Velg alltid smør framfor margarin

I butikkhyllene står smør og margarin side om side. Mens mange eksperter er uenige i hva du bør velge, mener jeg at valget er soleklart.

Kvalitet eller smak: Smør kommer uansett best ut. Foto: Tine.no

De lærde strives om hva som er det optimale å smøre på brødskiva og steke kyllingen i. Mens smør og margarin ligner visuelt – de er begge gul og rektangelformet, er det meste annet ulikt.

Basert på smak, kvalitet og næringsinnhold mener jeg at du bør velge smør. 

1. Ingredienser

Tine.no kan du lese at meierismøret består av fløte, melkesyrekultur og vitamin D. Den kommer i to varianter – en med og en uten salt.

Konkurrenten, VitaHjertego opplyser at deres margarin består av en kombinasjon av solsikkeolje (28 %), rapsolje (28%), vegetabilsk fett (ukjent prosent), vann, skummet melk, salt, emulgator, konserveringsmiddel og surhetsregulerende middel.

2. Næringsinnhold

Mens meierismøret til Tine inneholder 82 % fett, inneholder Vita Hjertego’ kun 70 %. Fettsyresammensetningen er også veldig ulik. For mens begge variantene inneholder omtrent den samme mengden enumettet fett (22 vs 27 %), inneholder meierismøret over tre ganger så mye mettet fett (54 vs 14 %), og knapt noe flerumettet fett (1,5 % vs 25 %).

De inneholder omtrent den samme mengden vitamin A og vitamin D, mens margarin i tillegg inneholder vitamin E. Innholdet av salt i meierismøret er 1,5 og 0 gram, mens det i margarinen er 0,8 gram.

3. Smak

For stjernerestauranten 5 bord var valget enkelt.

Det sies at smaken er som baken – men jeg tok meg likevel bryet med å undersøke hva folk mener smaker best.

Restauranten 5 bord i Trondheim regnes som en av landets beste restauranter. Sjef og driver, Andreas Espenes kunne fortelle meg at de brukte smør fremfor margarin fordi det smakte mye bedre.

Hva med folk flest? Jeg gjorde på mandag en spørreundersøkelse på Fitnessbloggens fanpage på Facebook. Av de 119 som svarte, mente 82 % at smør var best på smak.

I kommentarfeltet ble det også skrevet at folk mente smør var et sunnere valg, og at det derfor var to gode argumenter for å velge smør fremfor margarin.

4. Bruk og helseeffekt

Ifølge statistikk fra Helsedirektoratet spiser vi nordmenn 3 ganger så mye margarin som smør – dette er en betydelig forskjell.

En forskjell jeg mener er uheldig av flere årsaker. Blant de 5 viktigste er:

  1. Smør smaker helt klart best. Spør hvem du vil – kokkelandslaget, stjernerestauranten 5 bord, eller Fitnessbloggens tilhengere på facebook.
  2. Smør er et ærlig produkt som ikke har noen intensjon om å skjule ingrediensene. Margarin oppgir derimot «vegetabilsk fett» på listen over ingredienser. Det sier oss ingenting.
  3. Margarin inneholder en betydelig andel omega-6 fettsyrer. Dette er uheldig når vi allerede får i oss for mye omega-6. 
  4. Selv om produsenten av Vita Hjertego’ fremstiller det som at margarinproduksjonen er naturlig og enkel, er den i virkeligheten svært komplisert. Dette er i og for seg ikke noe problem, men bruken av kjemikalier, temperatur og trykk er lite gunstig for den endelige effekten av fettsyrene.
  5. Det finnes ingen sammenhengen mellom inntak av mettet fett og koronar hjertesykdom og slag (se også denne).

Bildet er tatt fra en av Sveriges største margarin-fabrikker. Ikke spesielt delikat.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.