Kosttilskuddskampen – på ingen måte over

I november skulle det igjen bli tillatt å kjøpe på nettet fra utlandet. Men nå er det blitt februar, og «importforbudet» er fremdeles ikke opphevet i sin helhet.

sy670985

VITAMINFORBUDET ble det kalt: 1. oktober ble en merkedag for mange. Plutselig kom byråkrater fra Legemiddelverket på banen og annonserte at nå var det slutt på privatimport av medisiner, kjøpt på nettet. Det ble raskt klart at det ikke bare var valium og viagra de ville til livs. For i kongeriket Norge var nemlig vitaminer og mineraler også regnet som legemidler. Dermed ble det nærmest over natten forbudt å kjøpe vitaminer, mineraler og kosttilskudd på internett. Vel og merke for levering i Norge. Du kunne fritt handlet på nettet, få det levert til Sverige og så kjøre det over i bil – dét var fremdeles tillatt. Hvem skulle trodd at i et av verdens mest solfattige land, så måtte folk ta til gatene og demonstrere for å få lov å kjøpe d-vitamin, lovlig? Folk samlet seg foran Stortinget og demonstrerte for å få kjøpe kosttilskudd som før. I november snudde politikerne: kosttilskudd skulle igjen bli tillatt å kjøpe på nettet fra utlandet. Men nå er det blitt februar, og «importforbudet» er fremdeles ikke opphevet i sin helhet.

Byråkratene i Legemiddelverket sto på sitt. – Trenger du vitaminer, kan legen din skrive resept, så kan apoteket bestille deg for deg. Du som privatpersoner har ikke noe med å kjøpe kosttilskudd på internett selv. Motstanden fra det etablerte mot alt fra proteinpulver, kosttilskudd og til urtemedisin er sterk. Kom man nå dette endelig til livs? Skulle noen virkelig ta til motmæle? 

– Nå kan dette automatisk destrueres, sa politikerne. Det var jubel. Et enstemmig Storting gikk inn for importforbudet.

– Et sunt variert kosthold holder lenge, har vært mantraet fra norske ernæringsautoriteter i en årrekke. Enten er kosttilskudd farlig, eller så virker det ikke. Det finnes svært liten, om enn noen, interesse for bruk av vitaminer og mineraler i norsk helsevesen. Politikerne nikket. Alle som en. Tollvesenet kunne ansette egne personer til å spane etter vitaminpiller kjøpt på nettet. Legemiddelverket økte staben for å behandle «søknader om registreringsfritak» – et skjema som må fylles ut av en lege i tre eksemplarer, om en stakkars borger skulle våge å ta saken sin til en lege for å få lov å kjøpe for eksempel høydose d-vitaminer eller jod. Posten fjernet ankemuligheten til mottakerne. Det ble rett og slett strøket over med penn i de tusentalls av brev som gikk ut til personer som kjøpte kosttilskudd på nett etter 1. oktober.

«Ingen trenger kosttilskudd!» (lege og stortingsrepresentant Kjersti Toppe, Sp).

For mange, svært mange, fikk ikke de nye reglene med seg før de selv fikk sine vitaminer beslagslagt.

MEN FOLKET VILLE DET ANNERLEDES.

Slippvitaminerfri

Slipp vitaminene fri! Stort oppmøte foran Stortinget.

En aksjonsgruppe bestående av jurister, pasienter og leger, ble spontant organisert . Det ble arrangert «vitamindemonstrasjon» foran Stortinget med påfølgende demonstrasjonstog i Karl Johan en kald lørdag morgen i november. Parolene var klare: «slipp vitaminene fri». Internasjonal presse fattet interesse. Det ble opprettet den ene Facebookgruppen etter den andre – en med internasjonale støtteerklæringer, en for vitaminbusser, en for pasienter osv.

Men ville politikerne høre på sine velgere? 

– Vi opplevde at publikum var engasjerte og flinke til å argumentere sin sak, sier Morten Wold (FrP) stortingsrepresentant og medlem av Stortingets Helse- og omsorgskomite.

Vitaminaksjonen fikk telefoner, e-poster og brev i hundretalls, og det ble gitt klar oppfordring om å kontakte politikerne som tross alt hadde innført dette. – Mange ante ikke hvor de skulle henvende seg, de reagerte med vantro og ante lite om hvordan man kunne protestere eller si sin mening. Mange ante ikke engang at de faktisk kunne gjøre seg hørt i en slik sak, forteller Vitaminaksjonen.

