Det går helt fint an å drive med tung olympisk vektløfting som jente

Prøv noe nytt!

1526250_569839649761586_2133016720_n

Det er ingen hemmelighet at det finnes mange fordommer mot vektløfting, og kraftsport generelt. Her i Norge er idretten foreløpig lite utbredt, og et av mine største ønsker for fremtiden er at vektløfting blir like populært blant unge og i media som fotball er den dag i dag.

Når jeg – som den 18 år gamle jenta jeg er – sier jeg driver med vektløfting har jeg opp gjennom årene fått utrolig mange forskjellige reaksjoner. Jeg har blitt møtt med fordomsfulle blikk, og flere har også sagt direkte til meg at jeg umulig kan være noe god når jeg er så liten. Det irriterer meg grenseløst at folk tror at man må være mann, veie minst 160kg, og spise doping til alle dagens måltider for å bli en god vektløfter. Jeg er 18 år, 69kg, jeg er jente – og jeg er god i vektløfting! Jeg har så langt gjennom mine åtte år med konkurrering i denne idretten tatt hele 33 norgesrekorder, har to sølv og ett gull fra nordisk mesterskap, en ellevte plass fra ungdoms EM og et hav av NM gull. Alt dette til tross for at jeg er jente!

IMG_2048

Jeg oppfordrer alle dere der ute til å i det minste prøve vektløfting én gang. Idretten er skadeforebyggende når den gjøres riktig – selv om mytene sier noe annet – det er en idrett som gjør deg hurtig, spenstig, smidig og ikke minst sterk. Vektløfting passer for alle, og det er ingen som er mer fortrukne enn andre. Både jenter og gutter i alle former og fasonger er velkomne til å prøve ut vektløfting. Gutter, ta gjerne med dere en kompis eller to dersom dere synes det er pinlig å komme alene. Og jenter, dere vil neppe få muskler som en bodybuilder av det.

Legg igjen fordommene hjemme, og ta deg en tur til nærmeste vektløfterklubb. I de aller fleste – om ikke alle? – klubber er det en trener som vil guide dere med teknikken. Det er altså ikke et treningsstudio, men et vektløfterlokale. Stor forskjell! Møt opp, og delta på ei treningsøkt. Spesielt dere jenter, vi trenger alle jenter vi kan få. Vi skal vise gutta at til slutt er det vi som er de sterkeste!

Gå inn på Norges Vektløfterforbund sine hjemmesider for å se en oversikt over alle landets klubber, deres kontaktpersoner, og beliggenhet.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.