Dette må du vite før du velger personlig trener

Martin Norum tar for seg noen av problemene med bransjen sånn den er i dag, og gir deg noen gode tips, enten du er personlig trener eller trenger hjelp med å komme i form.

fitness e1335172006721

Personlig trening er definert som det raskest voksende helserelaterte yrket i verden.

Hva er egentlig en personlig trener og hva kan du forvente å få i retur av PT-timer? Er en personlig trener verdt pengene og finnes det forskjeller? Vi skal i denne artikkelen se på hvilke bruksområder personlig trening har, men også se på utfordringene knyttet til jobben som blir gjort idag.

Hvorfor bruke personlig trener

Det er hevet over enhver tvil at trening og fysisk aktivitet er helsebringende. Allikevel er det mange i dagens samfunn som ikke klarer å prioritere å være fysisk aktiv og spise sunt.

Stress, tidsklemma og ukunnskap er noen av de faktorene som påvirker vår lyst, kapasitet og evne til å prioritere trening.

anatomy trainsMange rapporterer om at det hadde vært enklere dersom man hadde noen som man måtte stå til ansvar for, og som fortalte hva man burde gjøre for å få mest mulig igjen for investert tid.

Det stilles ingen spørsmål ved at man benytter en rådgiver i banken når det gjeder investeringer, eller at man går på skole for å lære et emne av noen som kan det bedre enn deg.

Trening er vitenskap

Når det kommer til trening har det ikke vært vist samme forståelse. Mange tror at trening for å oppnå resultater er noe som alle kan og ”det er jo bare å trene mer og spise sunnere”. Faktum er at trening er en vitenskap.

Forskere og fysiologer undersøker hele tiden hvordan man på best mulig måte kan oppnå de beste resultatene for å få mest mulig igjen for tiden man legger ned. En personlig trener gjør dette for deg. Han eller hun skal inneha den kunnskapen som er nødvendig for at du skal få nettopp dine resultater, på lik linje som en annen rådgiver. Ingen er forundret over at rådgivere og konsulenter koster, og endelig begynner den vanlige mann å innse at han eller hun kanskje behøver litt ekstra hjelp av en fagperson.

Personlig trening er ikke bare for de utrente og slappe.

Du tenker kanskje at du kan det meste om trening og at du ikke har behov for PT timer? Vel – et reellt behov er det mulig at du ikke har, men hva om jeg forteller at selv personlige trenere bruker andre trenere. Undertegnede trener eksempelvis 5 PTer den dag idag. Hvorfor? Fordi vi alle trenger faglig påfyll, alternative innfallsvinkler og kan lære av hverandre. Vi trenger også en boost som alle andre, og kan på lik linje med resten av befolkningen få bedre resultater med PT-timer.

Enkelte studier antyder at treningseffekten automatisk stiger med 50% så fort man trener sammen med en person. Hvor høy kan denne prosenten bli med en dyktig PT som ikke bare sikrer kontinuiteten i treningen (hvilket ofte er mangevare hos mosjonister), men også finpusser tekniske elementer, forteller hva som fungerer best for en gitt målsetting, og samtidig motivere deg mot toppen?

Prisene varierer

beermug e1335175273682Prisforskjellene er store, men rundt 500-600 kroner/timen er vanlig pris.

Det kan kanskje høres dyrt ut, men la oss si at du kjøper 20 timer for 12 000 kroner og går ned 15 kilo i løpet av de timene. Er det 15 kiloene verdt 12 000? For mange er svaret definitivt ja. Man kan ikke sette en pris på helse, og faktum er at trening ikke bare får mange ned i vekt – det forbedrer mange indikatorer på helse vesentlig med en tilhørende selvtillitsboost.

I dagens samfunn bruker vi så mye penger på «søppel» som ikke er bra for oss. Summerer du opp byturene i helgen (med tilhørende burger eller kebab), fastfooden du spiser dagen etter, og ikke minst alle kronene du bruker på andre ting som strengt tatt ikke er nødvendig tror jeg vi kan være enige om at å bruke noen tusen på noe som er bra for deg på alle måter kan forsvares fullt og helt.

Det finnes utallige solskinnshistorier – svært mange har oppnådd ekstreme resultater i samarbeid med en PT.

