– Å telle kalorier er tull for folk flest

Kaloritelling kan gi deg en oversikt over hva maten du spiser inneholder, men er det virkelig nødvendig?

kcal1

For de aller fleste av oss er det sannsynligvis bare tull å telle kalorier. Det er ikke ensbetydende med at du ikke skal tenke over hva du spiser, men strenge og rigide regler gir ofte bare kortsiktig gevinst, mens du i det lange løp vil erfare at kostholdet da blir for lite fleksibelt og vanskelig å følge.

Det kan riktignok være kurant å få en oversikt over hva du spiser i dag, ved å føre matlogg og regne ut et gjennomsnittlig inntak i løpet av eksempelvis tre dager, og dermed få en bedre forståelse av hvor mye energi, protein, karbohydrater og fett maten inneholder. Denne kunnskapen kan brukes til å bruke øyet som mål på hva man spiser.

Men det er viktig å ikke la kostholdet og hvorvidt du klarer å følge det, avgjøre om dagen har vært vellykket eller en katastrofe.

For friske mennesker uten latent spiseforstyrrelse, vil det trolig være uproblematisk å telle kalorier, men det betyr ikke at dette er noe for alle og enhver. Driver du med fitness, idrett og spesielt de som handler om vekt og/eller estetikk kan det i perioder være nødvendig, men dette gjelder på langt nær alle.

7 Enkle kjøreregler for et sunnere kosthold

 • Protein: Få i deg mellom 15 og 40 gram protein i hvert eneste måltid. Gode kilder: Egg, fisk, okse, fjærkre, magre meieriprodukter, proteinpulver, osv.
 • Grønnsaker: Innta mellom 300 og 600 gram grønnsaker per dag, gjerne fordelt på 2-3 måltid.
 • Omega-3: Hvis du ikke får i deg 2 fete fiskemåltider i uken, suppler med 1-2 ss med omega-3 hver dag.
 • Vitamin D: Vi nordmenn får i oss alt for lite vitamin D. Du bør derfor vurdere et tilskudd.
 • Struktur: Spis med jevne mellomrom, enten det er hver 3, 4 eller 5 time. Det viktigste er at du har en plan over omtrent når du ser for deg å spise og hva du ser for deg å spise.
 • Tenk moderasjon: Det er ikke typen mat som har gjort deg overvektig, det er mengden. Sunn mat gjør det enklere å ikke overdrive. Om du spiser noe usunt, prøv å begrens deg.
 • Sukker og flytende energi: Innta mindre brus, juice, energidrikke, syltetøy, frokostblanding, etc. Dette er matvarer med mye sukker og lite fornuftig.

Noen vil likevel ønske seg å ha en plan å forholde seg til, hvor det står hvor mye protein, fett, karbohydrater og energi de får i seg. Dette er uproblematisk for de aller fleste av oss, men spør deg likevel om det er nødvendig for å få deg selv til å spise sunt og fornuftig. Vil det ikke være tilstrekkelig om du baserte deg på mengder, og justerte mengden ut fra effekten?

Kaloritelling er ikke alltid bra

Mange av oss liker å ha kontroll på ting, men noen ganger kan det bli for mye av det gode – som ved (latent) spiseforstyrrelser, enten det er anoreksi, bulimi, overspisingslidelse eller blandinger/varianter av disse – som ved ortoreksi.

For noen vil det å følge en rigid kostholdsplan virke stressende. Vi må forte oss hjem for å spise de 137 grammene med kylling og de 40 grammene med ris, hvis ikke mister vi muskelmasse og nærmest kollapser. Eller så må vi avslutte dagen klokken 19 fordi vi da har inntatt dagsporsjonen med kcal.

Mange har god erfaring med å følge et strukturert kosthold og ser over tid at dette gir god effekt. Mitt råd til dere er ikke å slutte å følge planen, men still dere likevel spørsmålet om det er nødvendig å gjøre det slik, for å nå deres kortsiktige og langsiktige målsetninger.

