Jenter, slik når dere målene deres

Til tross for at mange tror de har forstått hva som kreves og hva som må gjøres for å komme i bedre form, feiler de fleste. Unngå å bli en del av statistikken.

women

Med nyttårsartikler som Slik får du sprettrumpe og Slik får du flat mage, har du kanskje bestemt deg for å gjøre noe med formen?

Selv om det etter hvert har blitt en kjent sak at jenter burde trene med vekter, dukker det til stadighet opp forvirrende jenter som sliter med å nå målene sine.

Denne artikkelen er myntet på dere som vil, prøver, feiler og fortsatt prøver litt til.

Til deg som tror du har alt klart

Du har kanskje funnet mye god informasjon på nettet om hvordan du bør gå frem for nå målene dine. Og kanskje har du surfet så mye at du har kommet frem til at ren mat er nøkkelen for suksess. Bakgrunnen er selvsagt tallrike bilder av havregynsskåler, cottage cheese og funlight, proteingrøt, og sist men ikke minst – alles favoritt: Mager Kesam.

Du begynner med å kopiere matplanen eller oppskriftene til de som har kommet (pitte)litt lengre enn deg, men ender likevel opp i skuffelse og frustrasjon på grunn av manglende resultater, og skjønner ikke hvorfor resultatene uteblir.

Kjenner du deg igjen i dette, er det sannsynlig at du bør revurdere fremgangsmåten din, eller i det minste se nærmere på det som tilsynelatende virker som en urealistisk forventning til hvor lang tid det faktisk tar og nå målet.

LES OGSÅ – Har vi behov for sunnhetsbegrepet?

«Jeg skal bare bli kvitt valpefettet»

Det dukker til stadighet opp naturlig slanke jenter som gjerne skulle gitt fysikken sin det «lille ekstra». Dessverre tror mange at det bare er snakk om å slanke bort siste rest av «valpefettet», før dere kan strutte som Andreia Brazier på scenen om noen måneder.

I hate to break it to you, men det funker dessverre ikke på denne måten.

Hvis drømmekroppen er en slank og muskuløs kropp, så hjelper det ikke å bare slanke vekk det lille fettet du har på kroppen, om du ikke samtidig har opparbeidet deg litt muskelmasse.

Da blir du rett og slett bare tynnere. Og du ser ikke noe mer fit ut. Bare tynnere.

Det hjelper heller ikke å trene styrke for å bygge muskler, om du bare spiser kyllingsalat, 30 gram havregryn og en boks mager kesam med funlight, om dagen.

Oppskriften gir katastrofe, ikke suksess. 

Dette er måten å gjøre det på

Det er 3 viktige ting du skal tenke på for å nå målene dine, enten det er å bygge muskelmasse, eller jobbe mot en lavere fettprosent.

1. Nok mat

Muskler har vanskelig for å vokse, uten nok mat. Det er også vanskelig å bevare muskelmasse, om du spiser alt for lite. Er du flink med å spise sunn og ren mat, så kan du faktisk tillate deg å spise deg god og mett, uten at det ødelegger for planene dine.

Har du mye fett på kroppen og vil redusere fettprosenten samtidig som du bevarer muskelmassen, er det idioti å ligge på 1000 kcal om dagen. Eller jo, det hjelper forsåvidt for en svært kort periode, men etter hvert vil du merke at kroppen ikke vil noe mer. Den vil jobbe i mot deg, du blir mer sulten, får mindre energi, treningene går dårligere og hele opplegget går til slutt i dass. Eller i do, om du vil.

«Trikset» er å ta ting steg for steg – gradvis. Reduser fettprosenten ved å kutte gradvis ned på energimengden. Kanskje så lite som 200 kcal om gangen. Stagnerer du formmessig, så kan du kutte nye 1-200 kcal og se om noe forandrer seg. Dette er en tidkrevende prosess, men du da også med et resultat du kan vedlikeholde uten å gå bananas i sjokoladehyllen så fort dietten er over.

Og hvis målet er å holde seg slank og bygge muskler, så vil jeg anbefale deg å spise litt mer enn vedlikeholds-kcal på treningsdager, og kanskje litt under på dager med treningsfri. Det er egentlig ikke så mye hokkus pokkus – men vit at kostholdet er veldig viktig. Jeg vil hevde at det kanskje står for opp mot 70-80 % av resultatet. Litt avhengig av hvordan man vurderer det.

Og ja – du har lov til å ta en ekstra proteinshake om det trengs, selv om enkelte visstnok skal ha det til at neste stopp er sprøyter med mannlige kjønnshormoner.

2. Tung styrketrening

Media har omsider skjønt en ting. Jenter kan og bør trene som gutter. Det betyr selvsagt ikke at bryst  og biceps skal stå på programmet 5-6 ganger i uken, eller at du må ha på deg sykkelshorts og treningshansker så fort beveger deg inn i styrkerommet.

Tren tungt – skikkelig grisetungt, bruk baseøvelser og ha som mål om å bli sterkere enn gutta (per kg kroppsvekt, selvsagt). Hvis du tørr å ta i, så skal du også få oppleve at du er mye sterkere enn du tror. Pass likevel på at du fokuserer på riktig løfteteknikk. Ikke bare for å unngå skader, men også fordi det gjør deg sterkere.

3. Ting tar faktisk litt tid

Utålmodighet ødelegger for mange. Jeg forstår det er litt kjipt at du jobber og jobber og kanskje jobber enda litt til uten å se de store endringene i speilet fra dag til dag. Vær likevel tålmodig, det tar tid å bygge drømmekroppen.

Det holder ikke å spise ganske bra og trene ganske bra i to måneder. Hadde det vært så enkelt, hadde vi alle vært i superform året rundt. Med en slik målsetning er det uunngåelig å ikke bli skuffet.

Aksepter at det kanskje tar 1 år eller 2 (minimum) før du begynner å nærme deg det du så for deg da du begynte. Det er tross alt begrenset hvor mye muskelmasse du kan legge på det i løpet av et treningsår. Og når vi i tillegg vet at muskler tar mindre plass enn fett, så sier det seg selv at det kan ta litt tid før forandringene kommer.

LES OGSÅ – Når et sunt kroppsideal blir usunt

Hvis blodrippa er målet…

Mange har som mål om å se ut som en fitnessutøver i konkurranseform. Hvis dette gjelder deg, skal du være klar over et par-tre ting.

Det er en god grunn til at langt på vei de fleste ikke har så lav fettprosent hele året. Lav fettprosent påvirker kroppen mye, og kanskje spesielt oss kvinner.

Menstruasjonen uteblir, det begynner kanskje å vokse hår der det helst ikke skulle gjort det, og veldig mange blir aseksuelle – som en konsekvens av den ubalansen i hormoner som oppstår.

Så selv om det ser rått ut med six-pack og blodårer, så er det ikke naturlig for oss jenter, og med de overnevnte bivirkningene så blir resultatet til slutt kanskje ikke så fantastisk som du så for deg.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.