Sunn mat er ikke en trend

Lest om den nyeste dietten i avisen igjen? Noen rister bare oppgitt på hodet hver gang, mens andre kaster seg rundt for å handle inn det de trenger. Hvem er den mest fornuftige? Ingen av dem spør du meg.

For mange er det kanskje lett å sitte igjen med inntrykket av at det å spise sunt, er en livsstil og en hobby, som spesielt interesserte har lagt til seg. Det er trendy å spise sunt. Hvis du har med deg salat til lunsj, da tenker noen; «Jasså, hun er en av de som har kastet seg på den bølgen ja. Tror jeg holder meg til det jeg alltid har gjort jeg..», også tar de opp skiva med brunost.

Folk må skjønne at å spise sunn mat handler ikke om trend. Det handler ikke om å prøve ut en ny hobby som vil vare et par uker. Det handler om å investere i fremtiden sin, om å ikke bare ha det bra nå, men vite at de neste 30-40-50 årene også kommer til å bli gode. Det handler om å forebygge sykdom, å ta vare på den kroppen vi har fått utdelt. Kreft. Nesten 1/3 av dere som leser dette kommer til å få en eller annen form for kreft i løpet av livet. Gjør du noe for at det ikke skal bli deg?

Planlegge helsen?

Det er blitt svært populært med filofakser/avtalebøker – vi planlegger hva vi skal i flere måneder frem i tid. Vi trener for å passe inn i bikinien når det nærmer seg sommer, og vi sitter årevis på skolebenken for å sikre en god utdanning som kan forsørge oss i fremtiden. Men allikevel glemmer folk å planlegge helsen sin. For går det an å planlegge helsen sin? Vel, det går i alle fall an å gjøre små tiltak som vil redusere sannsynligheten for sykdom betraktelig. Tror du ikke du er like mye til stede i din egen hverdag når du er 50 år som når du er 20? Det kommer til å være like vanskelig å takle en sykdom da som nå.

Mange lever etter tankegangen at de heller vil dø ung og lykkelig, enn gammel og bitter. Jeg synes det er ganske naivt å tenke sånn. Jeg kjenner mange som lever et sunt liv, har et bevisst forhold til hva de spiser for å sikre god helse. Ingen av disse er hverken bitre eller føler de går glipp av noe i livet. Den dagen de fyller 60, og skjønner at det er like viktig å leve nå som for 40 år siden, da kommer de til å prise seg lykkelige for at de tok vare på helsa når de var unge. De kommer til å ha venner, familie og bekjente som får den ene sykdommen etter den andre, som sliter seg gjennom hverdagen – men de dør jo ikke. De lever kanskje i 10-20-30 år til, i smerter og ubehag. Det er disse som ikke tok vare på helsa når de var yngre, fordi de skulle være så frie og ha det så bra – leve i nuet. Vel, det nuet kommer alltid til å være der. Tenk på dagene som kommer!

Mye er genetisk og mange som har levd et sunt liv får sykdommer de også. Det er ikke disse jeg snakker om. Dette kan skje hvem som helst. Men det er veldig mye sykdom som kan unngås ved å leve sunt – og risikoen for å få en alvorlig sykdom minsker med flere titalls prosent gjennom mange ulike tiltak.

På tide å bry seg

Når jeg oppfordrer andre til å spise mer grønnsaker, frukt, velge grovt brød og spise fisk, så handler ikke det om å prøve å få de til å bli «en av oss». Det handler kun om at jeg ønsker det beste også for dem i fremtiden. Jeg vet mye om hvordan kroppen fungerer, hvordan cellene våre er grunnlaget for all aktivitet i kroppen, og hvordan enzymer gjør det mulig for cellene å utføre denne aktiviteten. Det er alle disse funksjonene som krever næringsstoffer for å fungere. Dette er vitaminer og mineraler man ikke får i seg gjennom et ensidig kosthold basert på ferdigmat, lite frukt og grønnsaker, og lite fisk.

Jeg blir oppriktig bekymret når jeg ser familiemedlemmer og venner utelate visse komponenter i kosten sin som jeg vet er viktig for å opprettholde kroppens funksjoner. Men problemet er at i mange tilfeller nytter det ikke å si noe, de skjønner ikke hvor viktig det er, eller de tar det helt feil. De tror jeg er frelst gjennom utdanningen min; «Avslutte lunsjen med en gulrot?! Nei, dette vil ikke jeg være en del av!»

Kanskje det er på tide å tenke gjennom hva nettopp du gjør i dag for å sikre din fremtidige helse? Den investeringen du gjør i butikken ved å handle inn blant annet grønnsaker, frukt og fisk er nok den investeringen du kommer til å få størst utbytte av den dagen du går av med pensjon og er klar for å nyte resten av livet.

Les også disse sakene fra Vegard Lysne:

Tar du ansvar for fremtiden din? 22 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.