Hellstrøms perfekte juleribbe

Dette er mesterkokk Eyvind Hellstrøms oppskrift på ribbe. Oppskriften er like enkel som den er genial. Det tar tilsammen to og en halv time å få perfekt, sprø svor på ribba.

matoppskrift

Ingredienser

  • 1 l vann
  • 1 ribbestykke, (tynnribbe) 3-5 kilo
  • 10 fedd hvitløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  • Ha rikelig med salt på ribba og la den ligge i 1-2 dager. (Dette kan du droppe, men resultatet blir ikke halvparten så bra).
  • Dersom det ikke allerede er laget ruter i svoren, lag de med kniv, barberblad eller tapetekniv. De kan gjerne være små (på størrelse med en terning), da er det lettere at svoren blir sprø.
  • Ha på godt med knust, svart pepper på begge sider av ribben. (Eller vanlig, kvernet pepper).
  • Forvarm ovnen til 180 grader.Bruk over- og undervarme (vanlig innstilling på ovnen)
  • Ribben skal stekes midt i ovnen.
  • Hell vannet i en ildfast form. Legg i hvitløkene, hele og uskrelte. Legg i ribbestykke med svoren ned i én time. Ta ut ribben etter én time. Snu stykket slik at svoren nå er vendt opp.
  • Ha ribbestykket inn i ovnen én time til. Pass på at den ikke tørker ut. Er det for lite vann må du etterfylle.
  • Den siste halve timen må du med jevne mellomrom ta den ut av ovnen og øse over sjyen som er i formen.
  • OBS: Dersom svoren ikke ser ut til å bli sprø bør du heve temperaturen til ca 230 grader. Pass på så den ikke svir seg! (Dersom ribben, mot all formodning, ikke har sprø svor, kan du bruke grillelementet i noen minutter. Det er også lov å dekke til de bitene som ser bra ut med aluminiumsfolie slik at bare de ikke-sprø bitene grilles.
  • OBS2: Ribba blir jevnere stekt jo jevnere og flatere ribbestykket ditt er. Noen ovner steker ujevnt, så det kan være en god idé å ta en titt inn i ovnen med jevne mellomrom.

Bildet er lånt fra Matoppskrift.org

Likte du saken? Del den med andre!