Teller du kalorier – ja, nei og hvorfor? 38 Svar

Artikkelen er oppdatert senest 3 september 2012

Likte du saken? Del den med andre!

38 svar

Vi oppfordrer alle til å delta aktivt i diskusjonene på bloggen, uansett kunnskapsnivå. Her er det fritt frem å komme med personlige meninger, tips, observasjoner, faglig prat, stille spørsmål, eller rett og slett si man likte artikkelen.

Spørsmål som ikke er relatert til artikkelen anbefaler vi at du får hjelp med i forumet.

 1. 1
  Eivind Svaleng

  Helt enig i at det handler mer om å holde en oversikt enn det å besette seg over antall kcal som man tar inn.
  En annen grunn til ikke å telle kalorier er jo at en god del ikke vet hvordan de gjør det riktig, og dermed feilberegner.

  • 2

   Jepp. I tillegg så har protein, fett og karbohydrat ulike egenskaper, bl.a. i forhold til termisk effekt – noe som gjør at protein i praksis vil inneholde mindre enn 4kcal/g.

 2. 3

  MEGET MEGET RIKTIG!

 3. 4

  Her synes jeg du sa mye riktig (og viktig)! Jeg vet i alle fall med meg selv at jeg aldri kommer til å anbefale noen å telle kalorier, fordi jeg vet hvor galt det kan gå. Det må da holde spise mat som er sunt? Kutte ut søtt og fastfood, og velge det man vet er bra? Få hjelp til å sett opp en kostliste som man kan følge omtrentlig? Hvis man er villig til å legge noen kroner i det, kan man også få en time hos ernæringsfysiolog, som kan å tilpasse en kostplan til hver enkelt.
  Kaloritelling er ikke løsningen! Kanskje går det bra – det vet man ikke på forhånd. Men går det galt, kan det gå fryktelig galt, og det kan skje hvem som helst. Har først suget etter kontroll tatt over, ruller det fort av gårde.
  Men det du sier med at spiseforstyrrelser ofte bunner i mangel på kunnskap? Jeg sier meg absolutt ikke enig i den. Min opplevelse (har vært i kontakt med mange gjennom behandling), er at spiseforstyrrede vet over gjennomsnittet mye om kosthold. «Problemet» er at man ikke klarer bruke det på seg selv. «Det gjelder ikke meg», for eksempel. Eller «jeg fortjener det ikke». Det handler mer om det psykologiske, enn om kunnskapen.
  Ellers synes jeg det er flott at du tar opp dette temaet!

  • 5

   «(…) For problemet til disse jentene er mangelen på kunnskap om egen kropp, helse og kosthold. I tillegg til at det åpenbart finnes psykologiske årsaker til problemet – som kan trigges ved at man opplever å ha kontroll over noe (kostholdet).»

   Merk deg setningen etterpå. En spise forstyrrelse er utrolig kompleks. Jeg kunne selvsagt formulert meg tydeligere (noe jeg også har gjort i egne artikler om spiseforstyrrelser). Jeg mener ikke at hovedproblemet er mangelen på kunnskap, men før man begynner å telle kalorier, er mange ikke klar over at dette ikke er nødvendig. Man isolerer den kroppslige effekten til å kun handle om kalorier og treningsmengde. Når man da har kjørt kroppen sin på denne ensidige og feilaktige veien, så vil man etter hvert sette seg fast.

  • 6
   lily

   Mange av jentene med spiseforstyrrelse vet nesten for mye om helse og kosthold. Problemet ligger ofte i at de skal etterstrebe alle de ulike diettene, og da sitter man ikke igjen med så mye;) De har også ofte problemer med å se seg selv i det hele, da speilbildet er helt forvrengt!