Trenger vi personlige trenere i fremtiden?

obese1 280x209La oss se kort på dagens status:

 • På verdensbasis er det en milliard voksne som er overvektige.
 • 300 millioner med fedme (BMI over 30). (WHO)
 • Økningen i overvekt sees over hele verden, både i i‐land og u‐land.
 • Alle grupper har gått opp i vekt; de slanke har blitt mindre slanke og de overvektige er enda mer overvektige.
 • Gravide veier alt for mye og påvirker barnets helse i negativ retning (TV2-nyhetene 29. feb 2012)
 • Stadig flere på barneskolenivå er overvektige. Med tidlig overvekt er sannsynligheten for å fortsette å være overvektig stor.
 • Stadig flere av oss er så overvektige at vi pådrar oss diabetes type 2.
 • Overvekt er samfunnsøkonomisk et stort problem. Vi presterer dårligere, orker mindre og er mer syke som overvektige.
 • Til og med mengden drivstoff som benyttes på verdensbasis øker grunnet stadig tyngre befolkning

Det bør allerede være klart at det er et stort behov for trenere og at det vil være det i lang tid fremover. Behovet for kvalifisert helsepersonell som kan veilede folk til en bedre helse har aldri vært større. Og det ser ut til at mange har skjønt nettopp det. Det å bli PT har blitt en stor trend og det har sine positive og negative sider.

Dette kan du forvente av en personlig trener

Noen blir PT fordi de synes det er kult, noen blir PT i kombinasjon med en fylletur til syden, mens andre har et brennende engasjement for å hjelpe folk til en bedre livsstil. Grunnene er mange – men rollen er den samme.

En PT skal ta deg nærmere et mål og være en guide. Finnes det forskjeller, og hvordan vet du hvem som er bra?
Bakdelen med den store pågangen og etterspørselen etter personlig trening er at mange leverandører ser sitt snitt til å tjene penger på denne eksplosive trenden, og stadig tilbyr kortere og billigere løsninger.

La meg stille følgende spørsmål:

Du skal fra A til B. Den ene veien er lettvint og rask, den andre er lengre og vesentlig hardere. Hva velger du?
Svaret er ofte det som krever minst energi. Og det er noe av problemet. Vi glemmer at vi er EN FORM FOR helsepersonell som har en jobb som går ut på å «leke» med kroppene til folk. Det krever sin forståelse for svært mange aspekter om menneskekroppen dersom ting skal utføres forsvarlig.

Hvis ikke PTene tar dette på alvor i den forstand at de:

 1. Tar en utdannelse
 2. Fortsetter å søke kunnskap etter endt utdannelse
 3. Virkelig brenner for det de driver med
 4. Ser individene som enkeltpersoner med unike behov

..har vi et stort problem.

Du tar sannsynligvis for gitt at PTer gjør alle disse punktene, men da må du tro om igjen. Faktum er at de færreste virkelig setter seg inn i alt det som om mulig kan læres, men ser på det som en enkel jobb som bare går ut på å trene andre.

Det er synd at det er slik for de KAN FAKTISK ødelegge ryktet og seriøsiteten i bransjen, men på en annen side: kvalitetsforskjellene blir desto større og tydeligere. Likevel er det ikke alltid lett for den vanlige mann i gata og avgjøre hvem som er flinke, og hvem som ikke er det. Hvorfor ser du under.

«Sirkustrenerne må bekjempes…»

shoes for zumba 1385 280x233Som følge av at enkelte trenere slipper til for lett i markedet og fordi kvaliteten på utdannelsene og personene som tar utdannelsene er sprikende oppstår det jeg kaller for sirkustrenere. Det høres kanskje fancy ut, men det er ingen positiv situasjon å befinne seg i.

I treningsbransjen skjer det hele tiden enorme endringer med tilhørende treningstrender og redskaper som vokser seg store og populære. Det finnes mange eksempler, deriblant zumba, bosu-baller, trening med vannbagger, slyngetrening m.m. Når en ny trend kommer fremstår det som om det skal revolusjonere ALT, og fungerer for å trene absolutt alle kapasiteter. Er det virkelig slik det er?

Ny teknologi er supert og kan være med på skape en bedre og sikrere trening, men vi må være klar over at de trendene vi ser i all hovedsak oppstår som følge av å dekke et kunstig behov hos oss som trener. TRENGER vi virkelig enda et redskap som trener magen på den og den måten?

