Dips

Dips er trolig en av de beste øvelsene for bryst, og det med god grunn. Den er også såpass funksjonell at du kan trene den hjemme.

Dips er utvilsomt en av de aller beste brystøvelsene som finnes. Mange har likevel en tendens til å pådra seg skader ved å kjøre dips, og nettopp derfor er teknikk så viktig. Når du kjører dips, så kan du se for deg at du tar poseringen «most muscular». Det betyr at det er viktig å jobbe med skuldrene, og ikke låse dem i en bestemt posisjon. Det er nettopp her en del av skaderisikoen ved dips o.l øvelser ligger (blant annet benkpress).

Teknikk

  1. Ta et ca skulderbredt grep, og la albuene peke utover i et v-formet dipsstativ. Skade som opptrer når du trener dips, skyldes ofte at du har for bredt grep.
  2. Ved å bruke et grep som gjør at albuen kan være i 45 graders vinkel ut fra overkroppen, unngåes dette i langt større grad
  3. I og med at det er brystet som skal trenes, så er det viktig å flytte tyngdepunktet så langt frem som mulig. Dette kan gjøres ved å bruke en bæresele (kjøpes på klatreforretning), eller ved å bruke en teknikk som instruert på videoklippet her.
  4. Prøv å jobb i det området hvor brystet strekker mest, uten at det gir deg skuldersmerter.
  5. Det er ikke nødvendig å gå helt opp, da man bare oppnår en større aktivering av skuldrene og triceps (baksiden av armen).

3 ekstra tips

  1. Unngå å gå for dypt, da dette øker skaderisikoen
  2. Tradisjonell dips utføres ved at man legger beina i kryss bak seg. Optimalt ønsker man å legge mest mulig tyngde over på bryst. Dette kan gjøres ved å lene deg framover, samtidig som du flytter beina fremfor deg. Se ned mens du gjør bevegelsen.
  3. For å kunne ha en progressiv belastningskurve, så er det for de aller fleste nødvendig å ha et dipsbelte. Et ordinært dipsbelte vil derimot forflytte vektbelastningen lengre bak, og øke stresset på skuldrene og triceps. Dette reduserer belastningen på brystet.

Slik bør for øvrig et dipsbelte se ut:

Referanser

  1. BodyRecomposition.com (forum)
  2. Børge Fagerli, Coach MyRevolution

Likte du saken? Del den med andre!