Unngå de typiske nybegynnerfeilene

Med disse gode rådene unngår du de typiske nybegynnerfeilene på trening.

bench

Vi er allerede godt i gang med et nytt år. Januar kjennetegnes av at mange av oss skal ta igjen det tapte, mens andre for første gang skal bevege seg inn på et treningsstudioet. For mange vil det dessverre ende opp med at de ikke kommer lengre enn til februar, før de gir opp.

Det er på tide at vi ser litt nærmere på hvordan du kan unngå de typiske nybegynnerfeilene og kjenner til hva som kreves for å oppnå gode resultater med treningen.

14 typiske feil du bør unngå

Noen feil går igjen blant nybegynnerne. Blant dem, føler jeg disse 14 skiller seg ut.

 1. Du kaster deg i gang med treningen uten å tenke på hvilken form du er i, siden du skal ta igjen det tapte for de siste årene.
 2. Du skal endre på alt samtidig.
 3. Du starter med for mange økter i uka.
 4. Du tenker kvantitet foran kvalitet.
 5. Du tenker at alt skal være mest mulig avansert og fancy.
 6. Du starter med alt for mange øvelser som gjør at du blir gående på gymmet i flere timer.
 7. Du gjør de samme øvelsene, repetisjonene, settene, belastningene og pausene hver økt.
 8. Du starter med for tung belastning.
 9. Du tenker ikke over teknikk og utførelse.
 10. Du  skal fortest mulig ned i vekt etter jula.
 11. Du er utålmodig og tror at alt skal skje over natta og dermed gir opp når du ikke merker at noe skjer med kroppen.
 12. Du trener kun forsiden og det du ser i speilet.
 13. Du trener «ferdiglagde» treningsprogrammer som ligger på nettet og som kanskje fungerte for Arnold Schwarzenegger for 15 år siden. Det finnes ingen fasit på hvordan du skal trene. Tren det som passer deg og din kropp best. Trening er individuelt.
 14. Du starter på samme belastning som kompisen eller venninna di som kanskje har trent 1 år lengre enn deg.

Det behøver ikke være så komplisert

Tenk enklest mulig. Trening er ikke rakettforskning.

Sett deg ned og skriv ned noen gode og realistiske hoved- og delmål på veien. Du kan ikke endre hele livet ditt med en gang. Da mister du som regel fort motivasjonen og gir opp.

Finn deg en motivasjon for å trene, for det kommer til å være tungt i starten å skal skape en god rutine. Unn deg noen massasjetimer, noe nytt treningsutstyr eller lignende når du har nådd et nytt delmål f.eks.

Ikke bare bruk vekten som motivasjon. Det tar som regel tid for kroppen å venne seg til en ny hverdag, samt at om du trener styrke så vil det ikke nødvendigvis gjøre at du mister vekt, men være med på å «stramme» opp kroppen. Og når du øker muskelmassen, så vil kroppen trenge mer bensin (økt inntak av mat) for å fungere i hverdagen og dermed øke stoffskiftet.

Så om du spiser det samme som for 2 måneder siden, så vil du nå trenge mer energi inn for å gå i null enn det du gjorde da. Og muskulatur trenger mer bensin for å fungere, det trenger ikke fett. I tillegg til at muskulatur veier mer enn fett.

Bruk heller en bukse som kanskje ikke passer for øyeblikket og sett deg som mål å komme inn i den i løpet av en bestemt periode. Det kan skje fort, selv om du ikke har mistet så mange kg. Nettopp pga det jeg forklarte ovenfor. Kosthold er selvfølgelig en stor del av pakka, men ikke gjør det til noe veldig avansert- bare spis grovere, grønnere, renere og kutt ut alt av «ferdigmat».

Start rolig med 1-2 ganger i uka, skap deg gode trenings- og kostholdsrutiner først og heller øke progressivt på antall økter om du ser at både motivasjon og tid er der.

