Når spisedagen blir en spiseforstyrrelse

En spisedag kan være forskjellen mellom sixpack og ølvom. Unngå å la spisedagen ødelegge dietten.

hamburger1

Mange av oss innfører gladelig en såkalt spisedag i uken når vi er på diett eller vil spise sunt ellers i uken. Dette er en dag hvor vi kan legge bort alt av regler vi har satt for oss selv og bare skeie skikkelig ut. Ukritisk går vi løs på hamburgeren, pizzaen, brusen, sjokoladen og potetgullposen. Vi kjøper gjerne mat for mange hundrelapper denne gangen, og alt skal ned. For enhver pris!

Opprinnelig var denne dagen ment for fitness-utøvere som nærmet seg konkurranseform, men som på grunn av langvarig energiunderskudd og en høy treningsmengde har fått litt lavere forbrenning, mindre vekstoppbyggende hormoner, litt mer sultfølelse og trengte påfyll av mental og fysisk energi. I dag brukes spisedager dessverre helt ukritisk og kan på mange måter minne om en kombinasjon av anoreksi og overspising.

Spisedag eller spiseorgie?

Mens du i utgangspunktet skal spise mindre fett og protein og mer karbohydrater denne dagen, er det mange som ender opp med å hive innpå 2, 3 og 4 ganger så mye energi som vanlig. Forklaringen er at de har stresset kroppen ved å spise for lite og trent for mye over en lengre periode.

Når helga kommer er de så sulten at den spisedagen de kanskje skulle ha på lørdagen, må fremskyndes til fredag. Og i stedet for å spise en ekstra porsjon med ris eller kanskje noen ferske brødskiver, ender de opp med å fråtse. Så når lørdagen kommer ligger du der med dårlig samvittighet, oppblåst mage og føler deg skikkelig fyllesyk.

Du bestemmer deg for at dette ikke skal skje igjen og straffer deg selv med å trene ekstra mye og gjøre et solid kutt i energiinntaket den neste uken. Dessverre er dette bare starten på en ond sirkel og du vil erfare at resultatet bare blir at du overspiser mer, mer og mer. Ikke alle gjør dette, men alt for mange.

Problemet oppstår når du begynner å straffe deg selv med dårlig samvittighet, ekstratrening og mindre mat. I stedet for å finne ut hvorfor du er unaturlig mye sulten når helgen kommer, så prøver du å korrigere for problemet på feil måte. Resultatet blir at ting blir mye verre.

Kostholdet du har i ukedagen bør være slik at du også kan spise det samme i helgene. Det betyr ikke at du skal leve på torsk og brokkoli, men at det i ukedagene bør være et balansert kosthold basert på sunn fornuft. Du skal ikke nekte deg alt du synes er godt og tvinge i deg små fuglporsjoner med smakløs og kjedelig mat.

Belønn deg selv heller med 1-2 belønningsmåltid hvis du har vært flink med treningen og spist sunt i uken som gikk. Kjenner du at du blir for sulten, juster kostholdet umiddelbart og lag deg heller litt mer av den sunne maten, framfor å ignorere sultfølelsen og ende opp i godteriskålen når du egentlig ikke ville være der.

Regler for deg som vil ha en spisedag

Hvis du er på konkurransediett, prøver å finne formen til et bryllup eller har vært på diett lenge, kan det være greit med et avbrekk fra den vanlige maten. Dette skal være en dag hvor du spiser mer mat og som resulterer i økt energi, bedre søvn, bedre prestasjoner på gymmen og mindre sultfølelse.

  • Velg karbohydratrike matvarer med lite fett, fiber og protein.
  • Hold proteininntaket til maksimalt 1,4 gram per kg kroppsvekt.
  • Spis lite fett, gjerne i størrelsesordenen 0,2-0,5 gram pr kg kroppsvekt.
  • La mengden mat avgjøres av fettprosent, treningsmengde og generell energifølelse. Ikke ignorerer tydelige signal fra kroppen om at den er sliten.
  • En spisedag kan gjennomføres hver 3 dag til hver 3 uke, avhengig av fremgang og mål.

Det viktigste er at du tenker langsiktig og ikke overdriver. Målet bør være at endringene du gjør i kostholdet skal være mulig å leve med over en lengre periode.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.