Vi må skjønne at alt har sin plass, men at det kun er enda et verktøy i verktøyboksen – ikke løsningen på alt. Nei, du får ikke store muskler av å stå på en bosu-ball og dra i strikker. Bedre balanse? Ja det kan du få, men vi må være klar over hva vi bruker de ulike redskapene til.

 »Sirkustrenerne» har ikke skjønt dette. De gjør det samme med alle klienter og gjemmer seg bak termer som «funksjonell trening».

Si meg – hvor ofte står du på en bosu-ball? Bare på trening? Hvor funksjonell og overførbar er da denne treningen egentlig til hverdagen din? Vi må slutte å prostituere oss til trendene og tørre å gå back to basics – med andre ord: Vi må bruke det beste fra alle verdener, det vi med sikkerhet vet fungere. Når fundamentet er lagt kan vi senere putte «krydderet» på toppen.

LES OGSÅ - Ustabil trening og “core-trening” – Har det blitt dratt ut av proporsjoner?

Treningssentrene har vært flinke på å sette fokus på helse og trening de siste årene, men med et stadig større behov for PTer må man ikke glemme å kvalitetssikre trenerne. Det stilles krav om utdannelse for å jobbe i de største kjedene som Elixia, Sats og Spenst, men det bør i større grad legges fokus på å premiere kvalitet og kunnskap, fremfor å premiere antall kunder eller timer.

Forskjellene er enorme

Som i alle andre bransjer er det store kvalitetsforskjeller ute og går, og det som kan synes som en dyktig person på papiret ikke nødvendigvis behøver å være det i det hele tatt. Det er utfordringen i vår bransje: Personlig trening er pr. idag ikke en beskyttet tittel, hvilket betyr at hvem som helst i teorien kan kalle seg PT.

Det er ikke mange år siden at en PT var en som hadde «trent mye selv» og som skulle lære det videre. I hele verden har det nå kommet utdannelser som ser hvor viktig kompetanse er når det gjelder kampen mot blant annet livsstilsykdommer.

Dette bør du vektlegge når du skal bruke en PT

 1. PTen skal være utdannet og sertifisert personlig trener. Det er ikke alltid nok å være terapaut for at man skal kunne trening. Ja visst er de best på sitt felt som blant annet er rehabiliterende trening, men det er trolig en grunn til at det heter «Physical therapist» og ikke «Physical trainer». Støter du på en som er begge deler er du heldig. Når dette er sagt så skal det sier at noen av de beste PT’ene ofte har en terapautbakgrunn som gjør de i stand til å ha en bredere forståelse, og dermed virkelig kunne tilby et kvalitetsprodukt.
 2. Se hvordan PTen jobber med kundene sine. Spiser han baguette og snakker i telefonen mens han har timer? Move on. Fremstår han/hun derimot som en seriøs yrkesutøver er sannsynligheten større for at personen nettopp er det.
 3. Les referanser. De fleste PTer har referanser fra kunder – les flere og finn ut hva PTen er flink på, og om han/hun har hatt gode resultater.
 4. Passion. Kanskje det viktigste av alt. Prøv å danne deg et inntrykk av om PTen virkelig brenner for det han/hun holder på med og om de er oppdaterte. Etter undertegnedes syn så er det slik at når alt kommer til alt spiller det ingen rolle om PTen har en bachelorgrad, er terapeut, eller «bare» en PT når man ser på hva som legges inn av innsats. De beste trenerne er de som oppriktig er interessert i å bli flinkest mulig og skape den største forskjellen. Vi må slutte å være så opphengte i titler og heller se på hva som faktisk blir gjort, og om det som gjøres er av kvalitet.
 5. Test en time! Flere sentre har gratis timer inkludert i medlemskapet. Prøv PTen før du bestemmer deg for å kjøpe timer. Og når du først kjøper – kjøp mange. Dersom du går for pakker på 10 timer må vi være realistiske. Hva tror du er mulig å få til på den tiden? På 10 timer spiller det nesten ingen rolle hvem du velger. Det er når du kommer opp i uker og måneder med PT-trening at den virkelige forskjellen på en som kan sakene sine og en som trener deg for underholdningsverdien kommer frem.

Det finnes virkelig mange fantastisk dyktige personlige trenere som gjør en formidabel jobb i markedet. Disse fortjener alle heder og ære. Ikke spiler det så stor rolle hvor du kommer fra heller. En yngre jente uten bakgrunn kan med lærevilje, entusiasme og innsats i mange tilfeller bli vel så bra som et individ som har trent lenge.