  • 7

   Jeg mente selfølgelig ikke å kritisere deg for valg av ord, var ikke meningen å «angripe». Og da jeg skrev at det psykologiske nok var mye mer avgjørende, siktet jeg nettopp til den setningen du skrev etterpå ;)
   Tror jeg har lett for å bli engasjert når akkurat det temaet kommer opp, fordi det finnes så fryktelig mange misforståelser. Folk flest tror det handler mest om kropp og vekt, noe det til syvende og sist handler veldig lite om.
   Men nok om det!
   Konklusjon: kaloritelling er ikke nødvendig!

   Synes som sagt det er flott at dere jobber med denne bloggen. Den sprer mye viktig kunnskap.

 4. 8
  Øivind

  Kloke ord, Robert! Helt enig i at det for de fleste er unødvendig å telle kalorier. Det er dessuten uforenelig med en livsvarig livsstilsendring da det er både tidkrevende, upraktisk og ikke minst kjedelig.

  Jeg mener dog at det kan være en nyttig øvelse å ihvertfall en gang telle kaloriene (og ikke minst proteinene, karbohydratene og fettet) man inntar i løpet av f. eks. en uke. Det vil føre til økt bevissthet rundt innholdet i det man spiser, man vet ca. hvor mange kcal man får fra favorittmåltidene sine osv. Mange vil helt sikkert få noen aha-opplevelser med tanke på kaloriinnholdet i diverse matvarer . Kombinert med kunnskap om hva kroppen trenger for å gå opp, vedlikeholde eller gå ned i vekt, har man da et nyttig verktøy for å gjøre fornuftige vurderinger angående sitt eget kosthold.

  Da vil man etterhvert skjønne at det å smake på bestemors eplekake ikke ødelegger noe som helst, men at 2 dl rømmedressing på pizzastykket er en dårlig ide om man ønsker å spise pizza ofte.

 5. 9
  Karoline

  Jeg syntes det er så vanskelig å telle kalorier jeg. Det står som oftest bare oppgitt per 100 gram, og jeg har ikke mulgiheten eller tålmodigheten til å begynne å veie alt jeg spiser. Noen som vet om en god side, der maten står skrevet per mengde?

  • 10
   Øivind

   Det er nettopp derfor det er en dårlig ide å konstant telle kaloriene i det man spiser – det er både kjedelig og tidkrevende. Jeg vet dessverre ikke om noen sider som oppgir kaloriinnhold i annet enn vekt per 100 g. Endel matvarer som kommer i «biter» vil ofte ha oppgitt innholdet pr stk, f. eks. fiskekaker, karbonader etc.

   Om du ikke har behov for veldig nøyaktige beregninger av kaloriinntak går det fint å ta ting litt på øyemål. F. eks. vet du at ca. halvparten av pakken med karbonadedeig utgjør ca. 200 g. Så kan du gjøre en kjapp hoderegning for å se hva det utgjør. Med matvarer der det ikke er så lett å dele opp nøyaktig, f. eks. ris, så kan du finne en kopp eller et glass du vet utgjør 100 g, 200 g etc, og så bruke dette når du lager mat. Jeg bruker denne tilnærmingen, og vet at måltidet mitt etter trening inneholder mellom 1000-1200 kcal, selv om jeg bruker forskjellige typer kjøtt, fisk og grønnsaker.

   Etterhvert så vil du få en god følelse på kaloriinnhold. Men som sagt, det er ingen vei utenom litt veiiing om du vil være nøyaktig. Men så er det heller ikke så veldig viktig å være kjemepenøyaktig om du ikke har veldig spesifikke målsetninger :)

  • 11
   Lars Henrik Skau

   Å telle kalorier trenger ikke nødvendigvis være kjedelig eller tidskrevende. Det gjelder å finne den gyldne middelvei. Ved å vite hva de forskjellige matvarene inneholder av f.eks energi og evt andre makronæringsstoffer (om man husker) kan man på slutten av dagen ta en kjapp oppsumering basert på det man har spist. Det vil selvsagt bare være et overslag, men da vet man sånn ca.

