Hinderløypekonkurranser: X-Run og Viking Race til Norge

Nå kommer hinderløypene til Norge – med X-Run og Viking Race i spissen. Du blir garantert både møkkete, sølete og kommer deg ikke i mål uten heftige skrubbsår.

Det skal krabbes og klatres - hinderløpene er en sterk trend internasjonalt. I Norge har man utviklet egne konsepter, her fra Viking Race.

I Norge kommer nå hinderløpene for fullt, men det er først og fremst egne norske konsepter som trekker publikum: X-run og Viking Race. 24. august vil flere hundre ta til Tryvann  for å gå løs på det første «Viking Race», mens X-run allerede har hatt et løp i Eidsvoll i juni. Det amerikanske konseptet, Warrior Dash, gjennom sin danske representant, vil også arrangere et løp 17. august. Med andre ord: Hinderløpene kommer!

OSLO: Det er absolutt i tiden og kanskje en motreaksjon til mange år med dominans av «kom-i-form-trening» inne på treningsstudioer med spa og zumbadans? Bak Viking Race står blant annet Andreas Dietzel (32) som har løpt flere slike løp bl.a. Spartan Race. Ta et kjapt søk på You Tube, så skjønner du hva vi snakker om!

Dette er ikke løp og aktiviteter for pyser – her skal du virkelig dra ut det beste av deg selv. Andreas Dietzel fikk sammen med kollegaen Ena Babic (25) ideen om å lage en norsk variant, et løp som samtidig viste respekt til vår forfedre, nemlig vikingene – derav navnet Viking Race.

Da ideen først ble klekket ut, jobbet de sammen i Boston i USA, og der begynte planleggingen og de første skissene.

– Hinderløp er en av de raskest voksende sportene på verdensbasis i dag. Trenden ledes an av store løpsserier som Spartan Race (www.spartanrace.com) og Tough Mudder (www.toughmudder.com), forteller Andreas.

Arrangørgjengen bak Viking Race er alle store fans av slike løpskonsepter.

– Vi vil bringe til Norge en idrett som vi selv har lyst til å drive med, sier hovedinitiativtakere Andreas Dietzel og Ena Babic som har løpt flere av disse utenlandske løpene, inklusiv Spartan Race og Tough Mudder.

Hentet inspirasjon fra USA

I mars måned var gjengen bak X-run i USA og løp Tough Mudder, og bestemte seg for å gjøre X-Run til en realitet med to løp i år.

– Jeg har lekt med denne tanken i flere år, og så landet jeg dette konseptet for syv måneder siden, sier Eirik Solen, initiativtakeren til X-Run som i mange år har arbeidet med idrettskonkurranser og i dag er en aktiv crossfit-utøver. – En sum av forskjellige idrettsgrener og konkurranser har motivert meg til å sette i gang med X-Run. Men vi har ønsket å gjøre det til noe annet enn f.eks. Warrior Dash, det er jo mer et show, slik som jeg ser det. X-Run skal være en konkurranse – derfor har vi ganske strenge regler, blant annet må det stilles ett lag med 3 personer. Det skal være tre personer på hvert lag, det er en lagkonkurranse.

Fornøyde hinderløp-arrangører i USA

Teamet bak X-Run i USA på studietur.

Mens X-Run la opp til en løype på nesten 12 kilometer på  sitt første løp i Eidsvoll i juni, har Viking Race valgt en annen modell.

– Vi lagt oss på en “snill” distanse på rundt 5 kilometer. Vi mener Viking Race er noe som skal passe alle, og at 5 kilometer er noe alle kan klare. Et par av de 12-15 hindrene er imidlertid av det tøffere slaget, så du kan bare slå fra deg tanken om at dette er noe koseløp, sier Andreas Dietzel og Ena Babic.

Det var Andreas og Ena som sammen fikk ideen om å starte Viking Race i Oslo, og lenge så det ut til at Viking Race ville bli det første hinderløpet – men de ble slått av X-Run på målstreken.

Viking Race trodde lenge de ville bli det første hinderløpet i Norge - men Andreas Dietzel (bildet) ble slått på målstreken av X-Run

Andreas Dietzel

– Det tok litt mer tid å innhente tillatelser fra kommunen enn vi var forberedt på, vi gjorde også en vurdering av mange ulike steder å arrangere Viking Race. Det er flott at vi fikk grønt lys fra Oslo kommune og kan bruke områdene rundt Tryvann. Det er perfekt, og gjør løpet veldig lett tilgjengelig, t-banen stopper jo utenfor, smiler Andreas.

Har planer om løp flere plasser i Norge

Både Viking Race og X-Run har store ambisjoner om å arrangere løpene rundt omkring i landet, på lik linje med de store amerikanske arrangørene som har løp på gang hver måned.

– Vi har ikke bestemt oss ennå, men Lofoten, Bergen eller Stavanger er steder vi tenker på. Først skal vi få til et knall-løp her i Oslo, og målet er et sted mellom 500 og 1000 deltakere. Påmeldingene tikker inn, så det ser bra ut, sier Andreas.

