Imponer familie og venner med perfekt helstekt kalkun [video]

Slik skal det gjøres

kalkun

Kalkun er magert, smakfullt og mørt kjøtt som faktisk er ganske enkelt å tilberede og som samtidig kan serveres med mye forskjellig tilbehør.

Hvis du ønsker deg en proteinrik og sunn middag, enten på julaften, nyttårsaften eller en annen dag, anbefales oppskriften nedenfor.

INGREDIENSER

  • ½ stk kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. porsjon)
  • 1 ½ ss smør
  • ¾ ts salt
  • ¾ ts pepper
  • 1 ½ dl vann

PYNT

  • 1 stk appelsin
  • 2 stk frisk fiken
  • 25 g valnøttkjerner
  • 1 stilk bladpersille

Slik gjør du

  1. Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus, så ta vare på den. 
  2. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
  3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
  4. Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
  5. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.

Kalkunen er klar til servering. Pynt fatet med for eksempel appelsinbåter, fiken, valnøtter og bladpersille. Server med for eksempel grønnsaker, kokte poteter og en fyldig og god fløtesaus.

Fortsatt usikker? Sjekk denne videoen

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.