4 oppskrifter på litt sunnere julebakst

Kos deg litt ekstra i jula med sunne versjoner av kokosmakroner, pepperkaker, Sarah Bernhard og marsipan.

Jula er her, og jeg tror ikke jeg snakker for meg selv når jeg sier at den vanligvis er fylt med masse kos. Kos i form av mye mat, og mye usunn mat. Mens enkelte mener at man må kunne kose seg akkurat som man vil i jula, mener jeg at det ikke er en unnskyldning for å skeie ut i det vide og det brede hele jultiden. Derfor har jeg laget sunnere versjoner av noe av det typiske julegodtet, og deler det gjerne med dere. Alle oppskriftene kan lages lavkarbo, glutenfrie, sukkerfrie og melkefrie. Er det ingredienser du ikke har sett før, så finnes de stort sett på helsekosten.

Kokosmakroner

Kokosmakroner er noe av det enkleste å ”sunnifisere”, og lages på null komma niks. Jeg har brukt tagatose i min oppskrift av den enkle grunn at jeg ikke synes sukrinmelis egner seg i store mengder rent smaksmessig. Om du likevel vil prøve med sukrinmelis, kan du doble mengden i forhold til tagatose.

Ingredienser – Ca. 15 stk.

  • 4 eggehviter
  • 200 g kokosmasse
  • 100 g tagatose
  • 1 ts vaniljeekstrakt, evt. vaniljepulver

Fremgangsmåte

Bland alt sammen i en kasserolle, og varm opp i noen minutter til søtningen smelter og det blir en seig masse. Den skal ikke koke, så pass på at det ikke blir for varmt. Når den er ferdig lager du topper på en bakeplate ved hjelp av et par skjeer og setter i ovnen på 200 grader i noen få minutter til de er blitt gyllenbrune. Jeg tok ut mine etter 7 minutter, men dette varierer fra ovn til ovn.

Pepperkaker

Pepperkaker er julekake nummer én for meg. Det er noe med den krydrete smaken og lukten som gir meg umiddelbar julestemning. Dersom du liker at pepperkakene er skikkelig sprø, bør du prøve å få deigen så tynn som mulig, og steke dem helt til de nesten begynner å bli svidd (her er det lurt å plante seg foran ovnsdøra, for det går fort i svingene!). Om du bruker mer mandelmel i stedet for bokhvete, får du lavkarbopepperkaker! Bakepro kan byttes ut med annen tørrvare for de som er veldig sensitive for laktose. Det viktigste er at gram tørrvare blir likt til slutt, men jeg vil anbefale at mandelmelet og kvernede mandler er en del av oppskriften for smakens og konsistensens skyld.

Ingredienser – ca. 20 pepperkaker

  • 55 g romtemperert smør/laktosefri margarin
  • 30 g sukrin
  • 20 g tagatose
  • 1 egg
  • 70 g finmalte mandler
  • 50 g mandelmel
  • 1 ss fiberhusk
  • 2 strøkne ts johannesbrødkjernemel (JBKM) evt. mer fiberhusk
  • 20 g orgran glutenfri pannekakemix med bokhvete (kan erstattes med annen tørrvare)
  • 30 g bakepro (kan erstattes med annen tørrvare – inneholder litt laktose)
  • 2 ts pepperkakekrydder
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljepulver
  • En klype salt

Fremgangsmåte

Start med å male mandler i en blender eller kvern. Smør, sukrin og tagatose piskes porøst, tilsett så egget og pisk litt til. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Pakk deigen inn i plastfolie og sett den i kjøleskapet til den er kald – gjerne over natten. Den ferdige deigen er litt klissete, så det lureste er å ha godt med mel på benkeplata, og legge et ark plastfolie over før du kjevler ut til en vanlig pepperkakedeig. Dersom du opplever at deigen blir smuldrete, kan du kna inn litt og litt vann med hendene til den blir god å jobbe med. Stikk ut figurer og stek på 180 grader i ca. 7-10 minutter.

