Luftige fastelavnsboller uten tilsatt sukker

Fiberrike og bakt med spelt, blodsukkervennlige, magrere og uten tilsatt sukker! Eit sunnere alternativ for dei som ønsker det eller rett og slett må ha det.

IMG_2077

Fastelavensboller, 9 store
60 g ekte smør
2 dl valgfri melk
70 g kesam
1 pk tørrgjær
50 g sukrin+ *
1 ss yaconsirup, evt. anna sirup eller honning
1,5 ts kardemomme
Bittelitt salt
70 g fiberfin, evt. meir mel
ca. 300-350 g speltmel*
1 egg

♦ Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, yaconsirup, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hånd.

♦ Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter

♦ Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tok meg 1 time.

♦ Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og del i 9 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tok meg 30 minutter.

♦ Pensle overflata på bollene med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen brunfarge. Avkjøl på rist og server med det du liker best, om det er vaniljekrem, syltetøy&krem eller andre kombinasjoner.

IMG_2078

Tips & alternativer
♦ Du kan bytte sukrin+ med anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
♦ Bruk gjerne kveitemel istedenfor speltmel.
♦ For melkefri variant: bruk 100 g melkefri margarin istedenfor ekte smør og kesam, og naturligvis den melka du ønsker.

IMG_2073

Sunn vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+
1-2 vaniljestenger, anbefaler 2
40 g maisenna

Framgangsmetode
♦ Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.
♦ Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.
♦ Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks panna til side. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

IMG_2083

Nyt en bolle eller fire :)

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.