Derfor blir du ikke best av å trene mest

Smartere trening: Det er ikke hvor lenge du er på trening som avgjør om du blir sterk, muskuløs, stram og får bedre helse.

t2

Du blir ikke best av å trene mest, du blir best av å trene smartest. Nøkkelen til gode resultater ligger ikke i antall treningstimer, men hva du faktisk gjør når du er på trening. Så om du trener 3, 4, eller 7 økter i uken kan i beste fall være ubetydelig så lenge du ikke trener med skikkelig kvalitet.

Det finnes utallige personer som har trent i mange, mange år, men til tross for dette kan betegnes som nybegynnere målt i styrke i effektive baseøvelser som knebøy, markløft, benkpress, militærpress, foroverbøyd roing, pullups, hip-thrust osv. Veldig mange kuker bare rundt i timesvis, flere ganger i uken, uten å forstå at det de gjør, ikke fungerer.

Uansett målsetning, så må du trene smart. 

6 punkter som gir smartere trening

  • Keep It Simple Stupid: Et program skal være enkelt, forståelig og gi progresjon. Starting Strength er et godt eksempel på hva «KISS» handler om.
  • Prioriter baseøvelser: Baseøvelser trener flere muskelgrupper samtidig og kjennetegnes også ved at man kan bruke tyngre vekter. Det er enklere å legge på 2,5kg på 60 kilo i knebøy, enn å legge på 2,5 kilo på 8 kilos-manualer du kan «curle» med.
  • Bli sterk: En sterkere kropp gir gjerne sterkere skjelett, bedre helse, økt fettforbrenning og mer muskelmasse. Dette betyr ikke at du skal gi faen i god teknikk, men det er viktig å være tøff med seg selv og ikke holde på for lenge med de samme vektene (når du egentlig kunne økt).
  • Gjør færre isolasjonsøvelser: Isolasjonsøvelser kan ha sin plass, gjerne for å gi muskelgrupper som henger etter, litt ekstra trening, men de fleste bør holde seg til baseøvelsene, kanskje i kombinasjon med 1-2 isolasjonsøvelser.
  • Hold pausene korte: I de tyngste øvelsene kan det være fint med pauser på 1-3 minutter, litt avhengig av hvor mange repetisjoner du kjører, men i litt enklere øvelser, kan du fint holde pausene nede til 10 til 60 sekunder.
  • Press deg selv: Hvis du etter noen år med trening ikke tar 1,2 * kroppsvekt i knebøy som dame eller kanskje 1,4-1,5 som mann, så har du gjort noe feil. Den vanligste forklaringen er at du ikke har presset deg hardt nok. Alle kan bli veldig sterke, bare de vil det nok.

Kommer du på flere punkter som passer inn? 14 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.