Trening kan gjøre livet ditt lysere

Trening og fysisk aktivitet kan være et effektivt hjelpemiddel for å unngå og behandle nedstemthet og depresjon av ulik grad.

bilde1Verdens beste medisin: Trening og regelmessig mosjon er utvilsomt sunt for både kroppen og hodet. Trening har en dokumentert virkning på minst 28 sykdommer og brukes i stadig større grad i forbindelse med sykdom, både preventivt og i den rehabiliterende fasen.

Mens vi i media stort sett vier spalteplass til de fysiske effektene ved trening, er det viktig å ikke glemme den viktigste endringen; den mentale. Både den norske og danske aktivitetshåndboken har viet mye plass til å drøfte effekten av fysisk aktivitet på depresjon, og ut fra dette har man i den norske utgaven kommet fram til følgende:

  1. Fysisk aktivitet og trening kan brukes for å redusere faren for å bli syk av depresjon.
  2. Fysisk aktivitet kan brukes som behandling av depresjon. Treningen kan kombineres med annen antidepressiv behandling, som medisinering og/eller samtaleterapi.
  3. Fysisk aktivitet kan brukes for å redusere risikoen for tilbakefall etter vellyk­ket behandling.

bilde4

Slik virker trening

Trening og fysisk aktivitet betyr gjerne du har en viss forandring av tidligere atferd som ofte er preget av tilbaketrukkethet og passivitet. For mange innebærer trening økt mestringsfølelse, bedre selvtillig og selvbilde, noe som bidrar til å redusere depresjonen.

Det vil også bidra til å fremme positive tanker og gir deg økt tro på å håndtere livets utfordringer og de problemene som måtte være der – i tillegg til at det kan gjøre deg i bedre stand til å håndtere stress. Vi vet også at trening kan bedre syntesen og metabolismen av «lykkestoffer» hos forsøksdyr, og uten at vi vet det for sikkert, er det sannsynlig at dette også skjer hos oss mennesker.

Helsedirektoratets anbefalinger

Treningsform Intensitet Frekvens Varighet
Kondisjonstrening Moderat til anstrengende 2-3 ganger/uke (jogging) 30-45 minutter i min. 9 uker
Lett til moderat Daglig (spasertur) 30 minutter
Styrketrening 8-10 øvelser, 1-3 serier, 8-12 repetisjoner 2-3 ganger/uke, 70-80 % av 1 RM 30-60 minutter i min A9 uker

Artikkel sist oppdatert 15 mai 2013

Referanser

  1. Den norske aktivitetshåndboken
  2. Den danske aktivitetshåndbogen
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.