakt med en personlig trener som hjelper deg med det.

Å trene i blinde blir litt som å lete etter tusenlapper i søpla. Av og til (men veldig sjeldent) kan du være heldig – men mest sannsynlig er du verken rikere eller i merkbart bedre form om tolv måneder.

To muligheter

  • Det billigste alternativet jeg kan anbefale deg, er å lese Fitnessbloggen. Det krever tid, men til gjengjeld vil du kunne øke kunnskapsnivået ditt til et nivå hvor du selv kan sette opp ditt eget treningsprogram og kostholdsoppsett.
  • Det andre alternativet er å betale for hjelp, i form av en personlig trener eller en coach. Da kan du slenge deg i sofaen og la andre finne ut hvordan du skal gjøre det.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.