Nøkkelhullsordningen revideres. Forsvinner nå merket fra Grandiosa?

Kravene til matvarer med Nøkkelhull skal skjerpes, og et forslag til revidert Nøkkelhullforskrift ble i går lagt ut på høring.

grandis

Blant de viktigste punktene i forslaget finner vi strengere krav til hvor mye salt, mettet fett, sukker og fullkorn det skal være i produktene som ønsker å smykke seg med det grønne merket.

Nøkkelhullet er en merkeordning for matvarer som drives av Mattilsynet og Helsedirektoratet i Norge. Det var opprinnelig en svensk merkeordning, men er nå felles for Norge, Sverige, Danmark og Island.

hdir_sentrert_stor_farger

Salt har stått i fokus i revideringsarbeidet og kriteriene for maksimalt saltinnhold er foreslått redusert med inntil 20 prosent i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/pirog ol, bagett/wraps ol og supper.

– I dag får vi i oss dobbelt så mye salt som det som er anbefalt. 70-80 prosent av saltinntaket kommer fra bearbeidede matvarer. For mye salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

nøkkelhull-stor

Målet med regelforandringene er ikke bare at det skal stille høyere krav til matvarene, men også at ordningen skal bli tydeligere og enklere å forstå. Blant endringene så finner vi at uemballerte varer skal kunne merkes med Nøkkelhullet, som vil si at utsalgssteder kan merke produkter i ferskvareavdalingen.

En del har tidligere reagert på at «Grandiosa Biff & Løk» er merket med Nøkkelhull, og med de nye reglene må det inn betydelig mer fiber og grønnsaker, og mindre sukker og salt. Kravene til fullkorn er foreslått økt med 20 prosent for brød, 20 prosent for smørbrød/bagetter/wraps, og 100 prosent for pizza/piroger.

De nye reglene skal brukes fra 1. januar 2016.

Uavhengig av om man er enig i at Nøkkelhullsordningen er stiller fornuftige krav sånn det er nå, så er det ihvertfall positivt at kriteriene revideres med jevne mellomrom.

Hva mener du om ordningen? 5 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.