Jakten på den «perfekte» kroppen

Trenger utseende alltid å være i fokus, eller kan det være et biprodukt av et litt mer funksjonelt mål?

Noe av det første jeg lærte da jeg startet som personlig trener på Elixia er at de aller fleste trener hovedsaklig for å se bedre ut, noe undersøkelser også bekrefter. Utseende selger. Utseende har mye å si her i verden, og det kan gi store fordeler både privat og profesjonelt, enten man vil det eller ei.

Fitnesskonkurranser tar trening for utseende til det ekstreme, enten det er snakk om kroppsbygging, bikini fitness, bodyfitness eller annet. Det SKAL være ekstremt. Tradisjonelt har ikke denne typen sport vært spesielt attraktive for «mannen i gata», men mye tyder på at det er på vei til å endre seg. Strong is the new skinny, sies det. Men ofte handler det ikke om styrke i det hele tatt; bare et nytt og annerledes ekstremt utseendeidealé, kamuflert som fitness. Du skal ha muskler, det skal være symmetri – det skal være perfekt.

Perfeksjonisme

Perfeksjonisme er et sentralt tema i alle typer sport og idrett, såvel som andre deler av livet. Vi ønsker forbedre oss – vi ønsker i bli best. Dette er ofte positive kvaliteter som kan hjelpe deg å nå langt her i livet. Men er perfeksjonisme alltid positivt? I mine øyne er det store forskjeller mellom et fokus på å yte perfekt, og et fokus på å se perfekt ut. I idrett og i arbeidslivet er det gjerne et fokus på å yte perfekt, og det er som regel positivt. Du skjerper deg, du fokuserer og du legger inn solid arbeid med det mål om å yte så solid som mulig i en gitt oppgave. Deretter kan du trekke deg tilbake og slappe av, kanskje nyte en øl og en god middag med venner?

Når fokuset er på å se perfekt ut får du derimot aldri slappet helt av.

For det første så er det et meget subjektivt mål, og man ser gjerne at folk aldri blir fornøyde. Du kan jo alltid forbedre litt her og der. For det andre er det et konstant fokus som forfølger deg hver gang du ser deg i speilet og hver gang du skal ut blant folk. Du må trene solid, du må spise solid, og du skal helst alltid se bra ut. Noen dager holder du kanskje litt mer vann enn vanlig og ser litt «feitere» ut, og det kan være nok til å ødelegge den dagen. Og når du endelig når et mål, er det rett over på et nytt mål. Du blir aldri ferdig, og du får aldri muligheten til å slappe av.

Du må leve med kroppen din hele livet ditt, og når et av dine viktigste mål i livet er blitt å se bedre ut, får du kanskje aldri slappe helt av. Fokus på å yte perfekt under en avgrenset tidsramme med en oppgave som er målbar, kan være positivt og givende. Fokus på å se perfekt ut døgnet rundt, koster kanskje mer enn det gir?

Form follows function

Jeg ønsker her å presentere en annerledes måte å se på treningen og kostholdet ditt. Vi vet at utseende har noe å si, og de fleste ønsker å se bedre ut. Det er helt ok, men vi trenger ikke å ha alt fokuset vårt der likevel. «Form follows function» heter denne tilnærmingen, og i denne sammenhengen vil det si at din fysikk vil endre seg som en respons til måten du trener på. Dermed trenger du ikke å ha all fokus på subjektive oppfatninger av ditt utseende, selv om utseende kanskje er et viktig endemål for deg.

Jeg tror at de fleste vil få et bedre liv og bedre treningsresulater ved å skifte fokuset fra subjektive oppfatninger av utseende og over til ytelsesparametere. Det kan for eksempel være et mål om å kunne løpe x antall km uten pause, eller en ny tidsrekord på x antall km. Kanskje ønsker du å løfte din egen kroppsvekt i knebøy, eller det dobbelte av din egen kroppsvekt? Mulighetene er mange!

Jeg vil avslutte med noen tanker om perfeksjon. Se for deg at du befinner deg utendørs med en god venn og godt humør, omringet av fantastisk natur. Naturen er… perfekt! Du tenker sannsynligvis ikke at gresset kunne ha vært litt grønnere, eller at det ene treet burde vært litt høyere. Du aksepterer naturen som den er, og den er perfekt. Du er lykkelig.

Hva med kroppen din?

Perfekt…?

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.