Kroppspress slik det burde være

Styrkeløfteren Carl Petter Sommerseth er lei av kroppspresset i dagens samfunn.

Denne artikkelen er skrevet at styrkeløfter Carl Petter Sommerseth, og ble først publisert på lokalsporten.fvn.no. Vi har fått tillatelse fra lokalsporten og Carl Petter å publisere saken her på Fitnessbloggen.

CarlPetterKroppspress

For et par dager siden la jeg ut en humoristisk video på Instagram med denne tittelen. Det gjorde jeg litt på trass, fordi jeg er lei av alt kroppspresset i dagens samfunn.

Som en følge av dette ble jeg utfordret av Lokalsporten til å skrive et nytt innlegg.

Se videoen her.

Selv er jeg nok litt for opptatt av både likes og følgere på sosiale medier, men etter å ha undersøkt temaet litt nærmere, samt diskutert dette med personer som har tusenvis av følgere, blir jeg skremt. For mange er dette som en sykdom, rus eller en avhengighet. Flere legger til tusenvis av følgere på sosiale medier for så å fjerne de igjen etter at de følger tilbake.

Dette gjøres bevisst for å få flere følgere. Det brukes drøssevis av timer til dette. Man er ikke kul nok om man ikke har tusenvis av følgere. Det stopper ikke her. Man skal ikke følge mange selv. Det er visst ukult å følge andre. Noen har også sagt at sosiale medier er en viktig arena til hvordan å nå ut til målgrupper og det er derfor de velger å gjøre det slik.

Savner en fasit

Det er heller ikke et ukjent fenomen at de som viser mest hud og kropp får flest følgere. Idrettsprestasjoner kan ha veldig lite med hvor mange følgere man får. Slik er det. Bør det endres? I så fall hvem har ansvaret og hva bør de gjøre? Dette har jeg ikke svar på. Skulle ønske jeg satt med en fasit, men det gjør jeg ikke.

Dette skremmer meg imidlertid. Alt er med på å bidra til et større kroppspress. Jeg er glad for at jeg vokste opp med tydelige voksenpersoner som satte grenser for hva som er rett og galt. Jeg er også glad for at jeg vokste opp uten smarttelefon, Instagram og Facebook.

Jeg kunne skrevet om dette i timesvis. Jeg velger å stoppe her.

Kreativ trening

Lokalsporten spurte meg også om jeg kunne skrive litt om det å trene kreativt og hvordan man kan gjøre dette. Dette syntes jeg var utfordrende.

Tilbakeblikk til tiden hvor jeg jobbet som soldat. Bildet er tatt i hinderløypene på Værnes Garnison. Foto: Privat

Min mening er at de som allerede trener er på god vei. Kreativ trening kan være så mangt. For meg er det å bruke humor og ha det gøy på trening viktig. For mange er følelsen av en fullført treningsøkt mer enn kreativt nok. Alle skal ikke trene superkreativ eller trene som toppidrettsutøvere. Det viktigste for de aller fleste vil være å få beveget seg litt utenfor komfortsonen slik at man øker pulsen og blir litt svett.

Vil du prøve noe kreativt så er utfordringen min til deg: Prøv noe nytt, noe du vet du er dårlig på. Tør å drite deg ut, det er ikke så farlig. Får du med deg en venn du kan drite deg ut sammen med så kan det faktisk være kjempemorro! Tro meg, de fleste på har mer enn nok med å følge med på seg selv. Det er mange færre som ser på deg enn du tror.

Litt lengre ned i teksten kommer jeg med noen enkle treningstips.

Det hemmelige trikset for folk som aldri har trent

Nå skal jeg dele en hemmelighet, den lærte jeg  da jeg jobbet med livsstilsendring på et treningssenter. Har du aldri trent, eller har du ikke trent på lang tid, er det merkelig hvor lite fysisk aktivitet som skal til for å merke fremgang. Spesielt i begynnelsen av treningen. Det kan være noe så lite som å parkere lengst borte på butikkens parkeringsplass når du handler dagligvarer, og bære posene fra kassen og ut av butikken og inn i bilen.

Smarte tips til fremgang 

Skal man ha fremgang i treningen over tid, bør man ha en liten plan for treningen. Planen bør inneholde en progresjonskurve og gjerne også være litt periodisert/variert. Dette gjelder om man vil ned i vekt, opp i vekt, beholde samme vekt eller bli sterkere. Det gjelder også om man vil få bedre kondisjon, hurtighet eller bli bedre på det man ønsker å bli bedre på. Dette trenger ikke være avansert. Men det betyr at man enkelt sagt bør øke enten treningsmengde og eller intensiteten litt etter litt. Det kan derfor være spesielt lurt å ikke hoppe i det med ti treningsøkter i uken om man ikke har trent før. Kanskje er det lurt å begynne med en eller to økter.

Det er viktig å oppleve glede når man trener! Glede kommer ofte i form av mestring. Sett deg et mål og gjerne flere delmål på veien. For noen kan målet være å spasere til postkassestativet 30 meter fra huset. For andre kan det være å sykle Birkebeineren eller å løfte 100 kg i benkpress. Dersom du løfter tungt, kan det være lurt å ha gode hjelpere.Det reddet nemlig meg da jeg mistet kontrollen med 370 kilo i knebøy. 

Når jeg setter meg mål, vil jeg gjerne at det skal være et SMART mål.

SMART står for Spesifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt.

Hovedmål: Jeg ønsker å løpe 3000 m på 14 minutter innen 1. juni 2016.

Delmål 1: Jeg ønsker å løpe 3000 m på 16 minutter innen 01. mars 2016.

Delmål 2: Jeg ønsker å løpe 3000 m på 15 minutter innen 30. april 2016

Folkehelse er viktig

Helsedirektoratet anbefaler at barn og unge bør ha minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag, alternativt fordelt utover uken. Aktiviteten bør være variert og intensiteten både moderat og hard.

Voksne og eldre som i utgangspunktet er lite fysisk aktive vil ha en betydelig helsegevinst ved å utøve fysisk aktivitet omtrent 30 minutter med moderat til høy intensitet daglig.

Les mer om helsedirektoratets anbefalinger her.

Takk for at du leser det jeg skriver. Om jeg har hjulpet en person der ute med noe i dag så synes jeg det er fantastisk! Prøv å ha det moro på trening. Husk at treningen ikke alltid er gøy, men de dagene du opplever det, er det enda gøyere å fullføre treningsøkten.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.