Tallet på badevekten – mer til plage enn til hjelp?

På tide å gi mindre makt til badevekten!

weight-scale

Badevekten. Den forferdelige dingsen på gulvet som ser på deg med djevelske øyner når du kommer inn på badet en tidlig morgen. Den kan i mange tilfeller være med på å avgjøre om du får en god eller dårlig start på dagen. Ofte unngår man den, eller så bruker man den gjerne altfor mye. Hva gjør du?

BARE ET TALL

Har du tenkt over hvor utrolig mye som er med på å avgjøre hva du egentlig veier? Om vekten viser -1 kg fra dagen før, så blir du kanskje kjempe glad for dette, men vet du egentlig hva det er du har mistet? Er det vann, fett, muskler, eller rett og slett bare middagen fra dagen før?

Dersom du veier deg med en gang du står opp om morgenen, vil du få opp et bestemt tall på vekten. Om du da drikker en halv liter med vann, spiser to knekkebrød med hvitost, og dermed veier deg igjen, vel, da vil du mest sannsynligvis få et høyere tall på vekten. Betyr dette da at du på under 20 minutter har gått opp i fettprosent? Nei, selvsagt ikke.

Badevekten fortelle deg en ting, og en ting alene: hvor mye hele deg veier. Den sier ingenting om hvor mye fett du har på magen, på lårene, eller noen andre steder, og den sier heller ikke noe om hvor mye muskler du har i bicepsen. Den sier altså ingenting om kroppskomposisjonen vår, men likevel gir vi den så mye makt?

MUSKLER VEIER MER ENN FETT

Når man begynner å trene styrke kan mange faktisk oppleve å gå opp i vekt. Muskler veier mer enn fett, men tar mindre plass på kroppen enn fett. På bildet ser man tydelig forskjellen på 2,5 kg fettmasse og 2,5 kg muskelmasse.

Se for deg at du over en gitt periode klarer å øke muskelmassen din med 5 kg, samtidig som du går ned 5 kg i fettmasse. Kroppsvekten din vil da være akkurat den samme, men med en høyere muskelmasse og en lavere fettprosent kan jeg garantere deg at kroppskomposisjonen din vil være helt annerledes!

Motsatt kan man tenke seg at dersom du går for raskt ned i vekt, typiske sultekurer, vil dette ofte føre til at du mister en god del muskelmasse, og ikke bare det uønskede fettet. Da ender man gjerne opp med en slappere og svakere kropp enn utgangspunktet, og det er vel ikke meningen?

KARBOHYDRATER, VANNVEKT OG HORMONELLE ÅRSAKER

Å gå ned i vekt er faktisk super enkelt. Kutt ut karbohydrater i to-tre dager, og voilà du har nesten garantert gått ned i vekt. Betyr dette da at du har mistet 1-2 kg rent kroppsfett og kan feire nedgang i fettprosent med den største burgeren i byen? Nei, dessverre ikke.

Når man spiser karbohydrater kan disse lagres i kroppen som glykogen. En voksen person kan gjerne ha opptil 5-600 gram glykogen lagret i kroppen, avhengig av blant annet matinntak og trening. Hvis du tenker deg da at 1 gram karbohydrater binder ca. 2,7 gram vann, tror du da at vekten din vil kunne bli påvirket av dette? Absolutt! Vekten din vil da kunne variere, men UTEN at fettprosenten din blir noe høyere eller lavere av den grunn.

Mange kvinner merker gjerne at i uken før, eller under selve menstruasjonen, kan vekten øke med 1-2 kg. Dette er da ikke fettvekt, men vannvekt som følge av blant annet hormonelle endringer.

Mangel på søvn, langvarig negativt stress, saltinntak og lignende kan også være grunner til at kroppen gjerne holder på en del vann.

BMI – BODY MASS INDEX

BMI er forholdet mellom vekt og høyde. Den sier noe om hvor mye du «burde» veie i forhold til hvor høy du er.

Det mange kanskje ikke tenker over er at to personer som begge veier 80 kilo, begge er 180 cm høy og vil dermed ha samme BMI, kan se totalt ulike ut.

Den ene kan være en topptrent person med høy muskelmasse og et bra sammensatt kosthold, mens den andre kan være en utrent person med diabetes type 2, og et midjemål på godt over 120 cm. Har disse to menneskene da per definisjon like bra helse? Nei, åpenbart ikke.

HVORDAN MÅLE FREMGANG?

Så, hvordan skal vi egentlig måle fremgang? Dersom du fortsatt ønsker å bruke badevekten, så la den være en pekepinn, men ingen fasit.

Det å bruke en fettkaliper, ta kroppsmål, bilder, og ikke minst dine egne klær er mye bedre pekepinner på om det går den veien du vil eller ikke. Øker du i styrke, men går inn på midjemålet? Vel, da gjør du mest sannsynligvis noe riktig!

Dersom du likevel ønsker å veie deg anbefaler jeg å bruke denne fremgangsmåte:

  • Vei deg tre dager i uken, og finn gjennomsnittsvekten.
  • Vei deg om morgenen, uten klær.
  • Bruk den samme vekten hver gang.
  • IKKE la vekten avgjøre om du skal ha en god eller dårlig dag J

HELT TIL SLUTT

Det å veie seg kan være en grei ting å gjøre for å unngå at du går for fort ned/opp i vekt, men utenom det så får du nesten aldri brukt for den. Det er ingen som spør deg når du går på bussen om hvilket vekttall du har, det er heller ingen som spør deg om vekten din når du er i kassen på Rema 1000. Det er et tall som på ingen som helst måte definerer deg som person, og da burde du jaggu ikke la det få gjøre det heller.

LIVSKVALITET MÅLES IKKE I KILO.

Denne artikkelen ble først publisert hos Evo Fitness. Originalartikkelen finner du her.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.