Sukkeralkoholer – dette er fordelene og ulempene

Bruken av sukkeralkoholer har steget drastisk de siste årene. Aldri før har det vært mer populært å bake sukkerfrie eller sukkerreduserte kaker og annet snop, men hva er egentlig fordelene og ulempene ved å bruke sukkeralkoholer i stede for sukker?

Foto: Adressa.no

Foto: Adressa.no

Bruken av sukkeralkoholer (polyoler) har eksplodert de siste årene. Etterspørselen blir større og større, og det kommer flere og flere produkter på markedet som inneholder denne typen søtemiddel. Det har eksistert i flere produkter en god stund, f.eks i sukkerfri tyggegummi og pastiller, men nå brukes det i større grad til å erstatte sukkeret i blant annet kakemikser, sjokolade, iskrem, proteinbarer osv.

Hva er sukkeralkoholer (polyoler)?

Sukkeralkoholer er en hybrid mellom sukkermolekyler og alkohol, men selv om det inneholder navnet alkohol så inneholder det altså ikke den typen alkohol som vi blir fulle av (etanol).

Selv om sukkeralkoholer stort sett ser ut som vanlig sukker, og smaker søtt, så har det langt færre kalorier enn vanlig sukker. Hvor mye kalorier det inneholder varierer litt fra type til type, men de vanligste typene har fra halvparten så mange kalorier til å nesten ikke ha kalorier i det hele tatt. Dette har gjort at bruken blant fitnessentusiaster har eksplodert de siste 2-3 årene. Det bakes kaker og andre søte desserter som enten har en blanding av sukkeralkoholer og vanlig sukker, eller som kun er søtet med sukkeralkoholer. Hvem sier vel nei takk til en cookie eller et kakestykke som inneholder 30% mindre kalorier?

De mest vanlige sukkeralkoholene

De mest vanlige sukkeralkoholene som brukes i matvarer og kosthold er disse:

  • Xylitol
  • Erythritol
  • sorbitol
  • Maltitol

Det er forskjell mellom de forskjellige sukkeralkoholene, bl.a. i smak, kaloriinnhold og hvilke helsefordeler de har.

Xylitol

Xylitol er den mest vanlige typen sukkeralkohol som de aller fleste har eller har hatt et forhold til opp gjennom årene. Det blir mye brukt i sukkerfri tyggegummi og i tannkrem.

Det er omtrent like søtt som sukker og har ca. 40 % mindre kalorier, men man kan oppleve litt ubehag i magen om man får i seg mye av det.

nfi_6285_086394300_1200138929

Foto: abcnyheter

Erythritol

Erythritol er nesten like søtt som sukker (ca. 70 %) og er en av de sukkeralkoholene med bedre smak. Det produseres ved å fermentere glukosen i maisstivelse, og har kun 5 % av kaloriene man finner i vanlig sukker. Det gir heller ikke like mye fordøyelsesproblemer som de andre sukkeralkoholene da mesteparten absorberes før det når tykktarmen og skilles uforandret ut gjennom urinen.

Det populære produktet sukrin, er 100 % erythritol.

Sorbitol

Sorbitol er en vanlig ingrediens i sukkerfri drikke og mat – brus, syltetøy og mykt godteri.

Det er omtrent 60 % så søtt som sukker og har omtrent 60 % så mange kalorier. ThinkstockPhotos-157541706

Som andre sukkeralkoholer så kan det gi en del fordøyelsesproblemer, men det påvirker blodsukker og insulin i veldig liten grad.

Maltitol

Maltitol er 90 % så søtt som sukker men inneholder bare halvparten av kaloriene. Flere produkter inneholder maltitol, og mange av de påstår at matvaren dermed er sukkerdfri, men maltitol blir absorbert og påvirker blodsukkeret vårt. Derfor bør diabetikere som spiser «sukkerfrie» matvarer som inneholder maltitol være litt ekstra forsiktig.

Sukkeralkoholer har visse fordeler

Den mest åpenbare fordelen ved å bruke sukkeralkoholer er at det inneholder mindre kalorier en vanlig sukker. Dette kan hjelpe mye med å motvirke overvekt eller hjelpe til med vektreduksjon. Bruken av sukkeralkoholer gjør også mulighetene for diabetikere mye større med tanke på bakverk og ellers mat med sødme.

Sukkeralkoholer vil også være positivt for bl.a. tannhelsen. Det er jo ikke ukjent at høyt inntak av sukker vil slite på tennene, og reduksjon i sukkerbruken vil virke positivt på tannhelsen. Xylitols effekt på tannhelsen har også blitt studert mye, og det har blitt vist at xylitol gir positiv beskyttelse mor karies (noe som også er årsaken til at det brukes mye i tannpleieprodukter).

Sukkeralkoholer har lavere GI enn vanlig sukker. Noen typer sukkeralkoholer vil faktisk ikke påvirke bloduskkeret og insulinnivået i det hele tatt:

GI

Kilde: http://www.starch.dk/

På bildet kan man se at det populære søtningsstoffet erythritol, ikke vil påvirker blodsukkeret i det hele tatt.

Sukkeralkoholer har også ulemper

Den største ulempen med sukkeralkoholer at det kan påvirke fordøyelsen om man inntar store mengder. Sukkeralkoholer blir ikke fordøyd og reiser dermed til tykktarmen hvor de kan fungere som «mat» for bakteriene i tarmen. Dette kan gi mye gass, oppblåsthet og diaré. Sliter man allerede med fordøyelsesproblemer så bør man vurdere å holde seg unna sukkeralkoholer nettopp pga. dette.

Det beste alternativet

Foto: funksjonellmat.no

Foto: funksjonellmat.no

Om man ser på fordeler og ulemper ved de forskjellige typene sukkeralkoholer så er det erythritol som kommer best ut. Den påvirker ikke blodsukkeret og insulinnivåer, og den gir minste problemer med fordøyelsen siden mesteparten absorberes før det når tykktarmen. Den er også den typen sukkeralkohol som gir best smak.

Her på fitnessbloggen kan du finne kjempemange oppskrifter på sunnere kaker og snop hvor sukrin er søtemiddelet. Bla gjennom oppskrifter her.

 

Kilder

http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/sugar-alcohols.html

http://archive.diabetes.ca/files/SugarAlcohols–Wolever–CJDDecember2002.pdf

http://authoritynutrition.com/sugar-alcohols-good-or-bad/

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.