La matrestene være igjen på fatet

Hvis du ønsker å holde energiinntaket ditt lavt, bør du kanskje tenke deg om 2 ganger før du løper på kjøkkenet med middagsrestene.

In_Shell_Pistachios_US_Extra_1

Det kan være noe i utsagnet: ”Utav syne utav sinn”, i alle fall i forhold til inntak av nøtter. En ny studie viser at kan det være smart å la skallene til pistasjnøttene være igjen på bordet ettersom du spiser dem, da det fører til et lavere kaloriinntak.

Overvekt og fedme kan knyttes til negativ spiseatferd, som omfatter for eksempel mangel på porsjonskontroll, å spise for fort og en mangel på visuelle signaler for å slutte å spise. Hensikten med denne studien var å avgjøre om nøtteskall, spesielt skall fra pistasjnøtter virker som et såkalt visuelt signal for inntak. Hypotesen var derfor at hvis de tomme pistasjnøtt skallene var innen synsvidde som et visuelt signal på inntak ville kaloriforbruket reduseres i forhold til om skallene ble fjernet. De hadde rett.

Studien

118 testpersoner fra et universitet i USA ble fortalt at de skulle vurdere ulike merker av pistasjnøtter. Smak, metthet og tilfredshet skulle bli kartlagt og de måtte fylle ut skjema der de karakteriserte nøttene. De visste ikke at forskerne også målte hvor mye nøtter de spiste, og hvor mange kalorier de inntok.

De fikk en bolle med pistasjenøtter på pulten sin i en vanlig arbeidsdag på 8 timer, og kunne spise så mye pistasjenøtter de ønsket i denne perioden. Ved hjelp av såkalt crossover design ble deltagerne puttet i enten gruppe A eller B. Forskjellen mellom gruppene var at i A forble skallene i en ekstra bolle på pulten gjennom hele dagen, mens i B ble skallene fjernet hver 2 time. Det ble kontinuerlig fylt opp med pistasjnøtter slik at bollen hele tiden var full.

Gruppe A inntok gjennomsnittlig 216 kalorier, mens i gruppe B gjennomsnittlig inntok 264 kalorier. Det var altså en forskjell på 48 kalorier, men det var ikke en signifikant forskjell i grad av smak, metthet eller tilfredshet mellom A og B.

Forskerne konkluderte med at å la skallene ligge igjen virker som et visuelt signal som kan hjelpe forbrukere å innta færre kalorier.

Fig. 1. Kaloriinntak når pistasj skallene forble synlige hele dagen, sammenlignet med da de ble fjernet hver 2 time.

Visuelle signaler regulerer energiinntaket

Mange lever i troen at de inntar færre kalorier enn de egentlig gjør. Visuelle signaler, eller heller mangelen på dem, bidrar sammen med økte porsjonsstørrrelser til for store matinntak. Mange er uvitende om virkningen visuelle signaler har på inntak av mat.

Når du for eksempel er på en restaurant og servitøren fjerner tallerken med en gang du er ferdig å spise vil mange fort ’glemme’ hvor mye de har spist. Når en person derimot har et klart visuelt bilde av hva de har spist, rester på tallerken, som for eksempel kyllingbein, embalasje eller nøtteskall, kan de se hvor mange eller hvor mye de har spist. Dette kan bidra til å bedre kontrollere porsjonstørrelsen og inntaket.

Det samme konseptet gjelder for fast food-porsjoner, som har økt jevnt i størrelse. Kan du fylle opp brus koppen flere ganger under et måltid vil du kanskje ikke merke det samlede inntaket.  Men hvis den tomme koppen er igjen på bordet, ville du lett kunne se hvor mye du allerede har drukket, noe som kan redusere eller stoppe et overdrevent inntak. Når en person har en visuell indikator på hvor mye de har spist, kan det hjelpe dem med å selv kontrollere porsjonsstørrelsen. Dette er jo logisk, men forskerne ville dokumentere effekten slike signaler har.

Selv om studien var relativt liten kan likevel resultatene bidra med verdifull informasjon. Det ble observert en betydelig reduksjon i kaloriinntaket ( 22%) hos de personenene som hadde pistasj nøtt skallene på pulten hele dagen, i forhold til når de tomme skallene ble rutinemessig fjernet. Selv om man ikke bør generalisere dette til å gjelde alle matvarer eller inntak virker det i alle fall som en god ide å la skallene være i bollen etter hvert som du inntar nøttene.

Referanser

  1. K. Kennedy-Hagan, J.E. Painter, C. Honselman, A. Halvorson, K. Rhodes and K. Skwir, June 17, 2011, The effect of pistachio shells as a visual cue in reducing caloric consumption, Appetite, Eastern Illinois University, United States.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.