Norge til CrossFit-VM for første gang

Det ble litt av en finale i CrossFit Regionals, eller «EM i CrossFit» som det også kalles.

1154

KØBENHAVN (FITNESSBLOGGEN): Over 800 norske utøvere har gjennom kvalifiseringsrundene «CrossFit Open» kjempet om de 96 plassene fordelt på hvert kjønn, som fikk delta i CrossFit Regionals, eller EM. Våre norske håp ble til slutt Christer Idland og Frosti Gylfason på herrresiden, mens Kristin Holte ble eneste jente.

Da Kristin Holte avgjorde det hele i siste øvelse på søndag, stod stemningen i taket på Ballerup Arena utenfor København. Hun knuste alle i siste øvelse, og gjorde et byks fra 5. til 3. plass – noe som sikret edelt metall og billett til VM i USA. Kristin blir den første norske utøveren som kvalifiserer seg til VM, eller CrossFit Games som det heter på amerikansk.

I underkant av 300 av Europas best trente CrossFit-utøvere har denne helgen kjempet om edle medaljer i København. Turneringen har pågått hele helgen, med to-tre harde og utfordrende økter hver dag. Og hvilket «EM» CrossFit Regionals viste seg å bli, med Kristin Holte fra Hokksund som med helgens prestasjon etablerer seg i tetsjiktet i Europa. I løpet av helgen har hun vært innom hele spekteret av vektløfting, men også mer akrobatiske øvelser som hoppetau, klatring i tau, håndstående push-ups, gå på hendene, roing og mye mer. På søndagens siste øvelse, knuste hun samtlige konkurrenter og unnagjorde 64 pull-ups og 8 løft med knebøy (62 kg) på 2 minutter og syv sekunder. Det var denne seieren som gjorde at Kristin klatret opp fra femte til tredje plass. – Jeg hadde et lite håp, men jeg trodde ikke det skulle gå – så for meg en sur fjerdeplass, overrasket over at jeg klarte å vinne den siste øvelsen, men jeg hadde riktig innstilling, hadde alt å vinne og ingenting å tape, sier Kristin til Fitnessbloggen.

Foto: Jan Mesicek

Innspurten – 64 pull-ups med to korte pauser, og 8 overhead squats på rappen. Med tiden 2.07 spurtet Kristin Holte inn til seier i siste øvelse.

For Kristin lå lenge utenfor de tre øverste plasseringene. Turningen bestod av til sammen 7 øvelser, tre på fredag og to på lørdag og søndag. – Helgen startet bra for snatch er helt klart den mest utfordrende øvelsen, forteller Kristin som satte ny PR med 70 kg., men i de påfølgende konkurransene ble hun hele tiden liggende litt bak teten. På håndgående og håndstående push-ups gjorde hun det imidlertid fantastisk sterkt.

CrossFit-Regionals EM

Fredag:
1 RM Hang Squat Snatch (3 forsøk), Håndgående – maks lengde
Nasty Girl V2: 3 runder med 50 squats på et ben («pistols»), 7 Muscle-Ups, 10 Hang Power Cleans 80kg/52 kg
Lørdag:
21-15-9-6-3 rep med: Strikt håndstående push-ups, frontbøy 88 kg/56 kg burphees
10 runder: Tauklatring uten bruk av ben, 200 m løp/sprint

Søndag:
50 kcal roing, 50 boks-hopp, 50 markløft (82 kg/55 kg), 50 wall-balls, 50 ring-dips, 50 wall-balls, 50 markløft (82/55), 50 boks-hopp og nye 50 kcal roing, 64 pull-ups, 8 overhead squats (93 kg/61 kg)

