Sukker har blitt en del av hverdagskosten til barn og voksne

Vi nordmenn inntar over 30 kg sukker i året. Det som før var betegnet som helgekos er nå blitt en del av hverdagskosten, mener lege Jan-Øyvind Lorgen.

sukker

I 2012 inntok vi nordmenn cirka 30 kilo hver.

I «Forbrukerinspektørene» den 11. september i år var det en reportasje om hvilket godteri som kan anbefales. I reportasjen uttalte ernæringsfysiolog Tine Sundfør følgende:

– Et barnehagebarn tåler cirka 12 sukkerbiter om dagen, mens et skolebarn kan få i seg 18 sukkerbiter. Voksne kan få i seg 25 sukkerbiter, sier Sundfør.

Med tanke på at en høyt profilert ernæringsfysiolog som Sundfør uttaler dette og at NRK lager en reportasje om hvilket godteri som kan anbefales, kan man trygt si at sukker har blitt en del av hverdagskosten i Norge. Nå snakker man kanskje mer om hverdagskos i stedet for lørdagskos?

LES OGSÅ – Foreldre har hovedansvaret for barnas overvekt

LES OGSÅ – Foreldre skaper overvektige barn

Helgekos har blitt hverdagskos

De amerikanske forskerne Stephan Guyenet og Jeremy Landen har gått gjennom utviklingen i det amerikanske sukkerforbruket siden 1822. I 1822 konsumert gjennomsnittsamerikaneren 2,7 kg sukker årlig (6,3 pounds), mens i 1999 konsumerte han 48,5 kg (107,7 pounds). Tallene inkluderer ikke sukker fra frukt.

I Norge har jeg bare funnet data fra perioden 1960-2012. Nordmenn har på det maksimale konsumert 43 kg årlig i 2000, som har falt til 30 kg i 2012. Det er selvsagt flott at sukkerforbruket har falt. Fallet i sukkerforbruket kan være årsaken til at det ikke har blitt funnet noen økning i andelen overvektige barn i perioden 2008-2012. Imidlertid er andelen overvektige barn stabilt høy, og et sukkerforbruk på 30 kg per person er fortsatt alt for høyt.

forbruk

Har vi riktig fokus?

Jeg avslutter med å vise en illustrasjon som viser utviklingen i andelen av den amerikanske befolkningen som er overvektige og sykelig fete fra 1987 og til 2011. I 1984 startet helsemyndighetene sitt fokus på å redusere fettet i kostholdet som en følge av at kolesterol-hypotesen vant frem i fagmiljøene.

Bør helsemyndighetene og mediene fokusere på å redusere forbruket av sukker og andre relativt raske karbohydrater befolkningen spiser, i stedet for å fortsette å fokusere på å redusere fettmengden i kostholdet? 6 Svar Gi oss din mening!

Referanser

  1. Helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold 2012 (PDF)
  2. NRK: Så mange sukkerbiter er det i godteriet
  3. Folkehelseinstituttet: Ingen økning i andel overvektige barn 2008-2012
  4. Dagens Medisin: Insulin og fruktose i nøkkelroller
  5. Business insider: American Per-Capita Sugar Consumption Hits 100 Pounds Per Year
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.