   I tillegg spiser du omtrent det samme hver dag av mellom måltider og f.eks middagen er det eneste som variere så har du jo allerede svare på inntaket, med unntak av middagen:)

  • 12
   Øivind

   Jeg er enig i at man kan gjøre det hele rimelig effektivt ved hjelp av litt trening og lure tips, men rimelig kjedelig er det fortsatt :)

 6. 13
  Hilde

  jeg slet et halvt år med spiseforstyrrelser og fikk i løpet av den tiden utrolig mye kunnskap om kalorier i forskjellig mat. Jeg har ikke klart å slutte å telle kalorier etter det. Jeg har de siste månedene vært i kalorioverskudd for å legge på meg, jeg har klart det og har gått opp flere kilo. Men jeg klarer ikke å stoppe å telle kalorier, det er egentlig utrolig slitsomt og jeg kunne ønske jeg hadde sluppet det. Jeg tror man isteden bør fokusere på å spise etter sultfølelsen og selvsagt ganske sunt. Jeg anbefaler ikke å begynne å telle kalorier, man blir fort for opptatt av det.

  • 14

   Når jeg setter opp kostholdsprogram til kunder, så er det ikke alltid jeg oppgir protein:karb:fett:kcal til dem. Spesielt ikke når jeg ser noen soleklare årsaker til at de må vite det.

   Jeg kan også skrive f.eks:

   2 store bananer eller 3 epler

   Noen kan henge seg opp i at størrelsen på frukt varierer, men i og med at energiforbruket aldri er likt, har de 3-5 g med karbohydrat ingen betydning.

 7. 15

  Enig! Kaloritelling kan være hjelpsomt i perioder for å få en noenlunde oversikt over hvordan en ligger an om en ikke går opp, ned eller vedlikeholder vekten slik en vil, men det er bare en måte å gjøre det på som nok passer bedre for de med litt OCD-tendenser. Det viktigste jeg føelr ejg har fått ut av å ha full kontroll på matinntaket i perioder er at ejg aldri trenger å veie noe eller telle kalorier igjen – jeg har fått et mye ebdre øyemål enn det jeg hadde tidligere og det blir dermed lettere å ha noenlunde kontroll på hvor mye jeg spiser iløpet av dager og uker.

  • 16

   Slik er det for meg også. Jeg kan telle opp antall poteter til middag, og finne ut at «Ja, dette må vel være rundt 170-220g – og vil gjøre meg mett». Så når middagen er servert, spiser jeg til jeg er mett, og stopper.

 8. 17

  For deg som lurte på en side som regner ut kcal; vektklubben.no

  Jeg teller kalorier som regel, men er ikke så streng med meg selv. Jeg har en spisedag i uka der jeg ikke tenker på det i det hele tatt sånn at ikke hodet mitt skal bli helt surrete. Jeg spiser usunt når jeg vil, og spiser sunt når jeg vil og det er jo det som funker best for de fleste, så lenge det usunne ikke blir for ofte :)

  • 18

   Dette høres ut som en flott tilnærming. Selv har jeg aldri spisedager – men sier heller ikke nei takk til god mat når sjansen byr seg. Det betyr ikke at man i enhver anledning skal fråtse uhemmet i usunn mat, men så lenge man er flink 80-90 % av tiden (f.eks 28-31 av 35 måltid i uken), så spiser man optimalt.

   Da kan man fint spise hv aman vil i de resterende 4-7 måltidene – så lenge man ikke overdriver mengden mat.