Det er ytterst få ting som ikke kan læres, og mennesker som er villige til å investere tid og innsats i å bli dyktige, blir det. Det er disse som tar utviklingen videre, de som lærer nytt, prøver nytt, søker ny kunnskap med glød og iver,
og som kontinuerlig strever etter å bli bedre. Det japanske uttrykket «kaizen» betyr kontinuerlig forbedring og er virkelig et ord som mange kan sette sin signatur ved. Hva du enn gjør, strev alltid etter å bli bedre. Perfeksjon er sannsynligvis en umulighet, men forbedringer er alltid mulig.

Har du lyst til å bli personlig trener?

Kanskje er du den fødte personlige trener? Jeg kan garantere deg at det finnes få jobber som er så meningsfulle som å se mennesker forandres til det positive og kunne ta del i store transformasjoner som er med på å forbedre helsen.

Det finnes etter hvert en rekke aktører som tilbyr utdannelser. Det viktige er at du gjør et bevisst valg på hvilken du velger. Hva ønsker du å få ut av utdannelsen? Skal du ha det som en hobby, skal du ha det som en
deltidsjobb, eller er du en av de som virkelig brenner for å gjøre en forskjell i andre menneskers livskvalitetet og helse, som våger å «strekke grensene» for at dine kunder skal se på deg som den kvalitetesutøveren du ønsker å være?

På lik linje som at valget av en bil sier noe om din identitet så sier alle andre valg noe om det også. Det er ikke uten grunn at de aller fleste produkter og tjenester i dag spiller på å skape en identitet rundt sitt produkt
som du ønsker å være en del av og bli. Hvem er du? Hva ønsker du å stå for? Husk at dine valg symboliserer hvem du er.

Med de beste ønsker om at du blir den du har potensiale til å være.

«Make a habit of two things: to help; or at least to do no harm.»
- HIPPOKRATES

Hva er dine tanker om personlig trening og PTer? 33 Svar

Likte du saken? Del den med andre!

33 svar

Vi oppfordrer alle til å delta aktivt i diskusjonene på bloggen, uansett kunnskapsnivå. Her er det fritt frem å komme med personlige meninger, tips, observasjoner, faglig prat, stille spørsmål, eller rett og slett si man likte artikkelen.

Spørsmål som ikke er relatert til artikkelen anbefaler vi at du får hjelp med i forumet.

 1. 1
  Nysgjerrig

  Kanskje dere kunne hatt en artikkel om de ulike skolene og utdanningsveiene man kan gå for å bli PT og fordeler og ulemper hvis dere er mange som har gått ulike veier? Vet jo at både AFTP, UiA, NIH osv osv har ulike tilbud og ulike utdanningsløp men hva er de store ulikhetene?

  • 2
   Fredrik Tonstad Vårvik

   Har selv tatt PT og sett pensum fra andre skoler, dette er basic og om den ene er 10% bedre enn den andre vil være vanskelig å si og har ikke så mye å si totalt sett. Det er hva du gjør under studiet og etterpå som han snakker om her, utvikler deg videre, følger med og lærer deg ny kunnskap!

  • 3

   Enig med Fredrik Trostad, men vil også legge til hva man gjør FØR studier. Det er mange med god kompetanse innen trening, som ikke jobber som trener.

  • 4

   Makan til elendig skribent skal man lete lenge etter. Det er jo 90 % vås og piss. For en nedlatende holding. Dagens tips:
   Martin Norum bør slutte å skrive.

 2. 5
  Maren Haugervåg

  Jeg har kjempelyst til å ta PT-utdannelse om noen år! Ingenting er så gøy som å hjelpe folk, og se at de oppnår resultater! Stilles det noen spesielle krav til bakgrunnskunnskap?

 3. 6
  Vegard

  «Problemet» med mange PTer er at de kan sitt basic stoff som skal kunnes, men som du sier ikke brenner for det og da velger å ikke utvide sitt spekter av forskjellige dietter, øvelser, kosttilskudd m.mer. For hvis det er sånn at PTen ikke utvikler seg så blir det som regel at du trapper opp og han kommer med en vanlig basic «oppskrift» på hvilke øvelser du burde ta og ikke legge det spesifikt opp til hver enkelt. Kan godt hende han hører på deg når du har svake knær og dropper ut noen øvelser, men legger ikke inn noen stabiliserings øvelser eller et program for å trene kneet sterkere.