Dette er mye bedre enn å starte på 5 dager i uka og tro at dette er det mest effektive, for så å bli lei og gi opp etter 1 måned for at ingenting skjer med kroppen. Å få inn en jevn treningsrutine som du kan holde over flere år er viktig, da må du også finne noe du trives med. Trening skal være tungt, men også gøy, du får som regel mye større fremgang når du liker det du gjør.

LES OGSÅ – Fitnessbloggens nybegynnerguide om styrketrening

Kom deg ut av komfortsonen

Når det er sagt, så er det viktig å prøve seg litt utenfor «komfortsonen» også.

Tør å prøv deg på nye ting, du finner fort ut om du ikke liker det. Trening er veldig individuelt, ikke sikkert at du liker det samme som venninna di.

Tør å ha en god variasjon i treningen, ikke lås deg fast i bestemte mønster. Men samtidig ikke tren for variert. Du vil jo ha fremgang i de forskjellige øvelsene, da er det viktig å trene på disse.

Finn deg 6-12 øvelser som trener store muskelgrupper og dette skal være hovedbasen for din trening, og jobb mot å bli best mulig på disse.

Tenk alltid belastning i forhold til hvilken teknikk du har og ikke motsatt. Mange trener med for tung belastning, slik at teknikken og utførelsen aldri blir optimal. Dette gjør at du ikke får den effekten du vil ha og pådrar deg raskere skader og andre plager. Men på den andre siden, sitter teknikken og utførelsen, ikke vær redd for å øke belastningen. Det er da du blir sterkere og fremgangen vil ikke la vente på seg.

To gode mål som kan være med på å bygge opp styrke i overkroppen kan være å bli god på push-ups i slynge eller pull-ups.

Mine erfaringer med nybegynnerne

Tommy deler sine tips med deg.

Tommy gir deg gode tips.

Alt for mange velger den avanserte løsningen med for dårlig teknikk og utførelse.

Når du først er på trening er det viktig at du gjør det med høy kvalitet. Alt for mange skal kaste seg i gang, ta igjen det tapte, trene 5-6 ganger i uka uten å få resultater i det hele tatt, bare skader og vondt. Mens andre trener kun 1-2 ganger i uka og får stor fremgang.

Effektiviteten og fremgangen handler ikke om antall økter, men den kvaliteten du gjør på de øktene du har.

For de aller fleste er en intensiv og god økt på 45-55 minutter mye mer effektiv enn en halvrolig økt på 1,5 time. Jeg har erfart at styrketrening på over 1 time gir ikke mye mer valuta, for etter den timen, så har kroppen og hodet både blitt så psykisk og fysisk sliten at de ikke responderer så bra lengre på det som blir gjort.

Hvordan kommer en nybegynner i gang på best mulig måte?

Prøv å være nøye og påse at du gjør ting riktig. Bruk derfor litt ekstra penger på en dyktig personlig trener, få satt opp et skreddersydd opplegg kun for deg og dine mål og følg dette. Dette sparer deg for mye tid og kanskje etter hvert penger også, da du muligens må sette av dette for å få behandling for skader du har pådratt deg med dårlig teknikk f.eks. Igjen, tenk kvalitet foran kvantitet!

Vær sikker når du eventuelt velger deg en personlig trener, vær kritisk, spør flere spørsmål, vit hva denne personen kan gjøre for deg og prøv flere forskjellige trenere før du kaster deg i gang. Dette kan være forskjellen på om du kommer til å nå dine mål eller ikke kommer til å gjøre det.

LES OGSÅ – 8 enkle tips som vil hjelpe deg å spise sunnere

Tommy hjelper en ivrig kunde med å bli sterkere i pullups.

Dette bør du ta med deg på veien videre

Hvilke råd gir jeg til nybegynnere på trening?

Jeg bruker å si start enklest mulig, ikke gjør ting så avansert. Gjør ting du liker, gjør øvelser som tar for seg store muskelgrupper, ikke bruk unødvendig tid på småmuskler, tren et helkroppsprogram i starten, tren effektivt uten så lange pauser, alltid streb etter å ha den beste teknikken og utførelsen og ikke vær redd for å ta nye steg hele veien.

