Derfor bør du styre unna lavkalori-dietter

(V)LCD: For de fleste av oss er det idiotisk å følge en diett med veldig lite kalorier.

vekten

Er målet en varig nedgang i kroppsvekt, bør du tenke deg om to ganger før du hopper på en såkalt lavkalori-diett. Forskning tyder nemlig på at slike dietter gjør det vanskelig å gå ned i vekt og holde vekten nede. Det lille unntaket er sannsynligvis veldig overvektige mennesker. På grunn av motivasjon og høy fettmasse kan det likevel fungere.

Det største problemet med en diett med lavt kaloriinnhold er at den er vanskelig å følge. Ber du noen spise veldig lite mat, er det stort sett bare snakk om tid før vedkommende velger å spise mer enn anbefalt. Problemet med dette, er at det fort kan bli veldig mye mer enn anbefalt. Dette bidrar til å skape dårlige vaner.

En undersøkelse fra 2007 underbygger denne hypotesen. Overvektige som ble satt på en diett med lavt energiinnhold hadde problemer med å følge dietten og vekttapet var langt mindre enn forventet. Noe av årsaken kan ha vært en viss metabolsk tilpasning, men den viktigste forklaringen er at deltagerne hadde problemer med å holde seg til dietten.

Et kosthold med lite energi gjør også at du beveger deg mindre, forbrenner mindre når du beveger deg i tillegg til at hvileforbrenningen går markant ned.

LES OGSÅ – PSMF, dietten for veldig overvektige som vil ned i vekt

Livsstilsendringer gir best effekt

Vil du gå ned i vekt, komme i bedre form og ta tak i livet ditt, er det viktig at du er motivert for å gjøre en innsats. Du må virkelig ha lyst til å gjøre en endring. Endringene som du deretter gjør må være tenkt i gjennom og realistiske. Hvis du elsker brød, kan det være nok å redusere brødinntaket. Du må ikke kutte ut alt du liker.

Vær også klar over at det du har brukt et helt liv på å legge på deg, ikke forsvinner i løpet av noen uker. Hvis det så hadde gjort det, ville du sittet igjen med mye løs hud. Uavhengig målsetning (foruten svært overvektige), er du best tjent med å gå rolig ned i vekt.

Det beste er om du kombinerer et sunt og moderat kosthold med en gradvis økning i hvor mye du beveger deg. Etter hvert som du merker at formen blir bedre, ville jeg også inkludert styrketrening, 2 til 4 ganger i uken. 30-40 minutter i gangen er mer enn nok for å se veldig gode resultater.  

LES OGSÅ – Nybegynnerguide i styrketrening

Ønsker du å ta del i et samfunn hvor du kan få hjelp til å nå målene dine? Sjekk ut forumet vårt.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.