Funker ikke programmet ditt? Dette kan være noen av årsakene

Om du sliter med progresjonen så kan disse faktorene spille en stor rolle.

464771501

Vi har vel alle hørt «jeg må ha nytt treningsprogram, det jeg har nå funker ikke.» Noen ganger er det programmet som ikke funker, andre ganger kan det være andre faktorer som spiller inn. Er du jente har du kanskje ubegrunnet frykt for å bli maskulinI denne artikkelen skal jeg gå inn på noen av feilene jeg mener at du kanskje burde se over før/om du skal skifte treningsprogram – det å hoppe fra program til program hele tiden blir det sjeldent gode resultater av.

Ser du etter et bra treningsprogram? Finn et treningsprogram her.

Programmet ditt suger

Biceps-curl og benkpress, 10 repetisjoner, 3 sett, tre ganger i uken er ikke et bra program uansett hva dine mål er. Noen ganger er det rett og slett et program dårlig. Ett bra program tar hensyn til dine mål og forutsetninger. Så dette punktet er kanskje nummer en på sjekklisten, i hvert fall om du har lagd det selv og det er ditt først program.

Spør HER om hjelp til ditt program.

Du kjeder deg

Programmet ditt kan passe dine forutsetninger hundre prosent, men om du ikke har det gøy, om ikke på hver 179111527økt så i det minste noen av øktene, er det fort gjort å bli lei. Da stopper det gjerne opp før resultatene virkelig kommer.

Synes du det er gøy å gå bananas med armtrening sånn som Arnold en gang i uken, sprinte hundre meteren mot en kamerat som driver med friidrett, eller dra på zumbatimer med Kari på Spenst en gang i uka med venninnen din, da gjør du det, til tross for at hovedmålet ditt er å øke 1 rm i markløft.

Overtrent? Nei, for lite mat og søvn!

Du hører gjerne om at treningen til folk har vært for hard, de er overtrente og de trenger en pause fra treningen. Blant de fleste vanlige folk så anser jeg overtrening som ett ikke-eksisterende problem. Men du har to andre reelle problem:

  • For lite/dårlig mat
  • For dårlig søvn/hvile

Alle som har trent noen år har kanskje hatt optimale forhold for trening en eller annen gang. Da skal alt stemme. Kosten er stor del av dette, og det merker du godt om du spiser perfekt en periode, får i deg nok proteiner/karbohydrater/fett/kalorier, og trener virkelig hardt. Så slutter du med det perfekte kostholdet, og prøver å opprettholde den treningen du har hatt – det funker sjeldent i lengden.

Sjekk HER om du spiser bra nok.

Søvn er den andre delen på dette punktet. En natt dårlig søvn kan gi konsekvenser dagen etter, og dårlig/lite søvn over lengre tid kan gjøre progresjon vanskeligere. For de fleste så går det greit med litt mindre søvn en uke eller to, så begynner søvnunderskuddet å samle seg opp i kroppen. Resultatet da er at treningen går tyngre og tyngre, progresjonen går ned, kroppen føles kanskje sår, og motivasjonen går ned. En gyllen regel for hvor mye søvn du skal ha er 8 timer pluss minus kanskje 2 timer. Noen må ha mer, noen må ha mindre, alt avhengig av aktivitetsnivå og alt annet som påvirker søvnkvaliteten, for eksempel stressnivå. Sliter du med søvn så er dette noe du bør ta tak i med en gang om du vil ha best mulig resultat.

Planlagt progresjon

Dette punktet er det mange som ikke har styr på. Planlagt progresjon kan være alt fra å ha noe så enkelt som å legge på 2,5 kg på 5×5 i knebøy per uke, til å ha ett mer avansert treningsprogram som Sheiko/Dietmar der det ofte også er progresjon som går på treningsmengde. Progresjon kan også gå på antall repetisjoner på visse vekter, noe som ofte er aktuelt for de som bedriver trening for muskelvekst.

Noe jeg liker her er å for eksempel starte på ei grei vekt du klarer 8×4, for så å øke repetisjonene hver uke til det stopper opp, kanskje du kommer opp til 15×4. Så går du ned på antall repetisjoner, og opp på vekten, og begynner på ny igjen. Eller gjøre det på motsatt måte, starte på eksempelvis 20×3, legge på vekt hver uke til repetisjonene går nedover av seg selv, helt til du kommer ned på 8×3, så begynne på 20×3 igjen men da med høyere vekt. Uansett hvordan du gjør det, så må det gjøres. Om du ikke gir kroppen utfordring, så endrer den seg ikke.

Og noe annet som er like viktig er å ha en plan om hva du skal gjøre NÅR det stopper opp. Som på 5×5, gå ned igjen på vektene og begynn på ny med å legge på 2,5 kg fram til du kommer over der du var.

To skritt frem, og ett tilbake, sånn er det ofte med styrketrening!

Tro på programmet

Sist men ikke minst, du må ha TRO på programmet du kjører. Du kan ha verdens beste program, skrevet av verdens beste personlige trener, men har du ikke tro på det, da vil du heller ikke lykkes. For å vite om programmet funker må du også holde deg til det i MINST tre måneder etter min mening. De som hopper fra program til program er gjerne de som aldri blir noe flinkere.

 

Disse tingene er det jeg mener er de absolutt viktigste faktorene for at du mangler progresjon og ikke føler at du kommer noen vei med treningen.

Mangler du progresjon og kjenner du deg igjen i en eller flere av punktene?

Les også:

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.