Sarah Bernhard

Deilig mandelmarengsbunn, myk sjokoladekrem og et hardt lokk av mørk sjokolade på toppen. Disse godbitene er skikkelig mektige, og helt perfekte. I tillegg er de veldig enkle å lage, og oppbevares i fryseren slik at du bare kan ta ut noen biter litt før de skal serveres. 

Ingredienser – Ca. 20 stk.

Bunn

  • 165 g finmalte mandler (males enkelt i en blender e.l.)
  • 2 eggehviter
  • 50 g tagatose / 100 g sukrin

Sjokoladekrem

  • 130 g romtemperert smør
  • Litt stevia, sukrin eller tagatose etter smak
  • 2 eggeplommer
  • 70 g mørk, sukkerfri sjokolade

Sjokoladetrekk

  • 130 g hjemmelaget sjokolade eller 
  • 130 g ferdigkjøpt sjokolade og 2ss cocosa

Fremgangsmåte

Bunn. Stivpisk eggehvitene, og tilsett så søtning og de malte mandlene. Lag 20 runde, flate (ca. 1cm høye) klatter på en bakepapirkledt stekeplate, og stek midt i ovnen ved 160 grader i ca. 10 min. Avkjøl bunnene på rist.

Sjokoladekrem. Pisk sammen smør, søtning og eggeplommene til en glatt krem. Tilsett så sjokoladen og pisk til alt er blandet. Her valgte jeg å lage min egen sjokolade av 3ss kokosolje, 2ss kakaopulver og søtning, men du kan godt bruke ferdig sjokolade som er smeltet. Lag topper av kremen på de avkjølte bunnene (med skje eller sprøytepose), og sett på et brett i fryseren til kremen er stivnet.

Sjokoladetrekk. Når sjokoladekremen er stiv kan du smelte sjokolade (hjemmelaget eller ferdigkjøpt, her brukte jeg ferdigkjøpt) og dyppe den delen av kakene som er sjokoladekrem i sjokoladen. Denne stivner fort, så dette kan godt gjøres rett før servering også. De ferdige kakene oppbevares i fryser.

Marsipan

Sist ut i sukkerfrie fristelser for denne julen er marsipan. Selv har jeg alltid elsket smaken, og om du dypper de ferdige kulene i mørk sjokolade blir det enda bedre! Mens mange sukkerfrie marsipan-oppskrifter bruker sukrinmelis, har jeg valgt å bruke en mindre mengde tagatose i stedet. Dette er rett og slett for smakens skyld – jeg synes i alle fall ikke at sukrinmelis egner seg i så store mengder i en oppskrift.

Ingredienser – ca. 15 kuler (med forbehold om feil – de ble oppspist før jeg rakk å telle!)

  • 100 g finkvernede, skåldede mandler
  • 1 eggehvite fra et lite til middels stort egg
  • 1-2 ss tagatose etter smak

Fremgangsmåte

Start med å skålde mandlene. Dette gjør du ved å koke opp vann i en kasserolle, og ha mandlene i det kokende vannet i rundt 30 sekunder. Da har skallet løsnet fra mandelen slik at det er lett å ta av. Ta av alle skall, og tørk mandlene enten i ovnen (ca. 50 grader) i 15-20 minutter eller på et kjøkkenhåndkle over natten. Kvern mandlene i en blender til du har et finmalt mel. Bland så alle ingrediensene i en bolle og rør. Om deigen blir veldig bløt, kan du tilsette mer mandelmel eller tagatose om du ikke syns den er søt nok. Dersom den skulle bli for tørr, er det bare å tilsette mer eggehvite. La blandingen stå i kjøleskapet i noen minutter – da blir det enklere å trille kuler. Dypp gjerne kulene i smeltet sjokolade til slutt.

Lykke til!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.