STORTINGET inviterte flere inn til møte for å diskutere saken. Og det tok ikke mange ukene før man kunne annonsere at forbudet skulle reverseres. Vitaminaksjonen jublet. Alle var fornøyd. Politikerne hadde gjort jobben sin. Nå skulle bare kosttilskuddene ut av lovteksten. Case closed. Fremskrittspartiet og Høyre gikk sammen ut i mediene:

«Etter påtrykk fra Morten Wold (FrP) endrer i dag regjeringen forskriften: Nå blir det igjen tillatt for privatpersoner å importere vitaminer og kosttilskudd.» (Fra FrPs pressemelding og hjemmeside.)

LEGG MERKE TIL ORDRENE: vitaminer og kosttilskudd.

Da burde jo dette være en enkel sak, eller hva?

Men fra politikernes lovnader om reversering av importforbudet av kosttilskudd, til praktisk gjennomføring, skulle det dukke opp hindre.

– Først så vi at vitaminenes virkestoffer ikke ble tatt ut av legemiddelloven. Det var jo underlig, sier en fra vitaminaksjonen som ikke ønsker å stå frem med navn. – Etterhvert ble mistankene bekreftet. Ville noen i byråkratiet aktivt hindre at politikernes vedtak faktisk ble gjennomført?

Dette er imidlertid ikke til å misforstå:

«Etter påtrykk fra Morten Wold (FrP) endrer i dag regjeringen forskriften: Nå blir det igjen tillatt for privatpersoner å importere vitaminer og kosttilskudd.»

Status i dag (februar 2016) er at vitaminer og de fleste mineraler er blitt tillatt å importere, slik det var før 1. oktober 2015. Men fremdeles sendes det hver eneste dag ufarlige kosttilskudd til destruksjon, til folkets fortvilelse. Penger blir ikke bare kastet ut av luften, men regelrett brent opp. Skattebetalernes penger. Enkelte steder kobles også politiet inn.

Vitaminaksjonen mottok for noen uker siden følgende e-post:

Hei! Ser du har skrevet en del innlegg på kostimport gruppen, og lurte på om jeg kunne spørre om noe.

Jeg har blitt anmeldt av tollvesenet, for import av legemidler da jeg bestilte 3 bokser vitamin B5 fra IHerb for ca 7 mnder siden. Ble ringt og tatt avhør av av politi og alt. Jeg sa at jeg hadde gjort det osv for det var jo svart på hvitt. Dette var vitaminer for 198 kr, noe jeg tenkte var under tollgrensa også. Har jeg noe jeg kan si på det mtp de nye reglene? Er det virkelig ikke lov å importere 3 vitaminbokser til seg selv?

Håper jeg ikke forstyrrer og at du kan svare.

– Ja, dette er et av flere eksempler på fortvilelse fra helt vanlige, uskyldige borgere som vi mottar, forteller en av initiativtakerne til Vitaminaksjonen. Denne unge mannen (23), som ønsker å være anonym, forteller videre det var litt sjokkerende, og irriterende å tenke på at de brukte ressurser på slike ting. – Jeg ble sjokkert, forteller han.

anmelding

STANS.

Foreløpig er det full stans i reverseringen av importforbudet, dette til tross for det klare budskapet om at forbudet mot import av vitaminer og kosttilskudd skulle reverseres. E-poster blir ikke lenger besvart.

Når Helse- og omsorgsdepartementet blir konfrontert med at det fremdeles er stor usikkerhet ute blant folk som bruker kosttilskudd, og som ønsker å kjøpe dette på nettet, får vi til svar at disse må kontakte departementet.

Men status i dag er at enkelte mineraler fremdeles regnes som reseptpliktige legemidler, og dermed forbudt å importere.
Det er også svært ofte vanlig med blandingsprodukter, multivitamin- og mineralblandinger, som inneholder flere elementer, og her er det lett å gå i fellen:

– Dersom et produkt inneholder vitaminer og mineraler som ikke regnes som legemidler, kan det importeres. Dersom et slikt blandingsprodukt inneholder en substans som anses som legemiddel, blir det produktet regnet som legemiddel, sier Alexandra Tufteland i Helse- og omsorgsdepartementet. Jod er et eksempel. Overstiger et blandingsprodukt 225 mcg per tablett, er det ulovlig og skal destrueres av Posten/Tollvesenet. 225 mcg er grensen som Mattilsynet har satt for fritt salg i Norge, og overstiges denne grensen er produktet å anse som legemiddel, osv.

