Tror du fortsatt på disse 5 mytene om vektnedgang?

Enkelte myter om kosthold, trening og vektnedgang nekter å dø

diet-myths-704x400

Er det noe det virker som vi aldri blir kvitt så er det myter om kosthold og fettforbrenning. Dette er gamle, utdaterte påstander om hva som er riktig å spise, hva man ikke bør spise, og hva man må gjøre for at vektnedgangen skal være en suksess. De 5 følgende påstandene er noen av de mytene som nekter å dø, selv om de blir avlivet gang på gang.

1. «Frokost starter forbrenningen»

Det sies at frokost er det viktigste måltidet. Dette er en av de vanligste mytene som ikke ser ut til å frokost2forsvinne. Hvor ofte får man ikke høre at man må spise frokost fordi da starter man forbrenningen. Forbrenningen (metabolismen) er en kontinuerlig prosess i kroppen vår som ikke kan stoppes eller startes. Om forbrenningen stopper opp så vil livsviktige prosesser slutte å fungere og kroppen vil dø. Derfor er det ekstremt tullete å påstå at forbrenningen ikke starter før man har inntatt frokost.

Forbrenningen skjer hele tiden, uanvhengig av om du velger å innta dagens første måltid når du står opp eller om du venter noen timer. Om du bør spise frokost eller vente er helt opp til deg selv og hva du er vant med. Er du sulten om morgenen, spis. Er du ikke sulten, vent. Vanskeligere er det ikke.

2. «Mange små måltider er best for forbrenningen»

Typiske diettoppsett for vektnedgang består av 5-6 mindre måltider da flere måltider visstnok skal holde blodsukkeret stabilt og øke forbrenningen.

Når vi spiser mat så må kroppen bruke energi på å bryte ned maten og absorbere næringsstoffene. Dette kalles termisk effekt og påvirkes av hvor mye du spiser. Om du spiser all maten din fordelt på 3 måltider eller 6 spiller i realiteten ingen rolle. Det som dog kan spille en rolle derimot, er at sultfølelsen din kan påvirkes gjennom at du spiser veldig lite i hvert måltid. Derfor kan få og store måltider være en fordel. Når du spiser mye så strekkes magesekken din og et signal sendes til hjernen om at du nå er mett. Du har også mer i magesekken som jobbes med over tid og dermed holdes du mett lengre. Små måltider derimot vil ikke gi den samme effekten, og man kan ende opp med å være mer sulten når man har flere små måltider.

Studier har også vist at større måltider har en bedre innvirkning på langtidsblodsukkeret enn flere små, selv om blodsukkerstigningen er høyere når et stort måltid inntas.

3. «Kardio er det beste for fettforbrenning»

Utallige studier har vist at kardio forbrenner fett, og det kan vi vel alle si oss enige i. Men er kardio det Top-Cardiovascular-Exercisesmest optimale verktøyet når fettforbrenning er målet? Én typisk kardiomyte som folk ser ut til å holde fast ved er at kardio gjort på tom mage og i «den fettforbrennende sonen» (50 – 70 % av makspuls) er det beste. Denne myten har blitt avlivet for lenge siden og hvor mye fett som forbrennes i løpet av en dag påvirkes alltid av energi inntatt vs. energi som blir forbrukt.

Flere studier har derimot vist at høyintensitetstrening som intervalltrening har den mest postitive effekten på fettforbrenningen. Intervalltrening består av korte men svært intense intervaller med sprinting eller sykling. Å trene på denne måten vil øke oksygenopptaket ditt, og et høyere oksygenopptak gir høyere fettforbrenning. Det har også blitt vist at intervalltrening har en mer langvarig effekt og vil resultere i økt fettforbrenning gjennom hele dagen i motsetning til lav-/moderatintensitets kardio som kun forbrenner fett der og da.

LES OGSÅ: 3 supre intervalløkter for maksimal fettforbrenning

4. «Fett gjør deg syk og feit»

Myten om at fett er dårlig for helsa og at du blir feit og får hjerte-/karsykdommer av det oppstod på Avocado-Fried-Egg-600x43350-tallet, og vi har fortsatt ikke klart å bli kvitt denne myten. Det har blitt gjort utallige studier på hvorvidt fett (mettet fett og kolesterol spesielt) er dårlig for helsa uten noen som helst bevis som har vist at det faktisk er tilfelle. Fett er et essensielt næringsstoff og uten fett i kosten vil vi bli syke og få mangelsykdommer da flere nødvendige mikronæringsstoffer kun kan bli tatt opp i fordøyelseskanalen vår sammen med fett. Kolesterol er også livsnødvendig for å opprettholde membranen rundt cellene våre og er også viktig for normal hormonproduksjon.

Det betyr likevel ikke at du nødvendigvis skal basere hele kostholdet ditt på fett. Balanse er viktig.

LES OGSÅ: Løp andre veien om noen prøver å gi deg en diettplan omtrent uten fett

5. «Karbohydrater på kvelden gjør deg feit»

På samme måte som at frokosten starter forbrenningen er en annen myte at du blir feit av å spise Healthy-Breakfastkarbohydrater på kvelden. Eneste grunnen til at det å spise på kvelden kan føre til at du legger på deg er at det spises mye, ikke direkte pga. inntak av karbohydrater.

En studie gjort på inntak av karbohydrater tidlig på dagen vs. seint på dagen viste at de som inntok mesteparten av karbohydratene tidlig på dagen gikk mer ned i vekt men på bekostning av muskelmasse, mens de som inntok mesteparten av karbohydratene på kvelden gikk ned mindre i vekt men mistet mer fett og bevarte mer muskelmasse. Dette forteller oss altså at man ikke trenger å frykte karbohydrater senere på dagen.

LES OGSÅ: Karbohydrater kommer i flere former, men er det egentlig noen forskjell?

Oppsummering

  • Nei, frokost «starter» ikke forbrenningen. Spis når du er sulten.
  • Færre men større måltider.
  • Intervalltrening er den kardioformen som gir best resultat.
  • Fett er livsnødvendig og gjør oss friskere, men fettkildene er fortsatt viktig. Sunt fett er bra fett.
  • Karbohydrater kan trygt spises senere på dagen.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.