Andreas Dietzel startet med hinderløp i 2011, og ble raskt hekta:

–  Det året deltok jeg i en rekke forskjellige løp. Etter at jeg løp mitt første Spartan Race, fikk jeg ideen om at dette burde vi lage et norsk konsept på – et konsept som kunne funke i hele Skandinavia, dermed ble ideen om Viking Race født. I juni så løp jeg Tough Mudder, Superhero Scramble og X-Run her hjemme.

Forklar nå konseptet med hinderløp til en som aldri har deltatt før?

– Vi løper ute i naturen, du kan regne med å måtte klatre over, krabbe under, bli våt, gjørmete og få skrubbsår! Det frister eller hva? Noen hinder holder vi hemmelig, men vi kan love vegger, “monkey bars”, tauklatring og mer!

Andreas Dietzel velger å være konsentrert når han passerer dette hinderet

Det skal klatres og krabbes … og ikke minst krypes!

Kan man løpe seg vill?

– Nei. Vi skal kjøre meget god løypemerking, samt vi skal ha løypevakter som sørger for at ting går riktig for seg.

Kan man skade seg?

– Dersom du bruker hodet så unngår du skader. Litt blåmerker og skrubbsår må man uansett regne med!

Hva slags sko og utstyr trenger du?

– Vi anbefaler at man løper i lette, tettsittende sko som Vibram FiveFingers. Ellers bør du ha på deg klær som du ikke er så glad , som du ikke er redd for at skal bli ødelagt, f.eks. en gammel shorts og en gammel t-skjorte.

Det kan være lurt å trene på å bruke barefootshoes i forkant om du vil bruke Vibrams, anbefales det av Viking Race

Vibrams er å anbefale – foto: barefootshoes.no

Hvor god kondis bør en ha?

– Hvis du vil vinne bør du ha meget god kondis, det kommer mange godt trente med både løpserfaring og mange fra crossfitmiljøene. Om målet ditt er å delta for å prøve noe nytt, teste dine ferdigheter og ta på deg nye utfordringer, samt ha det gøy, så trenger du ikke å være i storform. Hindrene blir krevende og tøffe, så om du ikke har sommerformen inne ennå, er det bare å gå i gang med forberedelsene! Kom deg i form til Viking Race – det anbefales, helt klart.

Hva tror du blir bestetid?

– Kanskje rundt 30-49 minutter. Løypa er under utforming, ikke helt avklart hvor mange motbakker vi legger inn ennå.

Hvilket løp vil Viking Race likne mest på?

– I Norge så er det Råskinnet eller andre hinderløp, som X-Run som vil ligne mest. Når det gjelder internasjonalt så blir det en god blanding av det beste fra Spartan Race, Tough Mudder og Run Rucku. Hindrene våre blir bygget av «Høyt og lavt», som har den beste erfaringen med dette.

Hva er dine favorittløp?

– Uten tvil Spartan Race og Run Ruckus. Der fokuseres det på at hinderløp er en idrett, og de har samme mål som oss: å dra folk opp av sofaen og ut i skogen. Enkelte andre løp likner mer på russetreff og utdrikningslag med drikking, fest og partystemning. Dét skal ikke Viking Race bli, men vi regner med at deltakerne kommer i knallstemning uansett – både under, og ikke minst når de passerer målstreken.

Selv varierer Andreas den daglige treningen, men det blir mye løping. Ellers går det i terrengløping, capoeira, styrke, kettlebells, sykling og svømming. For å nevne noe! Han anbefaler at man trener seg litt opp i form før man deltar på hinderløp.

Hvorfor er denne trenden nå blitt så stor?

– Det er flere elementer. Men først og fremst er det noe nytt, og noe helt annet enn bare å «løpe» i skogen. Hinderløp er litt ekstremsport. Vi lever i digitalalderen men vi har en kropp som har forutsetninger for å overleve i steinalderen – hinderløp er veldig “tilbake til naturen”, med løping i skogen, klatring, krabbing, hopping, bæring, osv. Vi håper å se en god blanding av deltakere den 24. august, dette skal bli kjempegøy, avslutter Andreas Dietzel.

Ena Babic (25) en av grunnleggerne til Viking Race

Ena Babic (25) kommer seg gjennom nok et hinder under det første X-Run som gikk av stabelen i juni på Eidsvoll.

Urtrening

Dette er nok et eksempel på at treningsformer og konkurranser som henter frem «urinstiktene» våre, og en klar parallell er den økende interessen for Crossfit-trening.

– Vi har mange påmeldte fra crossfitmiljøene, sier Ena Babic. X-Run bygget sine hinder og fikk bruke medlemmene på Crossfit Oslo som prøvekaniner. Hindrene stod i boxen på crossfitsenteret i flere uker, og dermed var arrangørene sikre på at de holdt!

– Når jeg skal forberede meg til løp, så trener jeg styrke og stasjontrening ute. Ellers vil jeg anbefale alle å som skal være med på å trene mye på burpees!, avslutter Ena.

Og da er det jo ikke rart at crossfit’erne kaster seg over hinderløpkonseptet. Ingen er vel mer glad i burpees?

Monkey bars

På Crossfit Oslo ble hindrene til X-Run testet. Her i aksjon på «Monkey bars». Foto: X-run

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.