  • 19
   Kristin

   diett.no er en annen god side for å regne ut kcal :) Jeg bruker den, men for å passe på at jeg spiser nok mat. Hvis jeg ikke har oversikt ender jeg opp med alt for lite da det er lite tid til å spise i løpet av dagen. Selv om jeg vil redusere vekta kan jeg ikke leve på 800 kcal hver dag, ønsker ikke å gå på en smell heller. Men småting som grønnsaker, litt tacosaus ol. dropper jeg å plotte inn. Sånn unngår jeg å bli fanatisk :) og blir jeg bedt på middag spiser jeg til jeg er mett. Etter å ha sett et par ganger hvor mye 100 g ris osv er, så er jeg blitt ganske god på å ta øyemål. Dette fungerer i alle fall godt for meg.

 9. 20
  Linn

  Jeg har et problem med overspising ca. hver andre uke. Jeg mister rett og slett hodet. Det er særlig brød- og kornvarer som går ned på høykant, og jeg aner ikke hvorfor jeg gjør det. Jeg spiser med et moderat underskudd i ukene, og føler meg opplagt og sliter ikke så mye med cravings. Får i meg masse proteiner og sunt fett, og karbs fra havregryn og frukt. Jeg elsker brødvarer og har så lenge jeg kan huske spist masse frokostblandinger og havregryn, og lysten på dette er ikke akkurat mindre når jeg ikke spiser det ofte. Problemet er bare at jeg ikke klarer å spise bare en skive. Har dere noen gode råd til hva jeg bør gjøre? Vet dette er et velkjent problem med overspising på diett, og det er fryktelig frustrerende å hele tiden stagnere i vektnedgangen pga utskeielser som dette.. har lest en haug med gode artikler om dette, og føler det hjelper av og til, men så mister jeg som sagt hodet og glemmer helt hva mine mål er og hvorfor jeg spiser sunt alle andre dager. Når jeg først får tankene på å kanskje spise litt brød, og så tar en skive,er ikke viljestyrken sterk enn mer i noen timer.. Opplever at om jg først har spist litt, så er det utrolig vanskelig å ikke spise mer. Bør jeg egentlig bare holde meg helt borte fra ting som gir meg slike cravings? Eller prøve å inkludere det i det hverdagslige kostholdet? Andre råd? Utenfor temaet, ja, men jeg har alltid hatt lyst til å spørre dere om dette!:)

  • 21

   Det er ikke unormalt å slite med overspising på diett. En del av oss kamuflerer dette ved å kalle dagen en «spisedag». Kanskje er problemet ditt at du tenker «Nå har jeg allerede spist 3 brødskiver, nå kan jeg like så godt spise meg mett på det, før jeg er tilbake på dietten igjen».

   Jeg ville (om jeg var deg) likevel sett over dietten. Er du sikker på at du ikke spiser for lite? Unormalt stort søtsug/cravings er et typisk tegn på at energiunderskuddet er for stort. Alternativt kan du ha et belønningsmåltid annen hver dag – mens du den påfølgende dagen spiser litt mindre. Noen liker dette, framfor at det skal bygge seg opp et stort sug i kroppen.

 10. 22
  lily

  Kloke ord Robert! – Nok en gang:)

  Jeg sa det forrige gang det ble diskutert at det å telle kalorier er bra for noen, men ikke andre. For all del IKKE sammenlign deg selv meg andre! Du er deg selv, og du må finne ut hva som er best for deg.

  Jeg vil bare legge til et par tanker ang. jenter (gutter), da særlig dem med en eller annen form for spiseforstyrrelse.