Likeledes om du prøver å importere homøopatiske midler, urter eller andre næringsmidler. Og skulle en produsent være så vågal å skrive at produktet kan brukes i forbindelse med behandling av sykdom, får det samme skjebne: – Dersom det fremgår av pakningen at produktet skal brukes i behandlingen av sykdom, vil det regnet som legemiddel, forteller Tufteland.

Forbudt.

MEN KAMPEN FORTSETTER

Turid Backer var i tyve år leder for Bransjerådet for Naturmidler (BRN) og arbeidet da blant annet med lobbyvirksomhet og var delaktig i å få på plass den såkalte «Syse-listen», som medførte at næringsmiddelbransjen for første gang kunne si noe om sine produkter. Hun har internasjonal erfaring i å jobbe for at privatpersoner skal få tilgang til blant annet vitaminer og mineraler, og en av de sentrale personene i Vitaminaksjonen. Hun har besvart flere hundre henvendelser fra privatpersoner som ikke forstår hva i alle dager det er som foregår.

Også hun ble tatt på sengen 1. oktober, og valgte raskt å engasjere seg i vitaminaksjonen.

– Det kom frem mange historier om folk som ble hardt rammet av disse endringene. Gjennom de mange historiene fikk jeg innblikk i hvor stemoderlig disse hadde blitt behandlet av vårt helsevesen og hvordan de selv hadde forsøkt, noen ganger i årevis, å gjøre seg så frisk som mulig for å kunne leve normalt.

Med et pennestrøk ble tilgangen på disse produktene i praksis forbudt.

Hun følte ikke at politikerne skjønte saken eller hva dette faktisk handlet om.

– Overhodet ikke. Vi fikk sjablonmessige svar fra alle partiene. Alle som en var enige om at dette var et bra tiltak. Etterhvert fikk vi imidlertid god kontakt med noen enkeltstående politikere fra Fremskrittspartiet og Høyre. De begynte å lytte. Det var også disse politikerne som tok initiativ til forandring, forteller Backer.

– Det var en grunn til at vi tok en gjennomgang av (import av) legemidlene. Det er flere ting på markedet som ikke er bra for helsen, og de produktene som er skadelige eller farlige ønsker vi ikke å liberalisere. Vi som stortingspolitikere har et ansvar for å ivareta alle aspektene. Det vil ikke være mulig å gjøre alle til lags, sier stortingsrepresentant Wold.

Men man kunne sett til USA. Det rapporteres ikke om ett eneste dødsfall på grunn av bruk av kosttilskudd i et land med nesten 330 millioner innbyggere. Det konsumeres det trolig 150 millioner tabletter med kosttilskudd – hver dag.  

For USA er for mange et drømmeland hva gjelder tilgang på kosttilskudd. En av dem som ser til USA er dr.philos. ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski. Han har i en årrekke kjempet for fri tilgang på vitaminer og mineraler, og er i dag redaktør i Helsemagasinet Vitenskap og fornuft:

– Myndighetene har nå en mulighet til å vise at en blåblå politikk innebærer økt frihet til valg av ufarlige kosttilskudd etter mønster av USA, skriver han i nyeste utgave av Helsemagasinet.

FOR NÅ HAR ARBEIDET STOPPET OPP. Vitaminer og noen mineraler er blitt tillatt å importere. Ikke lenger bare fra EU/EØS, men fra hele verden. Det er selvsagt en markant forbedring fra tidligere.

For politikerne sa jo klart og tydelig at «vitaminer og kosttilskudd» igjen skulle bli lovlig å privatimportere via netthandel. Men ingen i Helse- og omsorgsdepartementet vil si noe om når, og ikke minst om, det skjer:

– Dette er situasjonen slik den er nå, og det må du akseptere, er svaret fra Alexandra Tufteland i Helse- og omsorgsdepartementet.

Politikerne svarer ikke lenger på henvendelser om «vitaminforbudet».

