Happy is the new healthy

Hvis du bare skal lese en tekst i dag, så la det bli denne.

adadadada

Du går forbi et butikkvindu og stopper. Du ser ikke på klærne i vinduet, du ser på deg selv. Hva ser du egentlig? Har hoftene dine blitt litt bredere i det siste, har magen blitt litt større etter kakestykket du spiste i går?

Vi har alle sett og hørt motpolene i media. Vi får tips om alle slags mulige øvelser, kostholdsprogram og enkle triks til drømmekroppen, samtidig som vi får beskjed av «ekspertene» at vi skal være fornøyde slik vi er.

Sunnhet handler ikke om tallet på vekta

Vi ser jenter ned i 11 årsalderen legge ut bilder av «drømmekroppen» på sosiale medier. Bilder av syltynne jenter iført så lite klær som mulig. 

Jeg er en stor del av dette kroppshysteriet selv. Jeg lever en hverdag som i hovedsak består av trening og kosthold, jeg legger ut en liten del av livet mitt på nett hver eneste dag. Jeg får ofte spørsmål om kosthold og trening, men vet dere hvilket spørsmål jeg oftest får? Hva er næringsinnholdet i den oppskriften? Hvor mange kcal spiser du i løpet av en dag?

Når ble sunnhet et tall? Når ble det til at et tall skulle bestemme over hverdagen din?

Et tall som skal bestemme over magen som ikke lenger har litt fett, men som nå i stedet skriker etter mat. Et tall som bestemmer om du kan dra på jentekvelder eller bursdager, om du må ut på løpetur klokka 22 om kvelden for å gå i pluss på dagens kaloriforbruk. Om du har gjort deg fortjent til en liten sjokoladebit. Når ble det til at et jævla tall skulle bestemme over livet ditt?

Drittlei thinspiration-trenden

Når gikk sunnhet fra å handle om å elske sin egen kropp til å lengte etter alle andres? Når ble sunnhet å sammenligne kroppsdeler dag for dag for å se progressjon eller tilbakefall? Jeg er drittlei av å høre om kalorier og fitsporation eller thinsporation.

Vi ser på fitnessmodeller som sunne forbilder, men den eneste forskjeller på disse og de catwalkmodeller er en god andel muskler. De har like lav fettprosent, spiser nok mest sannsynlig like lite og er ikke på noen måte et realistisk bilde på en sunn kropp.

Kate Moss’ sitat: «nothing taste as good as skinny feels» blir ikke noe bedre av å bytte ut skinny med healthy, fit eller andre ord.

Det gjør deg ikke lykkelig

Jeg skal fortelle deg noe som smaker bedre enn synlige ribbein, pumpende muskler, timevis med løping og skrikende mager; lykke!

Du blir ikke lykkelig av å løpe til det brenner i musklene. Du blir ikke lykkelig av en diett på 1300 kcal. Du blir ikke lykkelig av å sitte hjemme alene fordi venninnene har pizzakveld og du ikke «kan» spise det. Og vet du hvorfor jeg vet det? fordi jeg har prøvd.

ski

Jeg har prøvd å trene og spise meg til «drømmekroppen.»

Jeg har tenkt at hvis jeg bare får vekk den lille klumpen med fett på magen, da blir jeg nok full av selvtillit og ikke minst fornøyd med meg selv. Men vet du hva? Jeg ble ikke lykkeligere, snarere tvert imot. Mye vil ha mer, og sånn er det for oss alle. Hvis ikke du er fornøyd før du begynner, så blir man sjeldent fornøyd og man blir søkende etter ting som kan forbedres hele tiden.

Jeg ble så kroppsfiksert at det eneste jeg tenkte på var mat og trening; hva skal jeg spise neste måltid? Hva skal jeg trene for å forbrenne nok fett? Har jeg trent og spist godt nok? Regla er uendelig.

Gjør det fordi du elsker deg selv

Jeg mener ikke at man skal slutte å spise sunt eller slutte å trene, men jeg mener at mange drar dene sunnheten alt for langt. Man skal ikke trene og spise sunt fordi man ikke liker kroppen sin, man skal gjøre det fordi man elsker den.

Siden nyttår har jeg innsett at jeg ikke lenger orker å tenke så mye på mat og trening lenger og det har vært kjempevanskelig å omstille tankene mine. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har sittet med dårlig samvittighet et par ganger jeg har spist sjokolade på en onsdag, eller droppet morgentreningen for litt ekstra søvn.

På 2 måneder så har jeg lagt på meg 3 kilo, og om det er 3 kilo muskler eller fett er jeg ikke sikker på. Men det eneste jeg vet er at det er 3 kilo ren lykke.

Det er lenge siden jeg har hatt så mye glede av trening og mat som nå, hver økt er lysbetont og hvert måltid spiser med god samvittighet, samme om det er sunt eller usunt. Jeg ser ganske ikke like «fit» ut som jeg gjorde før jul, men det driter jeg faktisk i.

Jeg syns jeg ser mye bedre ut nå enn da, fordi nå utstråler jeg selvtillit og glede, og det er noe jeg ikke vil bytte bort for noe annet.

haa

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.