Markløft fra rack

Markløft (også kalt halvmark og rackpull) er en svært god øvelse for blant annet bakside lår, kjernemuskulaturen og tykkelsen på ryggen. Øvelsen passer også fint for de med manglende mobilitet i hofta og svak korsrygg.

Markløft fra rack er blant annet en god øvelse for setemuskulatur, kjernemuskulatur (korsrygg og mage), hamstring (bakside lår), og tykkelsen på ryggen.

Om du sliter med å holde ryggen i spenn under ordinær markløft (noe som øker skaderisikoen markant) vil markløft fra rack være et godt og akseptabelt alternativ, mens du trener opp hoftemobilitet og styrke i korsrygg.

En annen åpenbar fordel med markløft fra rack, sammenlignet med ordinær markløft er det faktum at du kan trene med tyngre vekter. Dette forenkler belastningsprogresjonen ytterligere.

Teknikk

  1. Plasser føttene i skulderbredde avstand fra hverandre. La tærne gå litt utover
  2. Grepet påvirker blant annet ROM (”range of motion”). Holder du for smalt, vil du oppleve at leggene dine kommer i veien, mens for bredt gjør at bevegelsesbanen blir unødig lang.
  3. La brystet komme opp og frem, mens skuldrene holdes tilbake
  4. Når du løfter, er det viktig at du lar stangen føres med kroppen. Holder du stangen for langt ut, blir øvelsen langt tyngre.
  5. Press fra hælen og stram rumpa samtidig.

Likte du saken? Del den med andre!