Rødbeter er rotgrønnsaken du bør spise mer av

Denne rotfrukten er ikke bare god å spise, den er også bra for helsa!

roebeter

Foto: matspecialen.no

En fantastisk god og næringsrik rotgrønnsak som du bør spise mer av er rødbeter. Ikke bare smaker den godt, den inneholder også mye av det prestasjonsfremmeren nitrat. Rødbeter kan du finne syltet på glass hele året, men du kan også finne de nydeligste ferske betene i hylla på butikken i høstmånedene.

Rødbeter – god kilde til nitrat

Rødbeter er fiberrike vitamin- og mineralbomber. De er spesielt rik på B-vitaminet Folat, og mineralet Kalium. De har også et høyt innhold av nitrat som kan hjelpe på høyt blodtrykk ved at det utvider blodårene (1). Nitrat fra rødbeter kan også virke positivt inn på styrke og utholdenhet (2).

Næringsinnhold

beter

1 rotfrukt – 5 oppskrifter

Rødbetsalat med chevre og valnøtter

Rødbeter smaker fantastisk sammen med chevréost!

Foto: Greenbonanza.com

Oppskriften finner du på Greenbonanza.com.

Revne gulrøtter og rødbeter

Perfekt som tilbehør!

revet gulrot

Foto: Klikk.no

  • 250 g gulrøtter
  • 250 g rødbet
  • 1 fedd hvitløk, knust eller hakket
  • 1/2 ss hasselnøtter
  • 1/2 ss honning eddik (eller eplesidereddik, basamicoeddik)
  • 1/2 ts sterk sennep, tabascosaus eller pepperflak
  • salt
  • pepper

Riv gulrøtter og rødbeter. Bland sammen og ha i tilsetningene. Smak til med salt og pepper. La gjerne stå i 30 min før servering så salaten blir fuktigere.

Oppskrift hentet fra klikk.no

Kremet Rødbetsalat

1713031-9-1424449786383

Foto: Linda Stuhaug

Du kan enkelt lage din egen «kremete» rødbetsalat. Linda Stuhaug har den perfekte oppskriften på sunnere rødbetsalat.

Oppskriften kan du finne på bloggen til Linda!

Bakte rødbeter (og gulbeter)

34c3d21517a7c0f7023c0e41057dcecb

Foto: Godt.no

Bakte beter smaker nydelig og passer kjempefint som tilbehør. Veldig enkelt og lite tidkrevende å lage.

  • 250 g rødbeter
  • 250 g gulbeter
  • 3-4 hvitløksfedd
  • 4 ss balsamicoeddik
  • 4-6 ss kokosfett eller olivenolje
  • salt
  • pepper

Sett ovnen på 200 grader. Skrell og del opp betene i passe store biter/skiver. Skrell og knus hvitløksfeddene. Bland beter, hvitløk, olje og eddik sammen i en ildfast form. Pass på at formen ikke er for stor da betene skal ligge tett sammen. Ha på salt og pepper og vend det godt inn. Dekk formen med aluminiumsfolie og bak betene på 200 grader i ca. 45 min til betene er møre.

Oppskrift hentet fra godt.no.

Rødbetchips

4699723

Bytt ut den vanlige chipsen med sunnere rødbetechips!

  • 1-2 rødbeter
  • 2-4 ss kokosolje eller olivenolje
  • salt
  • pepper

Skjær opp beten til syltynne skiver. Bland de godt inn i olje, salt og pepper. Legg skivene på et plate med bakepapir. Skivene skal ikke overlappe. Stek betechipsen på 200 grader i ca. 15-20 min. Snu gjerne brettet nuderveis slik at betene blir stekt jevnest mulig. Avkjøl før servering.

Bon appetit! :)

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.