Frosti Gylfason fra CrossFit Centrum i Sandnes er en sterk klippe, men slet skrekkelig med «pistols», og dermed havnet han langt bak og ble flyttet ut av elite-heatet. Deltakerne var delt inn i fire heat, og det siste for hvert kjønn var lederheatet. Christer Idland, også fra CrossFit Centrum Sandnes, var aldri i fare for å bli flyttet ut av lederheatet, men fikk noen strenge dommeravgjørelser mot seg i tauklatringen og med to «no-reps» havnet Christer langt nede på listen. Etter hvert tok han seg inn igjen og endte til slutt på en 8. plass. – Jeg fikk tatt ut det jeg hadde, men bortsett fra tauklatringen hvor jeg ble bortdømt, så er jeg fornøyd med helgen. Motiverende og kult å være med i finaleheatene med de 9 andre beste i Europa. Nå ser jeg frem til en periode med variert trening, uten å et bestemt program. Den første konkurransen lørdag med håndstående push-ups var nok den kuleste økta vi hadde, sier Christer til Fitnessbloggen.

Foto: Jan Mesicek

Frosti Gylfason fra CrossFit Centrum Sandnes gjør seg klar til roing.

Norden gjør rent bord

I denne relativt nye, men raskt voksende idrettsgrenen, som for tiden tar landet med storm, er Norge godt representert med mange utøvere blant de beste i Europa. CrossFit baserer seg på mange av de klassiske vektløftingsøvelsene som markløft, press, knebøy osv., i tillegg til en rekke egenvektsøvelser som faller inn under betegnelsen «funksjonell trening». Det hjelper derfor lite å kunne løfte tungt, om ikke du i tillegg har den fleksibiliteten som trengs for å manøvrere kroppen gjennom tenkelige og utenkelige utfordringer.

Under «EM» har tretti av de beste CrossFit-sentrene konkurrert mot hverandre, med CrossFit Åsane fra Bergen som beste norske lag på en 14. plass. Crossfit Sentrum fra Sandnes endte på 22. plass, med CrossFit Oslo på plasseringen bak. Lagene bestod av 6 personer, 3 gutter og 3 jenter.

Foto: Jan Mesicek

Med på CrossFit Regionals for første gang. Lagene bestod av tre gutter og tre jenter. Her er Thu Tran i full konsentrasjon under hang squat snatch.

For i CrossFit-verden så representerer man ikke bare Norge, men også sin egen klubb – og Kristin Holte trener på det største senteret i Oslo-området, CrossFit Oslo.

– CrossFit Oslo har tilrettelagt for Kristin, hun kan trene døgnet rundt og vi har et fellesskap i treningsmiljøet som støtter henne hele veien. Rundt henne har vi bygget  et treningsteam bestående blant annet mentaltrener Christian Ytterbøl og hovedtrener Daniel Moore som har stått på dag og natt de siste tre ukene i forberedelsene, sier Joachim de Seves, leder ved CrossFit Oslo. – Kristin er nå blant verdens mest trente jenter, sier Joachim.

-Det er gøy at vi klarer å hamstre opp med resten av Europa, forteller Kristin. Vi er en fin gjeng og stemningen blant utøverne er veldig god, vi støtter hverandre hele tiden. Sammen med teamet i CrossFit Oslo har jeg jobbet mye med mental trening, forberedt meg på mulige situasjoner og utfordringer, prestere under press uavhengig av ytre faktorer og hvordan andre gjør det. Jeg har trent vektløfting med Olav Johansen fra Gjøvik Atletklubb, og det har vært støtte fra crossfit-senteret hele tiden. – Vi har et veldig godt miljø og er der for hverandre, sier Kristin.

Foto: Jan Mesicek

Daniel Moore, hovedtrener på CrossFit Oslo, kjører på i lagkonkurransen. CrossFit Oslo endte til slutt på 23. plass.