  Når man har en spf. er det veldig vanlig å sjekke kaloriinnholdet – i alt man spiser. Kontrollen er så vikig at man kan kjøre mellom flere butikker for å finne den kokte skinka med «det beste innholdet». Mange veier også maten, og passer godt på at de skal få i seg rette mengder. Disse mengdene kan sikkert diskuteres, og varierer nok fra person til person. Fellesnevneren er vel at jo sykere personen er, jo mindre er det.
  Uansett, denne trangen til å ha kontroll, utløser et stort stress på kroppen! Stresset er svært skadelig, og kan fremkalle negative tanker. I tillegg, på tynne jenter (gutter), vil et høyt stressnivå (høye nivåer av kortisol) føre til en oppblåst kropp. Vedkommende tenker mest sannsynlig ikke over det, men den lille ekstra «vekta» hun (eller han) ser, er rett og slett stress. Personen tror selvfølgelig det er noe hun (eller han) har gjort selv. Spise jeg litt for mye til frokost? Svaret er i 99% av tilfellene nei, men personen selv tror det, og det resulterer i en ytterligere perfeksjon av neste måltid. Dette går rundt i en ond sirkel, slik at man ikke klarer å komme ut av det…
  Kortisol er påvist til å øke viseralt fett, altså det fettet som ligger rundt organene våre. Særlig jenter er opptatt av en flat mage, men med det høye stressnivået de påfører deg, er det nærmest umulig!

  Mitt råd (selv om det mest sannsynlig kanskje vil gå inn den ene øra og ut den andre):
  - Tillat deg selv å slappe av. Ikke følg «dietten» din slavisk, men kos deg innimellom.
  - Ta en fridag, eller i hvert fall en fristund hvor du legger deg rett ut på ryggen (f.eks i sofaen, senga eller på gulvet) og puster godt med magen.
  - Drikk en kopp te (hvis du liker det). Te er vist til å redusere stressnivåene i kroppen, og grønn og hvit te inneholder antioksidanter som beskytter kroppen frie oksygenradikaler.
  …Eller gjør andre ting som roer deg ned! Nei, jeg snakker ikke om å løpe «verden» rundt for å lette på den dårlige sannvittigheten, men være i ro og gjøre rolige «aktiviteter. Jeg fraråder selvsagt ikke å være i aktivitet, tvert om!

  Helt tilslutt:

  «Moderasjon er perfeksjon!»

 11. 23
  Lina Wickman

  Kloke ord! :)

 12. 24
  Jeanette

  så farlig god ut den kaken! Enig i det som skrives,det kan lett bli en besettelse dette med kaloritellingen

 13. 25

  jeg synes det er greit en gang o blandt for å finne ut hvor du ligger,men med mindre man konkurrerer ville jeg aldri gjort det daglig

 14. 26
  Elaine

  Jeg kjenner til besettelsen :(

 15. 27

  ENIG! Å ha en lett oversikt over kalorinntaket mener jeg er nødvendig og viktig for et godt kosthold. Men jeg ser alltid ann personen før jeg «anbefaler» noe som helst form for kaloritelling. En besettelse fører til at mat blir et verktøy og gleden med god mat forsvinner.

 16. 28
  Harald

  Hvor ille er bacon på diett? så for meg et måltid med 6 egg og tilsvarende skiver med bacon og shake med 50g protein.

  • 29
   lily

   Er du på lavkarbo så er bacon toppers! Så sant det ikke er noen sukkerholdig marinader på den. Bare pass på at proteinshaken ikke er loadet med sukker, for da blir det kræsj i forhold til lavkarbodietten i hvert fall:)

  • 30
   Kjetil Åmdal

   Det er egentlig litt håpløst å si noe om hvor «ille» en hvilken som helst matvare isolert vil være på dietten din uten å vite noe om hva slags diett det er, hvordan resten av kostholdet ser ut og hva som er målsetningen.

   Bacon er en god fettkilde, men det er kaloritett mat. Om det er baconet som gjør at du tipper over kalorigrensa og spiser 200 kcal mer enn du trenger, så kunne du heller ha erstattet det med litt mager skinke, for eksempel. Samtidig er det veldig mange forskjellige varianter med bacon å velge mellom; du finner alt fra super-bacon med 400 kcal per 100g, til magert bacon med 130 kcal per 100g

   Proteinshaken ville jeg ha droppet om målet er vektnedgang, ettersom den gir liten til ingen metthetsfølelse for de fleste. Spis litt cottage cheese istedet.

