Gir aspartam skylden for mange alvorlige sykdommer

Til tross for overveldende data som viser at aspartam er helt trygt, fortsetter mange å spre usannheter og skremselspropaganda.

pmax

Til tross for at det finnes overbevisende dokumentasjon på at søtningsstoffet aspartam er helt trygt, dukker det til stadighet opp artikler hvor innholdet tilsier at aspartam er giftig og kan føre til kreft, epileptiske anfall, overvekt, gjøre deg dum, gi dårlig hukommelse, hodepine og føre til hallusinasjoner. Lengre unna sannheten er det sannsynligvis ikke mulig å komme.

Aspartam er et hyppig brukt søtstoff og er cirka 200 ganger søtere enn vanlig bordsukker. Til gjengjeld inneholder det veldig lite kalorier. EUs mattrygghetsorgan EFSA, har konkludert med at det er helt trygt, det samme har myndigheter i mange andre land, deriblant USA. Her i Norge støtter vi også oppunder EFSA sine grundige ekspert-gjennomganger.

Anbefaler deg å sjekke vår egen aspartam-kategori for en nøyere gjennomgang av forskningen. Bloggeren Gunnar Tjomlid har også skrevet flere gode artikler om aspartam som er verdt å lese.

Over 3 liter lettbrus om dagen

Akseptabelt inntak av aspartam er satt til 40mg per kg kroppsvekt, noe som tilsvarer 3,3 liter lettbrus for en person på 60 kilo eller 5,5 liter lett brus for noen på 100 kilo, hver dag, resten av livet. Men uansett hvor mye forskning som peker på at et moderat konsum av aspartam er helt uproblematisk, fortsetter enkelte med å spre skremselspropaganda.

Foto: NRK Nett

Lege og professor i ernæringsvitenskap Christian A. Drevon ved UiO, stiller seg undrende til alle advarsler.

– Det er ikke tvil om at det er mye farligere å drikke sukkerholdig brus, enn å drikke brus søtet med aspartam. Aspartam består av to aminosyrer som finnes i de aller fleste proteiner vi spiser 50 til 200 gram av om dagen. Ved nedbrytning frigjøres ørsmå mengder metanol, i så lave mengder at de ikke betyr noe, sier han til DN.no

Hvorfor tror du denne frykten mot aspartam vedvarer? 27 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.