Strongman og styrkeløfter Jørgen Aukland

Fitnessbloggen har tatt en prat med strongman og styrkeløfter Jørgen Aukland!

FB bilde 3

Foto: Per Gunnar Roalkvam

De fleste kjenner nok Jørgen fra strongman-miljøet hvor han har konkurrert de siste årene i u105 kg klassen. Han ble blant annet Europas sterkeste mann i 2014 i denne klassen, pluss at han er ranket blant de 10 beste utøverne i verden i hans klasse.

Nå har Jørgen trent mot styrkeløft og nasjonalt utstyrsfritt stevne som gikk av stabelen nå 1-3 mai. Dette var første gangen han konkurrerte i en nasjonal konkurranse i styrkeløft i Norge.

Vi har tatt oss en prat med Jørgen.

Hvilke vektklasse konkurrerer du i, og for hvilken klubb?

Jeg konkurrerer i styrkeløft og strongman, men faktisk ikke samme klasser i de to. I strongman har vi innveiing 24 timer før, og da stiller jeg i 105 kg klassen selv om jeg veier nær 110 kg til vanlig. I styrkeløft stiller jeg i -120 kg klassen da jeg ikke kan drive å gå ned såpass mye med 2 timer innveiing. I styrkeløft løfter jeg for Oslo styrkeløftklubb, mens jeg tar strongman-treningen på Sørumsand strongman.

Aukland klippet

Fortell litt om dine personlige rekorder så langt.

Styrkeløftpersene mine er nå (fra stevne i helgen): 245 kg knebøy, 160 kg benk og 290 kg markløft. Dette er da alle løft gjort med IPF standarer. I strongman kan jeg «låre» i markløft, og da har jeg fått opp 310 kg raw og 321 kg med drakt. I tillegg har jeg 174 kg over hodet som jeg ser på som mye bedre enn den mindre råe benken min. Ellers har jeg reppet 150 kg pushpress, gått med over 190 kg farmers i hver hånd og trasket rundt med 420 kg på ryggen for en ca. 15 m.

Den rekorden jeg nesten er mest fornøyd med er å ikke ha droppet en programmert økt de siste 6 årene. Det er denne kontinuiteten i treninga som har gjort at jeg har klart å komme til et brukbart styrkenivå, selv om treninga har vært suboptimal mye av tiden.

Du har fram til nå konkurrert i strongman-konkurranser, og ranker blant de 10 beste i verden i din klasse. Nå prøver du deg på styrkeløft. Hva fikk deg til å bestemme deg for å konkurrere i styrkeløft?

I strongman har jeg en stor svakhet i grunnstyrken min. Jeg er god teknisk og på fartsmomenter, men er altfor svak. Etter å ha snakket endel med min gode kompis og min coach Jørgen Aasen valgte vi å bruke nasjonalt som en motivasjonsfaktor mot å fikse denne svakheten. Jeg elsker å konkurrere over alt annet, så for å kunne gi alt mot treninga måtte jeg ha et spesifikt konkurransemål.

Styrkeløfterne kan virkelig sakene sine når det kommer til å bygge styrke i baseløftene, så dette er det perfekte platået for å jobbe med akkurat dette. FB bilde 2

Det er jo litt forskjell på strongman og styrkeløft – har du gjort noen større endringer i hvordan du trener?

Forskjellen er vel egentlig at alle strongman-øvelsene har blitt byttet ut med enda mer bøy, benk og mark. Nå har fokus vært på å styrke disse områdene, samtidig som jeg også øker pressen over hodet. Jeg har trent spesifikt og mye frem mot denne konkurransen, med hele 8 bøy- og press-økter i uken! Bøyen har økt en 30 kg i løpet av siste månedene, benken 20 kg og marken har blitt mye sterkere uten låring. All programmeringa har blitt styrt av Jørgen Aasen i webcoaching.no. Han kan virkelig sakene sine, så om noen trenger å komme over en platå i treninga eller bare optimalisere ting så ta kontakt med denne karen!

Hva er mest spennende: å konkurrere i strongman eller styrkeløft?

Begge to har uten tvil sin sjarm, og har storkost meg i begge konkurranseformene. Sånn som det ligger an har mine beste konkurranseopplevelser vært i strongman-sammenheng. Det å vinne europamesterskapet, kjempe i Norges sterkeste mann og konkurrere internasjonalt i USA har vært store opplevelser! Når dette er sagt, så er det absolutt ikke siste gangen jeg deltar i et styrkeløftstevne!