   Lily, jeg er ikke sikker på hva slags proteinshake du tenker på, men jeg har enda til gode å se en proteinshake som er «loadet» med annet enn kunstig søtning. Noen shakes har litt karbohydrater i seg, men det er minimalt, og det er stort sett ikke sukker det er snakk om. :)

  • 31
   lily

   Brukte ikke så veldig mye tid på å finne et eksempel, men denne går for å være en hemp-protein shake:)

   http://www.iherb.com/Nutiva-HempShake-Berry-Pomegranate-454-g/7305?at=0

  • 32
   Kjetil Åmdal

   Alright, da biter jeg i meg det jeg sa. :p

   Synes riktignok det er misvisende å markedsføre noe slikt som en proteinshake, når den inneholder tre ganger så mye karbohydrater som proteiner…

 17. 33
  Arve

  Wow, jeg trodde kaloritelling var noe som folk drev med på 1900-tallet.

  Herman Taller, «Calories dont count» 1961.

 18. 35
  Marius

  Hadde 1-2 uker hvor jeg drev aktivt kaloritelling. Dette for å få et viss innblikk og forståelse på kalorimengden jeg fikk i meg og hva ulike matvarer inneholdt. Dette hjalp meg å se på mat i et større perspektiv. Nå spiser jeg på «øyemål», jeg vet nogenlunde hva forskjellige matvarer inneholder og kan lettere begrense meg hvis nødvendig.

  Forøvrig føler jeg ikke at jeg trenger å ta det på øyemål lengre. Jeg spiser en moderat mengde karbs til frokost etterfulgt av proteiner (som begrenser sultfølelsen), grønnsaker og sunt fett (en del kcals, men sunt fett hjelper på forbrenningen, så lenge man ikke overdriver mengden) gjennom resten av dagen, 6 måltider (2 relativt store og 4-5 mellommåltider). I tillegg tar jeg omega3 og vitamintilskudd hver morgen og drikker mye vann.

  Men anbefaler å ta 1-2 uker hvor du driver strict kaloritelling for å få en oppvekker/oversikt, for så å slutte.

 19. 36
  psychgeek

  Ja, jeg teller kalorier, fordi det er eneste metoden jeg føler funker (over tid) når jeg trenger å gå ned noen kg. Det blir litt på øyemål, ofte, men veier også endel mat når jeg har mulighet til det. Men jeg føler jo at jeg er vel så opptatt av sammensetningen av det jeg spiser, ikke bare kalorimengden.
  Jeg synes det er kjedelig og tidkrevende, men med appen «Myfitnesspal» får man mye igjen for strevet og det holder meg motivert og fokusert.
  Jeg føler også jeg vet for mye om ernæring og helse til å bli ano/ortorektiker.

 20. 37
  Rolf

  Veldig fin artikkel om å ikke telle kcal for deretter å fortelle nøyaktig ca gram av protein/karbo man trenger. Og hva er gram? Jo er det ikke å telle kcal det også, bare i en annen målbar enhet?

 21. 38
  NIH-studenten

  «Tenk moderasjon: Det er ikke typen mat som har gjort deg overvektig, det er mengden. Sunn mat gjør det enklere å ikke overdrive. Om du spiser noe usunt, prøv å begrens deg»

  Litt dårlig formulert for budskapets hensikt. Du henter deg inn i siste setningen, da du vil begrense usunne matvarer.

  Det er mengden på typen mat som gjør deg overvektig. Det er ikke mengden av grønnsaker i en middag med et rent kjøttprodukt (kyllingfilet, storfe, fiskefilet). Spis så mye du orker av grønnsaker som ikke er tilberedt i olje eller dressing. Begrens derimot poteter, pasta og ris (spesielt dersom du alltid bruker saus, noe jeg har sluttet med). Og til slutt begrens selvfølgelig kosen og sukkertilsatte matvarer!

Bli med i diskusjonen

Gjester setter brukerbilde hos Gravatar (få ditt eget her)