Hvilke råd har jeg å komme med for å få gode treningsrutiner?

Ikke start for hardt, det kommer en tid for alt.

Hvordan kan du opprettholde gode treningsrutiner?

Sett deg hele tiden delmål på veien, gi deg selv litt ekstra ros og belønning når du har klart et nytt delmål. Så har det også vist seg at om du finner f.eks en på jobben eller en hjemme å snakke med om treningen du gjør, så får du hele tiden pushen til å fortsette. Grunnen til dette er at da føler du at du hele tiden blir sett og det går inn som en ekstra motivasjon til å gjøre det bra. Da er det også vanskeligere å slutte.

Begynnelsen kommer til å være tung, men med en gang rutinen og rytmen er inne, så vil fremgangen komme når du minst venter det. Derfor er det også viktig å være tålmodig og ikke gi opp.

Det er mye nytt som skjer med kroppen og du må gi maskineriet litt tid på å tilvenne seg. Dette vil hele tiden gå i bølgedaler. Klarer du å holde i gang treningen gjennom tøffe perioder, så vil du også møte noen fantastiske topper med god selvtillit, god fremgang og nye positive endringer i kroppen.

LES OGSÅ – Kostholdet som gjør at du bygger muskler uten å legge på deg fett.

Den beste treningen for ferskinger

Altfor mange er redde for å starte med frivekter og gjør dermed alt i apparat. Mitt råd er å starte tidligst mulig med frivekter og egen kroppsvekt. Gjør du dette så legger du til deg gode treningsvaner og bruker øvelser som kroppen din er skapt for.

Kroppen er ikke skapt for å sitte låst inne i et apparat hvor apparatet styrer bevegelsen. Det er musklene dine som skal skape denne bevegelsen.

Med frivekter og egen kroppsvekt, så vil du bygge muskulaturen innenifra og ut og ikke omvendt. Det vil da si at du starter med å bygge opp den nødvendige støtte- og stabilitetsmuskulaturen som gjør at du unngår skader, plager og lignende, samtidig som effekten blir større da du må aktivisere en større del av muskulaturen for at arbeidet skal bli gjort skikkelig.

Hva vil jeg anbefale: trening på egenhånd eller i studio?

Kan ikke si å ha noen fasit på dette, men en fin variasjon kanskje. Du kan ofte få gjort mye i tillegg til en løpetur i skogen. Trening med egen kroppsvekt er tungt for de fleste, så det kan holde i massevis i begynnelsen. Men etter hvert som tiden går og fremgangen stopper litt opp, så vil jeg anbefale å prøve seg litt i studio også. Her har du litt mer utstyr tilgjengelig og det er enklere å måle fremgangen sin.

En personlig trener kan sette fart på treningen din.

LES OGSÅ – Sjekk ut vår øvelsesbank

En personlig trener kan være løsningen

Jeg anbefaler egentlig alle å ha en dyktig personlig trener. Jeg skulle gjerne hatt en selv. Alt blir mer kvalitetssikret. Du får et skreddersydd opplegg som er ment kun for deg og dine mål, innlæring i riktig teknikk og utførelse og det er alltid en som har kontroll på fremgangen din.

Alle har behov for å ha en second opinion, få prøvd seg litt utenfor sin egen komfortsone, bli pushet litt ekstra på de siste repetisjonene som du vanligvis ikke klarer og samtidig gir det litt ekstra motivasjon når du føler at du blir sett.

Trener du alene, er det mye enklere å gi seg for tidlig. Jeg har kunder som strekker seg fra nybegynnere til idrettsutøvere som ønsker å spisse formen. Mitt budskap er egentlig:

Sørg for å skaff deg en dyktig trener. Det vil du ikke angre på. Bedre livsforsikring kan du ikke tegne.

Alt for mange trener og trener uten å få noe igjen for det. Ikke bli en av dem. Da er det bedre å investere i en dyktig trener som er dedikert og virkelig vil at du skal nå målene dine. Husk å vær kritisk til hvem du velger. Det kan være forskjellen!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.