  Det som fort kan bli «problemet» da er at kunden selv tar initiativ til å lese om forskjellige ting som vil være interessant for hvordan han/hun vil trene og vil få en oppfatning av at PTen ikke har peil på hva han snakker om. Derfor vil det være naturlig (vertfall for meg), at jeg som ser for meg en jobb som PT i fremtia, leser meg opp jevnt og trutt på ting som er hot or not i samfunnet. Hvis en dame kommer til meg og lurer på lavkarbo så skal jeg kunne dette, og da eventuelt kommentere om jeg mener dette er forsvarlig ifølge hvordan ho vil trene og hvilke mål ho vil ha.

  Det skal ikke være sånn at jeg lager min egen oppfatning om dette og enten utelukker eller er åpen for en diett, og da tar valget for kunden før du eventuelt har lagt fram alle fakta. Jeg ville vært fornøyd som PT om mine kunder visste hva som måtte gjøres, hva som er bra å spise og ha riktig teknikk. Og ser at med den kunnskapen jeg har gitt kunden, blir videreført til hennes generasjon og er med på å «slanke» Norge.

  Kort og greit; jeg ville vært en fornøyd PT om jeg kunne bryti ned all informasjon og mata mine kunder med denne infoen på like god måte som de gode skribentene på fitnessbloggen gjør!

 4. 7
  Steffen

  Tittelen «personlig trener» burde bli beskyttet, og det burde bli opprettet et organ som kan holde et øye med utviklingen og disse «sirkus-trenerne» for å opprettholde seriøsiteten og kvaliteten i faget.

 5. 8

  Bra innlegg! Må deles :)

 6. 9
  Rodolfo

  Enig med Steffen. Tittelen burde beskyttes. Ingen kan i dag kalle seg Advokat eller Tannlege og sette igang. En PT går så dypt inn i andre personers fysiske forutsetninger og problemer/muligheter at det er uforsvarlig å ikke beskytte dette lovmessig.
  Går selv PT på NIH, med fantastisk kunnskapsrike forelesere, og som alltid er der for å ta en diskusjon når jeg er uenig, de er ydmyke i forhold til kunnskapen sin, og sånt lærer en mye av. Noe som er litt artig, er at flere av foreleserne nå ikke lenger har et svart/hvitt syn på lavkarbo og trening, noe som er bra. Nyansert vil jeg kalle det.

 7. 10
  Jorn

  Eller bare glemme å snakke med 19åringen som har et år på Bali etter endt vidergående opplæring. Ta en tur innom denne siden. Finn et godt treningsprogram, les deg opp på kosthold og trening, ring en kompis, sett på noe musikk du liker og kjør på. Alt trenger ikke være så komplisert.

 8. 11
  Hanne Kanten

  Halleluja! Bare i dag observerte jeg ei PT på Evo som hadde en litt eldre dame som kunde. Hun måtte ta ettbeins knebøy med ett bein i en slynge, mens hun løftet en medisinball over hodet mellom hver rep. HVORFOR? Øvelsen var dessuten alt for tung for henne så det ble knapt knekk i knærne. Samme pt-dama presterte å si til en kunde at «Hvis du vil ha SLANKE legger må du gjøre dette masse = tåhev i smithmaskinen…. Og dette betaler de 600kr time for. Frustrende å observere :-(

  • 12
   F

   Hvilket evo senter var dette? Jeg trener på evo i Tønsberg, og hadde egentlig tenkt å bestille meg pt timer.. men nå spørs det jo om jeg gidder det der:P

  • 13
   Hanne Kanten

   Det er i Oslo. Gjør din research, nivået er ekstremt varierende.