VI MÅ GODTA DET. KANSKJE. IKKE STILLE FLERE SPØRSMÅL.
REISE TIL SVERIGE IGJEN?

Men det kunne vært annerledes. Det kunne være enkelt for de som ønsker å bruke kosttilskudd. Det er tross alt frivillig å spise urtetilskudd, vitaminer og mineraler. 

vitamineraler

I USAs lovgivning er det en vid definisjon av kosttilskudd; følgende kategorier er inkludert: 1) et produkt ment som tilskudd til kosten som øker dagsinntaket av en av følgende komponenter: a) et vitamin, b) et mineral, c) en urt eller krydder, d) en aminosyre, e) en annen bestanddel av mat for øke dens andel i kosten; f) et konsentrat, en metabolitt, del av eller uttrekk av, eller kombinasjon av næringsstoffer som spesifisert i a-e.

Med andre ord – er det naturlig, kan det selges fritt – med mindre myndighetene finner det skadelig. Det er ikke uten grunn til at mange tilhengere av tilskudd har USA som et drømmeland.

Turid Backer fortsetter arbeidet med å få flere næringsstoffer og kosttilskudd ut av legemiddelloven. Henvendelsene fra privatpersoner stopper ikke opp. Det er mye usikkerhet, og mange vet ikke hvordan de skal forholde seg til de nye reglene.

– Endringen var ikke særlig gjennomtenkt. Dette kunne vært unngått! Hensikten var innføringen av et EU-direktiv for å få stoppet import av falske legemidler, og det kan vi alle stille oss bak, forteller hun.

Men politikerne snudde 17. november, svikter byråkratiet?  

– Etter at Frp og Høyre ble enige, så gikk det nok litt fort i svingene. Ordet vitaminer ble ved en forskrift fjernet fra legemiddelloven, men alle vitaminene (virkestoffene) enkeltvis ble stående igjen.

Vitaminaksjonen oppdaget dette raskt.

– Dermed var jo vitaminene fremdeles legemidler, og ergo forbudt å importere. Vi oppdaget feilen med en gang da endringsforskriften kom, og det ble veldig debattert på Facebook-gruppene. Jeg sendte en e-post til departementet, men jeg tror noen kloke hoder der allerede hadde oppdaget dette. Så en ny endringsforskrift kom raskt på plass.

Hva skjer med mineralene?

– Samtaler med Helse- og omsorgsdepartementet tyder på at mineralene kommer på plass (det er det gjort, med noen unntak red. anm.). Jod er fremdeles oppført som legemiddel.

Vil vitaminaksjonen fortsette arbeidet med å få frigitt flere kosttilskudd?

– Ja, det vil vi. Mange gir uttrykk for at de trenger å få frigitt flere stoffer som de bruker daglig for å ivareta egen helse. Vi mener at så lenge disse omsettes som kosttilskudd i andre markeder, EU og USA, så må de også kunne importeres til eget bruk. Helst skulle vi sett at de også ble tilgjengelig for alle på det norske markedet. Det er jo ikke slik at andre lands myndigheter gir blaffen i sine innbyggere, fortsetter Backer.

Vitaminaksjonen – kom raskt på bena av samfunnsengasjerte borgere.

Norge har alltid hatt et av verdens strengeste regimer for kosttilskudd, men den samme lovgivning som i USA og Canada.

– I Norge har vi en viss barnehagementalitet i vår tilnærming. De tror ikke vi er i stand til å vurdere selv, derfor må de gjøre det for oss. Mattilsynets risikovurderinger ser ut til å være at alle, uansett alder, skal kunne innta maksimalt av tilskuddd daglig – derfor blir føre-var prinsippet anvendt in absurdum. Ingen mener at en 2-åring skal innta 100 mcg d-vitamin, men mange har et reelt behov for det, sier Backer.

Mattilsynet regulerer hvilke mengder som er «trygt» å innta som kosttilskudd. Verdiene dramatisk mye lavere enn i for eksempel Sverige, Holland, England – og ikke minst USA.

– Vi liker jo å sammenligne oss med de mer liberale markedene. Det finnes land både i og utenfor EU som også er konservative, men enkelte land i EU har tapt saker i European Court of Justice – ECJ – nettopp fordi de har forsøkt å holde mer liberale produkter ute, avslutter Turid Backer.

Siste ord er ikke sagt.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.