Du konkurrerte i nasjonalt utstyrsfritt stevne nå til helgen, hvilke forventninger hadde du, og hvordan gikk det?

Det gjorde jeg ja! Forventningene for denne konkurransen var veldig usikre. Jeg visste ikke hvordan jeg lå an i forhold til de andre utøverne, men hadde et lite håp om å kunne være med å kjempe om en eventuelt 3 plass. Formen føltes bra på konkurransedagen, så var ikke annet å gjøre enn å «gunne» på.

Bøyen endte på 245 kg, 5 kg under det som var konkurransemålet. Vi gikk for 252,5 kg i siste løftet da 245 gikk såpass bra, men ble akkurat for tungt denne gangen. Benken gikk av med full klaff og 7,5 kg pers med 160 kg. I mark endte jeg på skuffende 290 kg, men jeg tror jeg forventet mer enn det jeg er god for da jeg tjener veldig mye på å «låre» i strongman. 295 kg i siste løft gikk lett over knærne, men å ta lockouten med krum rygg ble for tungt. 300+ går helt klart neste gang jeg står på en styrkeløftplatting!

Da det var slutt endte jeg på en 2 plass! Ekstremt fornøyd med denne prestasjonen, og noe jeg tar med meg videre i treningen!

Hva er resten av konkurranseplanene for 2015?

Nå er strongman-sesongen i gang igjen! Neste på planen er Østfold og Akershus sterkeste mann, hvor jeg skal konkurrere mot flere av de beste utøverne i landet i åpen klasse. I juni blir det neste internasjonale konkurranse med strongman champions league Norway som holdes i Bamble 20 juni. Etter dette følges det på med mange store konkurranser med EM 105 kg, NSM åpen klasse, NM 105 kg og til slutt VM 105 kg. Disse 4 konkurransene er de store målene for året, og skal være i en mye bedre form enn noensinne!

FB bilde 4

Foto: Per Gunnar Roalkvam

Jeg har virkelig troen på en god strongman sesong nå. Jeg får hjelp av proteinfabrikken med kosttilskudd, løfteutstyr av maxrep.no og programmering av Jørgen Aasen i webcoaching. Dette gjør det å optimalisere trening og kosthold ekstremt mye lettere for meg. Da både proteinfabrikken og maxrep har de klart beste produktene innenfor deres respektive markeder.

Styrkeløft og strongman dreier seg jo begge om å være sterkest mulig, men likevel er det stor forskjell. Er det noe du skulle ønske var annerledes med begge idrettene?

Er endel forskjeller med idrettene ja, både i form av hvordan man konkurrerer og rammene rundt arrangeringen av disse. Det blir litt sånn at det jeg syns den ene mangler har den andre, og motsatt. Strongman er en mye mer allsidig test av styrke, hvor man tester hele spekteret av det å være en styrkeatlet. Dette gjør strongman som en mer morsom konkurranseform etter min mening. Det jeg savner i strongman i motsetning til styrkeløft er rammene rundt opplegget. Man mangler endel trenere og personer med mye kunnskap rundt hvordan å optimalisere treningen. Det beste hadde vært om strongman ble en del av idrettslag etterhvert med idrettslig satsing på talenter, sponsing til internasjonale konkurranser og full dekning av ADN (Anti Doping Norge). Om dette skjer etterhvert blir spennende å se, men jeg liker veldig godt at det er mulig å kombinere disse idrettene såpass bra som man kan gjøre.

Til slutt.. Har du noen gode råd til de som ønsker å bli skikkelig sterk?

Det er én ting som er viktig om du skal bli sterk. Du tenker kanskje jeg skal si riktig program, kosthold, søvn og alt det der, men der tar du feil. Det aller viktigste for å bli skikkelig sterk er kontinuitet! Man blir ikke sterk på 1 år, og for å være ærlig blir du faktisk ikke SKIKKELIG sterk på 5 år heller. Så det man må gjøre er å holde ut dag inn og dag ut uten spesielle avbrekk. Lær deg å elske veien, og ikke bare tenk på den ene dagen du skal få makset og lønn for strevet. Jeg elsker hver eneste dag jeg drar på trening, og selv etter over 5 år i gamet er treningen dagens store høydepunkt. På grunn av dette er det lett for meg å holde treninga, søvnen og kostholdet bra så lenge jeg vil.

Se video av Jørgen som løfter på nasjonalt utstyrsfritt stevne:

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.