  • 14
   Trine

   Jeg har i hvert fall pendlet litt fra Evo Sandefjord til Evo Tønsberg og testet ut ulike spesialfelt hos PTene for å krydre treningen min. Virkelig dyktige med en utrolig kundebehandling!! Så de kan jeg «trygt» anbefale Hvis du ser på hjemmesiden deres er det i hvert fall en av kjedene som har ordentlig sertifisering/utdanning som minstekrav (heldigvis).. men uansett hvor bra en kjede, et yrke eller en arbeidsplass er så vil det alltid være noen som ikke er fult så engasjerte, motiverte og dyktige i arbeidet sitt-dessverre. At PT tittelen blir beskyttet i fremtiden ville hvertfall utelukket det verste på markedet – det er det ingen tvil om! :)

 9. 15
  Karoline

  Det er så sant! Jeg føler at alle på min alder (20) tar seg et par måneder på Bali, drikker seg dritas og tar et par kurs, og kommer hjem og kaller seg PT. De har ikke anelse på hvordan noe fungerer, og virker svært lite ivrig på å lære mer.
  Dette har fått meg til å bli veldig skeptiske til PTer generelt. Trening er jo et vanskelig tema, det er nesten ingen som kan fastslå 100 % at sine metoder er riktige. Det dukker opp stadig nye forskningsbeviser og resultater! Jeg stoler ikke på noen!! Utenom fitnessbloggen kanskje..

 10. 16
  Arve

  Det er helt sikkert mange dyktige personlige trenere der ute.
  Likevel har jeg gjort meg noen tanker etter å ha opplevd en del av disse på en av de største kommersielle treningskjedene i landet, hvor jeg snart har vært medlem i 7 år. På noen av senterne henger de opp en slags cv der treneren skriver litt om seg selv, og enkelte har utallige referanser og massevis av utdanning, av og til også fra utlandet. Da stusser jeg over at enkelte av disse ikke ser spesielt godt trent ut. Jeg er en av de som mener at praktisk erfaring teller minst like mye som utdannelse og teori, og synes det virker lite troverdig når en personlig trener, i mangelen av et bedre ord, ser ut som ei pingle. En annen ting jeg har merket meg er at mange av disse er etter min oppfatning veldig firkantet i sine meninger og er ikke særlig interessert i ny forskning, spesielt når det gjelder kosthold. Det å i det hele tatt nevne ordet lav-karbo i sammenheng med trening, og det feks å utfordre gjeldende paradigmer og hypoteser, som feks om at inntak av mettet fører til hjerte og kar-sykdom, er som å banne i kirka. Jeg synes det skinner igjennom at de store treningskjedene er mer opptatt av å tjene penger, enn det å hjelpe folk til bedre helse, og det virker som at denne filosofien indoktrineres til de personlige trenerne som også jobber der.

  • 17
   Rune Ahlman

   Enig med deg Arve, jeg vet det er mange dyktige personlige trenere i Norge, men det å finne detn rette for meg er det kun jeg som kan avgjøre. Jeg tok for en del år siden Fitnesskurset til NIH og fikk da «oppskiften» på hvordan å bli slank, bedre helse og komme i form. Mitt problem er/ var at jeg har Diabetes Type 1 og hver gang jeg hadde trent på et eller annet studio med hard muskel trening og/ eller Spinning/ Aerobics så gikk blodukkeret mitt drastisk ned slik at jeg måtte spise mer karbo. Jeg visste ikke bedre den gangen så spiralen jeg gikk i i over 15 år med trening 3-6 ganger i uka (5 – 12) timer var at jeg ble fetere og fetere. Nå har jeg funnet min vei og den består i å trene mindre/ mindre hardt spise det som er bra for meg. Det eneste «problemet» jeg har er at jeg elsker saltimer med hopp sprett mye musikk.. men de gjør meg ikke slankere (annet enn pilates, yoga, mage/rygg og visse balanse timer). Jeg liket også å trene vekter 2-3 ganger i uka.. men det har jeg også sluttet med. Jeg trener kun styrke i ca 5 mninutter effektiv trening hver 14. dag. Ok så bottom line, jeg har gått ned 30kg det siste året (20 på 12 uker) og har aldri følt meg yngre, bedre eller i bedre form.

   Hilsen Rune

  • 18
   Fysio

   Så kom vi til den vanligste myten på gymmet. At den som er størst kan mest. Dette er bare tull! Har flere eksempler på personer som er eksperter på trening, men som selv ikke ser ut som fitness modeller..

