Ny studie angriper gluten i kostholdet

Ifølge en studie fra desember 2012 kan et glutenfritt kosthold øke fettforbrenningen, gi lavere glukose- og insulinnivå, samt redusere markører for inflammasjon.

gluten

Artikkelen er fritt oversatt med spesiell tillatelse fra SuppVersity

Mange eksperter og lekmenn har lenge hevdet at gluten er problematisk for alle, uavhengig om de har problemer med gluten eller ikke. En ny undersøkelse gir denne hypotesen sterkere ben å stå på.

Forfatterne bak undersøkelsen hevder at dette er den første godt kontrollerte studien av gluten og dens metabolske effekter på friske som spiser etter kjente kostholdsprinsipper.

LES OGSÅ – I disse matvarene finner du gluten (ekstern link)

Ny og spennende forskning

Fabiola Lacerda Pires Soares og hennes brasilianske kolleger delte mus av typen C57BL/6 inn i to grupper. Begge gruppene spiste en diett med mye fett og identisk energimengde. Den eneste forskjellen var mengden gluten de fikk i seg.

Den ene gruppen hadde et glutenfritt kosthold, mens den andre inntok 4,5 % av maten sin i form av gluten.

Noe var likt, mye var ulikt

Som du ser av tabellen nedenfor er det ingen vesensforskjeller i matinntak, blodfettprofilen og mengden fett i lever og muskulatur. Gruppen som spiste gluten hadde litt mindre triglyserider (fett) i blodet, men forskjellen var ikke statistisk signifikant.

Tabell 1

Hvis du derimot ser på figuren til høyre ser du likevel noen viktige forskjeller. Både i form av vektøkning, størrelsen på fettfellene, og lipidmengde.

Tabell 2

 Tabell 3

Hvis vi ser på tabell 2 hadde gruppen som inntok gluten fem ganger så høy konsentrasjon av leptin. De hadde derimot også høyere nivå av insulin, glukose og homa-IR (risikomarkør for insulinresistens).

Tabell 3 viser at gnagerne som ikke inntok gluten hadde større frigjøring av fett, forbrenning av fett, samt at markørene for inflammasjon i fettcellene var betydelig lavere.

Så til tross for at man ved første øyekast kanskje ikke ser noen forskjeller mellom gruppene (jf venstre side, tabell 1), er ulikhetene verdt å merke seg.

Disse resultatene forteller oss kanskje noe av årsaken til at disse forskjellene ikke har vært kjent tidligere. For hvis man kun ser på et fåtall markører vil man nødvendigvis ikke se forskjellene.

LES OGSÅ – Gjør kroppen en tjeneste, styr unna korn

En del spørsmål gjenstår

Med bakgrunn i denne studien finnes det holdepunkter for å redusere inntaket gluten som finnes i blant annet hvete, bygg, rug, spelt, emmer, enkorn og noen andre planter i grasfamilien.

Vi vet derimot ikke om skadevirkningene kan ha en annen forklaring. Kan det være at denne effekten bare opptrer i en diett med mye fett? Vil resultatene vært annerledes på mennesker? Og hva med mengden gluten (4,5 %) – hvilken effekt vil en lavere mengde gluten ha?

SuppVersity håper at de i løpet av 2013 vil kunne gi deg svar på noen av disse spørsmålene.

NB: Dette er en forkortet og forenklet versjon av artikkelen, tilpasset Fitnessbloggens lesere. For en bedre forståelse av studien, anbefales originalartikkelen.

Referanser

  1. Soares FL, de Oliveira Matoso R, Teixeira LG, Menezes Z, Pereira SS, Alves AC, Batista NV, de Faria AM, Cara DC, Ferreira AV, Alvarez-Leite JI. Gluten-free diet reduces adiposity, inflammation and insulin resistance associated with the induction of PPAR-alpha and PPAR-gamma expression. J Nutr Biochem. 2012 Dec 17.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.