Hvordan trener du deg opp igjen fra prolaps i korsryggen?

Eirik Sandvik gir deg noen nyttige tips til hvordan du trener deg opp fra en prolaps i ryggen.

backpain

Jeg har fått en rekke spørsmål om dette, noe som sannsynligvis har å gjøre med min egen erfaring på området. Jeg har fått prolaps under knebøy og blitt totalt satt ut av spill grunnet det problemet, så jeg vet hvor ille det er.

Fra den tid, og å ligge paralysert på bakken, bli hentet med båre av ambulansen til legevakta, til å nå takle trening innen kampsport, og løfte relativt tunge vekter, er mitt bevis på at jeg kan en ting eller to om å trene seg skadefri.

Et klipp ifra fra Westside Barbell (rack pulls med strikk)

Nei, det er slettes ingen verdensrekord… men 270 kg på topp er relativt mye belastning for en korsrygg som for noen år tilbake ikke engang tålte å ligge i senga uten smerter!

Alle kan trene hardt helt til de blir skadet. Det er hva man gjør når problemene oppstår som er nøkkelen til fremgang.

De følgende 3 tipsene er noe av det beste du kan gjøre for ryggen din.

#1 – SØRG FOR AT DU TRENER KJERNEMUSKULATUREN SKIKKELIG.

Dette vil si opptrening av evnen til «anti-fleksjon«, «anti-ekstensjon» og «anti-rotasjon».. en mer komplisert måte å benevne korsryggens evne til å motvirke uønsket bevegelse og «lekkasje». Dette er viktig både under trening og ellers i hverdagen.

#2 – TREN RUMPA SKIKKELIG!

Dette vil si opptrening av evnen til ekstensjon, abduksjon og ut-rotasjon… som betyr en setemuskulatur som er sterk nok i alle bevegelser du gjør med lårene og hoftene dine. Dette er sentralt for å unngå at korsryggen jobber for mye, og av dette skader seg, under bevegelse og trening, noe den svært ofte gjør om ræva ikke er så sterk som den burde være!

#3 – FÅ OPP HOFTEMOBILITETEN DIN!

Dette kan faktisk ofte løses ved å styrke kjerne- og setemuskulatur, da stramme hofter ofte kommer av behovet for å skape nødvendig stabilitet om kjernen og rumpa IKKE gjør det. Det er likevel et must å jobbe med bevegelighet og mobilitet, som vil si at både muskler og ledd kan føres inn i de områdene du vil at de skal bevege seg i, UTEN kompensasjoner, smerter og skader.

Les også:

Innlegget ble først publisert på Atletisk utvikling.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.