 11. 19
  majones

  Jeg trener med PT ^^ hihi

  • 20
   majones

   Har gått ned 3 kilo hittil men føler mer at det er av egeninnsats enn PT’en. Hun bare er der for å minne meg om alle pengene jeg har brukt og ikke gi opp, men ellers så bidrar hun ikke på noe som helst måte ellers enn når vi trener sammen.
   Så til syvende og sist er det din egen motivasjon som teller :)

 12. 21
  kris(e)

  PT-bransjen lider vel av det samme som mange «titler», som ikke er beskyttet: Kunnskaps- og utdanningsnivået er høyst variabelt. De fleste kommersielle treningskjeder vil vel heller ikke ha PT`er, som ser ut som BB eller strongman, noe jeg tror har med at de hovedsaklig henvender seg til «mannen i gata». De vil rett og slett ha PT`er som ser «normale» ut. Og i tillegg har de mye fokus på div. saltimer/gruppetimer. De fleste PT`er har ikke nødvendigvis noe spisskompetanse innenfor styrketrening, mer en generell kunnskap som er adekvat for den gjengse mosjonist. Når det gjelder kosthold, så synes jeg heller ikke det er rart at de ikke har spisskompetanse mht. alle ulike «dietter» det være seg PF, PSMF, lavkarbo, biorytme etc.. Og her også mer en generell kompetanse i retning av helsedir. sine anbefalinger. At enkelte PT`er forfekter mye av det samme som den (såkalte) medisinske ekspertise innen ernæring og herte-karsykdommer, gjør de nødvendigvis ikke kunnskapsløse.

 13. 22

  Si 4 PT`er samler seg og er ett team. De har ett gratis gruppemøte for 12 personer som som skal trenes, og kanskje alle på forskjellige måter. Da kan kundene fordeles på de 4 forskjellige trenerne som alle har forkjellige egenskaper og kompetanse. På den måten forsvinner kanskje flere av de «dårlige» trenerne ved at samme gruppen samles igjen en gang i mnd, drøfter og legger frem resultater

 14. 23
  Bjørn Kleiven

  debatten om PT er brennheit, vel det er klart at kravet for å bli PT ikke akkurat er skyhøyt derfor vil man få varierende grad av kvalitet, dog er jeg usikker på om økt krav til opptak vil gjøre noe forskjell da den rette måten å trene på ikke finnes.. hadde den gjort det hadde vi for eksempel hatt 20 Northuger. men som skrevet over PASSION , det er det som utgjør den store forskjellen!!
  Trender kommer og går ,veien til hurtig, kondisjon,fleksibilitet, økt muskelmasse og styrke er relativt den samme som før, om trender gjør at man kommer seg i aktivitet og får svettet litt er det bedre enn sofasurfing uansett.
  det viktigste for en PT er å motivere og pushe i positiv forstand. samtidig ser jeg at treningsutstyr og alternativer har økt voldsomt , dette gir et hav av muligheter for variasjon.
  men dessverre er det fortsatt mange som ikke orker tanken på trening fordi det innebærer ofte «no pain, no gain» og skal vi få flere ut i aktivitet bør det fokuseres på at trening kan være både behagelig og gøy. når det gjelder profesjonelle atleter er det fortsatt viktig å bryte grenser for å bli best da strikken for menneskets fysiske kapasitet er strukket meget langt allerede. tilbake til mosjonister bør det bli mer fokus på respirasjon og god restitusjon.
  mitt beste boktips er BODY MIND & SPORT av Douillard,
  mitt andre tips, har du en dårlig dag og det ikke føles ok på trening, ta en rolig økt :-)

  • 24
   Martin Norum

   Enig! Jeg tror likevel at strenge krav er veien å gå for å luke vekk de useriøse. Du sier at det ikke fines noen rett måte å trene på og det kan jeg til dels være enig i, men aspekter som bevegelsesanalyse/generell analyse av hvert individ/ teknikk i avansert øvelser(og hvordan fikse det når det ikke er riktig), er kompliserte emner som krever dyktige trenere.

   AFPT stiller krav om minimum 80% riktig både teoretisk og praktisk eksamen for å bestå. Det synes jeg er bra.

 15. 25
  chimera

  I og med at du kan dra på deg en skikkelig skade hvis du slurver med teknikken så må det aller aller beste for alle parter være en slags sertifiserings ordning… gjerne med resertifisering hvert 3-4 år.

  Meglere må det, bank folk må, piloter må, leger og annet helse personell må…. så det skulle bare mangle om ikke PT bransjen og ble underlagt skikkelige reguleringer snart. Som nevnt over så er det endel sirkusartister som har et kunnskaps nivå som er helt latterlig. For folk som ikke har trent før så kan dette være direkte farlig.