Et av Norges yngste og mest lovende CrossFit-talenter, Fredrik Thornes (20), deltok for første gang i CrossFit EM – som først har en kvalifiseringsrunde i hele Europa, der over 800 fra Norge deltok. CrossFit Åsane er det største CrossFit senteret i Norden, og interessen for CrossFit har lenge vært spesielt stor på vestlandet. Fredrik har trent CrossFit i 2 1/2 år, og er fornøyd med lagets innsats og resultater. – Vårt mål var å bli blant de 15 beste klubbene i Europa, og det klarte vi. Øvelsene ble offentliggjort tre uker i forkant, så vi har hatt tid til å utvikle oss som lag og trent mye på samspill og kommunikasjon i tillegg til øvelsene, forteller han og lagleder Yasir Jari til TV2.no. Norge hadde tre lag av blant de tretti beste CrossFit-lagene i Europa, og det er ingen dårlig prestasjon. Resultatmessig havnet de norske lagene noe ned, CrossFit Åsane på 14., foran CrossFit Centrum Sandnes på 22. og CrossFit Oslo på 23. plass.

Foto: Jan Mesicek

En av de sterkeste i Bergen? Fredrik Thornes (20) fra CrossFit Åsane. CrossFit Åsane kom på en sterk 14. plass i lagkonkurransen.

Den nordiske dominansen i denne krevende sportsgrenen er imidlertid total. Samtlige pallplasseringer ble innkassert av de nordiske landene Island, Finland, Sverige og Norge. Spesielt Island markerer seg sterkt i CrossFit.

– Island har vært sterke lenge, og crossfit er veletablert på øya. Det tar tak i den islandske vikingkulturen, det må jo være det, undrer Joachim. – CrossFit, det skal de trene. I Norge har vi ligget litt etter, men nå kommer vi for fullt og jeg er sikker på at vi bare ser toppen av et isfjell, de har ikke bedre gener enn oss i Island – så bare tenk hvilke atleter vi kan dyrke frem. Stadig flere atleter oppdager CrossFit, etter å ha drevet med tøffe idretter som turn, alpint, kampsport, vektløfting – og her finner de en helhet.

Foto: Jan Mesicek

Sandro Curami fra Frankrike kjører på med overhead-squats.

Norge har aldri før gjort det bedre i Crossfit EM. – Kristin er utrolig godt likt i CrossFit-miljøet, nasjonalt og internasjonalt, hun når ut til folkemassene og det gjør at hun kan nå langt, hun er sympatisk og har et vinnende vesen noe som gjør henne til en fantastisk representant for Crossfit i Norge, avslutter Joachim de Seves – leder for Crossfit Oslo.

Kristin Holte (28) fra Hokksund reier til California for å delta i CrossFit Games. Merkelig nok er det kun ni plasser som fordeles til Europa i CrossFit Games, så det er utrolig sterkt å komme så langt.

Er du ny og interessert i CrossFit råder Kristin deg til å være tålmodig: -Bruk mye tid på å lære teknikk før du legger på vekter. Kos dere på trening, for dette er morsomt! Det må bare nytes! Jeg er helfrelst, og det kan mange andre bli også, avslutter en entusiastisk og stolt Kristin Holte. Fitnessbloggen gratulerer og kan bekrefte at stemningen under EM var elektrisk, og under finaleheatene var det ubeskrivelig. Utøverne heiet på hverandre og hjalp alle inn i mål til slutt.

Foto: Jan Mesicek

Christer Idland – en av de fremste CrossFit-utøverne i Europa.

Resultater kvinner:

1. Annie Thorisdottir (CrossFit Reykjavik, Island), 2. Bjørk Odinsdottir (CrossFit Nordic, Sverige), 3. Kristin Holte (CrossFit Oslo, Norge)

Resultater menn:

1. Jonne Koski (CrossFit Varasto, Finland), 2. Lukas Höberg (CrossFit Solid, Sverige), 3. Björgvin Karl Gumundsson (CrossFit Hengill, Island) … 8. Christer Idland (CrossFit Centrum, Norge)

Resultater lag:

1. CrossFit Sport (Island), 2. CrossFit Tegen (Sverige), 3. CrossFit Falun Måndagsklubben (Sverige) … 14. CrossFit Åsane (Bergen, Norge), 22. CrossFit Centrm (Sandnes, Norge), 23. CrossFit Oslo (Oslo, Norge).

For flere resultater se games.crossfit.com.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.