De skjulte sukkerbombene

Visste du at biola inneholder mer sukker enn sjokolademelk?

godmorgen

Ifølge den siste kostholdsrapporten fra Helsedirektoratet spiser vi nordmenn 92 gram sukker om dagen. Og selv om det har vært en tydelig nedgang de siste ti årene, er dette fortsatt litt i overkant.

Noe av forklaringen på det høye sukkerinntaket kan være at vi rett og slett ikke har nok peiling på hva maten egentlig inneholder.

Hva om jeg fortalte deg at Biola faktisk inneholder mer sukker enn sjokolademelk? Og nesten like mye som cola. Her kan du se nærmere på noen av de skjulte sukkerbombene i kostholdet vårt.

LES OGSÅ – 5 grunner til å styre unna sukker

Yoghurt er ikke sunt

yoghDette er ett av de mange melkeproduktene de fleste har i kjøleskapet i forskjellige smaker og størrelser. Det er ikke til å unngå å bare måtte innse at sukkerinnholdet ikke vil reduseres av at du propper yoghurten din full av bær, pulver eller nøtter.

Det vil være lurt av deg å velge en litt sunnere type, men vær klar over at de fleste av disse variantene er rene sukkerbombene.

En god morgen yoghurt inneholder 9 prosent tilsatt sukker. I tillegg må du jo også huske på at den også inneholder mye melkesukker. Totalt utgjør dette 20 gram per 100 gram vare.

Biola er godt for magen, men

Biola er ett melkeprodukt i melkekartong, men tar du en ekstra titt iblant yoghurtene er den også å finne der. Er magen din i ubalanse kan den visstnok brukes for å forbedre din egen mageflora ved hjelp av magesyrebakteriene den inneholder.

1 glass biola inneholder 20 gram karbohydrater, ei god blanding av tilsatt sukker (6 prosent) og melkesukker.

Sukkerholdige frokostblandinger

Det finnes et titalls frokostblandinger der ute. Noen er sunnere enn andre, men veldig mange inneholder store mengder sukker.

Du skal absolutt ikke ha dårlig samvittighet for å spise noe du er glad i av og til, men hvis du nå tenker deg om eller kikker bort på kjøkkenhylla og ser kellogsen ville jeg muligens bytta den ut med ett sunnere alternativ som 4korn, musli eller havregryn.

Ei skål (60 gram) med Nestle Fitness Fruit inneholder cirka 45 gram karbohydrater. Av dette utgjør tilsatt sukker hele 17 gram.

LES OGSÅ – Skaper sukkeravhengige barn

Juice er sukkerdrikke

Juice er ifølge Wikipedia betegnelsen på drikkbar saft fra planter, vanligvis presset frukt, men kan også være laget av grønnsaker. Drikker du mye juice, er det greit å vite at det inneholder mye sukker, selv om det er «naturlig».

1 glass sunniva appelsinjuice (2 dl) dekker riktignok dagsbehovet ditt for vitamin C, men til hvilken pris? 21 gram karbohydrater, og av dette utgjør sukkerarter 18 gram. Da vil det være bedre å spise mer paprika, og en porsjon grønnkål til middagen.

Sukkerpåleggene brunost og prim

Brunost er strengt tatt ingen ost, men fordi det heter brunost og fordi vi bruker ostehøvel når vi spiser den, er det ingenting vi skal krangle på. Rundt 30 % av all ost som spises i Norge er brunost.

Prim inneholder stort sett det samme som brunost bare at den er i en mer smørevennelig form. Denne er blitt fisket opp og sunnifisert den siste tiden og finnes nå som en lettere variant med 4 % fett.

Brunost inneholder per 100 gram 39 gram karbohydrater. Det er liten grunn til å tro at dette er noe annet enn en kombinasjon av tilsatt sukker og melkesukker. 3 skiver brunost på brødskiva utgjør derfor nærmere 18 gram sukker. Prim inneholder 54 gram karbohydrater per 100 gram, og med tanke på sukkerinnhold er den enda verre enn brunosten.

Overrasket, eller viste du dette fra før? 60 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.