 16. 26
  Bali

  Mht. det som sies om utdanning på Bali og særiøsitet etc., ville jeg bare påpeke at ja, klart det er mange unge brød som reiser til Bali og tenker ;»ååå det hadde jo vært kult med personlig trening og sånt lissooom», som egentlig gir seg katta i treningslære og kun reiser for å drikke seg sveiseblinde hver dag i 3mnd… Men samtidig er det også en del som faktisk reiser dit fordi de genuint interesserer seg for trening, tilrettelegging av trening, og virkelig brenner for dette! Har selv utdannelse fra Bali og anser meg selv som en del av gruppe 2 her. Bali har kanskje et dårlig og usæriøst rykte på seg, men til syvende og sist er utdannelsen til feks Active Education den samme her som i Oslo, med like kriterier etc. Dessuten vil jeg påstå at de glade amatørene som har snublet seg gjennom PT-utdanningen og egentlig ikke har lært en pøkk om trening, dette være seg i Oslo, på Bali eller en helt annen plass, vil (forhåpentligvis) sjeldent lykkes i yrket! Det jeg altså prøver å få fram er at kunnskap og en brennende interesse innen feltet, er langt viktigere enn hvor i verden du er utdannet, så lenge utdannelsen fører til sertifisering!

 17. 27
  guggu

  Jeg er en av disse som kunne «surfa» gjennom en PT-utdannelse… Tok grunnkurset i høst, og gikk ut med en god karakter, og jeg hadde egentlig tenkt å gå videre i vår. Men jeg ombestemte meg fordi jeg skjønte at det er stor forskjell på å kunne noe og å forstå det! Selv hadde jeg lite erfaring med styrketrening før jeg begynte (ca ett år), og endel lengre erfaring med kardio, så det kan hende jeg ville hatt bedre forståelse for den kunnskapen jeg ble servert dersom jeg hadde hatt lengre erfaring. Men poenget mitt er rett og slett at jeg syns det er veldig synd at kravene er så «lave» når slike som meg lett kunne blitt sertifisert PT (jeg har lest mesteparten av pensum). I mitt tilfelle blir det ett par år med egenerfaring, før jeg tar fatt på videre utdannelse :)

 18. 28
  Rodrigo

  Bra artikkel, men savner et viktig punkt, kosthold.
  Det kreves mye av kunden når det gjelder kostholdet. Klager på dårlig søvn, ikke har nok energi…kan det like godt være kundens feil. Dette er faktorer som påvirker treningen. Uten godt kosthold = dårlig progresjon
  En god PT vet hva å lære fra seg og anbefale, og det er opp til kunden å levere og prestere.

 19. 29

  Jeg tror beskytta tittel er veien å gå samt forbedring av lønnsnivå.
  En annen ting er at folk bør få foreskrevet personlig trener timer like enkelt som fysioterapi hos legen utfra behov.
  Det første gjør at vi før unna useriøse «Bali aktører». Det er kult å jobbe på treningsstuio for unge folk ergo er det billig arbeidskraft for treningssentrene. Man får bedre betalt ved å jobbe på McDonalds enn å jobbe som veileder eller gratis personlig trener som enkelte sentre reklamere med. Som personlig assistent uten utdannelse eller erfaring får du også bedre betalt enn en pt får for sine timer på et sentre. Dette er paradoksalt syns jeg.
  En pt med( erfaring og) kompetanse samt kunnskap engasjemnet ydmykhet og åpenhet bør forvente å ha tilnærmet samme lønnsnivå som fysioterapeuter iom at arbeide kan sidestilles

 20. 30
  ja til pt!!

  Heia PT på elixia!!! Verdt hver ei krone ;) Også de som har utdannelsen fra Bali er kjempedyktige :D

 21. 31
  Jan Bergersen

  Kan man spørre hva en personlig trener har i årslønn?

 22. 32
  Diana

  Hei!
  Jeg har anskaffet meg PT for å få hjelp til å oppnå mott mål og angrer ikke ett sekund. Det er verdt hver eneste krone!! Jeg er takknemlig for alle råd, alt støtte og motivasjon jeg får av min PT.

 23. Pingback: Nybegynner og redd for å trene på treningssenter? Slik kommer du over frykten - Fitnessbloggen

Bli med i diskusjonen

Gjester setter brukerbilde hos Gravatar (få ditt eget her)