Hold deg slank med smør og helmelk

Det kan være en fordel å beholde fullfetts melkeprodukter i kostholdet.

Latte-730x365

Det virker kanskje logisk at man bør holde seg unna melkeprodukter som inneholder mye fett. Mat med mye fett gir ekstra kalorier som igjen gjør at vi legger på oss, eller? To nye studier viser at inntak av fullfettvarianter av melkeprodukter linkes til mindre overvekt og en slankere midje.

Til tross for lovende forskningsresultater på melkeprodukter med høy andel fett så blir melka i Norge stadig magrere. Les mer om dette her.

Slankere med melkefett

Å holde seg slank ved å spise smør og drikke helmelk høres kanskje rart ut, men en svensk studie (1) på middelaldrende menn viste at sannsynligheten for at de holdt seg slanke over en periode på 12 år var signifikant høyere om de hadde smør, fløte og helmelk i kostholdet sitt. En annen studie, en meta-analyse av 16 observasjonsstudier (2), konkluderte også med at et kosthold med fettrike melkeprodukter assosieres med lavere risiko for overvekt.

Hvorfor man ser denne effekten av melkefett er fortsatt vanskelig å forklare. Ifølge Gregory D. Miller, konserndirektøren i National Dairy Council, så kan det ha flere forklaringer:

Vi får inn mer og mer data på at inntak av fullfetts melkeprodukter assosieres med mindre kroppsfett.

Flere peker på metthetsfaktoren til fullfettprodukter. Den høye mengden fett i fullfetts melkeprodukter kan gjøre at vi føler oss raskere mett, og som et resultat så spiser man mindre.

Forklaringen kan også være mer kompleks. Det kan hende at bioaktive substanser i melkefettet påvirker metabolismen vår slik at vi forbrenner mer fett i stedet for å lagre det.

Det er ikke bare de voksnes midjemål som har blitt positivt linket til inntak av helmelk men også små barn.

En studie (3) som tok for seg barn mellom 2 og 4 år og deres inntak av enten helmelk eller skummet melk viser at barna som fikk skummet melk var mer overvektig enn barna som fikk helmelk.

Dette er gode nyheter for oss som elsker smør og helmelk. Det kan altså være en fordel for kroppskomposisjonen å ikke bytte ut fullfettvariantene av fløte og melk med magrere varianter. Om man er redd for de ekstra kaloriene som følger med, så kan det være et alternativ å kutte de gjeldene kaloriene fra andre kilder i kostholdet.

240381-14040G3110111

Referanser

1. Holmberg S1, Thelin A.: High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. Scand J Prim Health Care. 2013

2. Kratz M1, Baars T, Guyenet S.: The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. Eur J Nutr. 2013

3. Scharf RJ1, Demmer RT, DeBoer MD. Longitudinal evaluation of milk type consumed and weight status in preschoolers. Arch Dis Child. 2013

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.