Esekielbrød

Esekielbrødet er et lettfordøyd og næringsrikt brød bakt på den gammeldagse måten

DSC03573

Oppskriften gir 1 brød

Ingredienser

  • 70 gr. hel hvete (kan byttes med spelt/dinkel)
  • 70 gr hel bygg (kan byttes med spelt/dinkel)
  • 70 gr hel spelt/dinkel
  • 140 gr hvite bønner
  • 140 gr grønne linser
  • 140 gr hirse (evt. hirseflak)
  • Alt selvfølgelig biodynamisk dyrket fra Helios.

Slik gjør du

  1. Alt utenom hirsen legges i bløt i 10 – 12 timer.
  2. Vannet slås av. Skylles godt. Alt helles over i en langpanne, eller lag en treramme på ca. 20 x 30 cm.
  3. Kjøp fluenetting som er litt større. Stift nettingen på yttersidene og du har en rimelig og god spirekasse.
  4. Skyll godt 2 – 3 ganger om dagen i 2 – 3 dager. På grunn av spiringen blir brødet mer lettfordøyelig fordi aminosyrene spaltes i spireprosessen. Dessuten forhøyes også næringsinnholdet.
  5. For å få bort saponinene, et såpelignende stoff, legges hirsen i kokende vann, og skylles deretter med kaldt vann. Dette gjøres ikke dersom du bruker hirseflak.
  6. Deretter tar du alt i en food prosessor (også hirsen) sammen med 3 dl vann, helst renset, eller Imsdal kildevann. Hvis food prosessoren din er liten, må du dele det opp i 2 omganger.
  7. Kjøres til alt er malt opp, ca. 3 – 5 minutter.
  8. Ta massen opp i en store bolle og bland deretter i:ca. 5 gr gjær (ikke tørrgjær) Løses opp i litt vann. ca. 2 – 2 1/2 spiseskje havsalt eller mineralsalt ca. 7 dl vann,ca. 2 kg siktet/sammalt hvete. Eller 1 kg siktet/sammalt spelt og 1 kg siktet/sammalt hvete. Du kan også bruke bare spelt. Dette er det sunneste alternativet.
  9. (Bland ikke i alt. Hold av ca. 1/4 til utbakingen). Alt eltes godt. Settes til heving i ca. 8 timer. Det er lurt å sette deigen rett før du går til sengs om kvelden, og baker det ut om morgenen når du står opp.
  10. Deigen eltes godt og fordeles i på forhånd smurte former (smurt med smør eller olje). Etterheves ca. 1 – 2 timer. Settes i kald ovn og stekes på nederste rille ca. 170 – 180 grader i ca. 1 – 1 1/2 time. Avhenger av hvor store former du har. Prøv deg fram.

Nå har du bakt det mest næringsrike brødet som finnes på denne jord. Korn alene er et ufullstendig protein som mangler en del av de essensielle aminosyrene. Det samme gjelder for bønner og linser. Men disse råvarene komplimenterer hverandre og danner tilsammen et fullverdig proteinbasis.

Oppskriften er lånt fra nettstedet http://www.grethewauer.no/esekil.htm

Likte du saken? Del den med andre!