Slik bruker du rødvin i matlagingen

Rødvin er ikke bare godt i glasset. I mat gir det også god smak.

Mange av oss er klar over helsegevinsten av å drikke moderate mengder vin pr dag. Men er vi like klar over at man nødvendigvis ikke må drikke den, men også kan bruke den i matlagingen?

Moderate mengder vin, rød eller hvit, men også andre former for alkohol, inkludert øl og sprit har i observasjonsstudier visst seg å beskytte oss mot hjerte og karsykdommer. Disse relativt små mengdene alkohol skal visst nok øke HDL-kolesterol og redusere risikoen for åreforkalkning og koronar hjertesykdom. Ett til to glass pr dag (kvinner/menn) skal også redusere risikoen for å utvikle demenes og alzheimers.

Men husk: Denne forebyggende effekten viser en J-formet sammenheng mellom inntak og effekt. Dette betyr at den effekten vil forsvinne med overdrevent inntak.

LES OGSÅ – Gode nyheter for alle ølelskere

Reveratrol

I tillegg til den helsefordelen man får av et moderat alkoholinntak, inneholder rødvin resveratrol, en kraftig antioksidant som i forsøk har visst seg å øke levealderen til mus.

Hvis de lovende resultatene i dyreforsøk er overførbare til mennesker, kan man håpe på å redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer som kreft, diabetes og alzheimers.

Rødvin er derimot ikke de eneste kildene til resveratrol – det er også funnet i frukter med dyp rød- og lillafarger som blåbær, bringebær, bjørnebær og tranebær og druer.

Vin kan også brukes i matlaging

Har du tenkt på at man kan utnytte noen av helsefordelene bundet til vin i matlaging og baking?

Ved å bruke vin som ingrediens i matlagingen kan man forsterke smakene, i tillegg til at det kan være en super erstatning for alt eller noe av fettmengden (smør/olje) man bruker.

Når du koker vin vil mellom 60 og 90 % av alkoholinnholdet forsvinne. Helsefordelene ved et moderat alkoholkonsum vil følgelig forsvinne, men til gjengjeld påvirker ikke kokingen mengden resveratrol. Det er varmestabilt.

Det skal selvsagt påpekes at du ikke kan forvente deg underverker, men god smak og en beskjeden mengde resveratrol skal man ikke kimse av.

Hva med å prøve denne fettreduserte, sunne, proteinrike oppskriften? Dessuten, jo lengere man koker vinen, jo mer av den fruktige smaken vil fremtre og mer av den bitre smaken vil forsvinne. Perfekt i en kake!

Sjokoladekake med rødvin

  • 3 store egg
  • 125g valgfritt mel (hvetemel, mandelmel, siktet speltmel eller en blanding)
  • 20g kokosmel (kan utelates)
  • 130g sukrin
  • 150g vaniljekesam/ kesam
  • 40g sjokoladeproteinpulver
  • 30g kakaopulver (gjerne 100% kakaopulver)
  • 125 ml rød vin (valgfri type)
  • 1 ts vaniljeekstrakt (evt. 10 dråper vaniljeessens)
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 75g mørke sjokolade biter (valgfritt)
  • 50g tranebær/rosiner (valgfritt)

Sett ovnen på 180°C. Smør en ca 22cm rund form med non stick cooking spray. Pisk sammen egg og sukrin. Bland inn mel, kesam, vin, og resten av ingrediensene og tilslutt sjokoladebitene. Sett midt i stekeovnen i ca 30-40 min avhengig hvor myk du vil ha den inni, men toppen skal være fast!

Topping

  • 200g cottage cheese
  • 100g mager kesam
  • 1-2 ss honning
  • 1 ts vaniljeestrakt

Bland godt sammen, og smør utover kaken, strå gjerne over ekstra sukrinmelis og server med ripsbær eller granateplekjerner!

Selv med denne lille alkoholmengden er jeg sikker på at placeboeffekten og litt hyggelig selskap får deg rimelig ruset og tilfreds likevel etter å ha smakt denne godbiten! Hvis ikke, er det fullt mulig å nyte ett glass eller to fra din nyåpnede vinflaske med den beste samvittighet til denne kaken for å få utnyttet maksimale helsegevinster!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.