Kaffe kan redusere risikoen for blodpropp

En forskningsgruppe fra Tromsø har kommet frem til at de som drikker mye kaffe har over 30 prosent mindre risiko for å utvikle blodpropp.

kaffe1

Ser du lyst på livet og setter pris på en rykende varm kopp kaffe, så er dette noe du bør fortsette med. Forskning viser at de som drikker mellom 3 og 6 kopper kaffe om dagen har 30 prosent lavere risiko for å utvikle blodpropp, sammenlignet med de som ikke drikker kaffe.

Stipendiat Kristin Enga og hennes forskergruppe ved universitetet i Tromsø har sett på hvordan kaffe og nedstemthet påvirker risikoen for venøs blodpropp, den typen blodpropp i blodårene som går tilbake til hjertet. Forskergruppen antar at det kan være antioksidantene i kaffen som bidrar til å redusere risikoen for blodpropp.

– Antioksidanter kan ha en positiv virkning på blodplater, karvegg og blodets evne til å stivne, forklarer Enga til Forskning.no

coffee1Godt humør gir bedre helse

Forskningen baserer seg på Tromsø-undersøkelsen hvor 27.000 personer mellom 25 og 97 år har deltatt. Personene ble fulgt i ti år og forbruket av kaffe er selv-rapportert.

Til Forskning.no forteller Enga at det ikke er tatt høyde for melk og sukkerinnholdet i mange av dagens kaffetyper, men at hun generelt vil anbefale filterkaffe på grunn av kokekaffens effekt på kolesterolet.

Referanser

  1. Forskning.no – Sunt å være smilende kaffekjerring, 12 apr 2013
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.