10 tips som holder deg frisk

Føler du at forkjølelsen kommer snikende? Forebygg vintersykdom med disse 10 tipsene.

Det er et fascinerende fenomen at mens noen er friske og raske hele året blir andre slått i bakken av forkjølelse og influensa hver vinteren. Dette skyldes blant annet individuelle forskjeller i enkelte gener, spesifikke komponenter i og sammensetningen  av immunforsvaret.

Men kostholdet og eksponering for bakterier og virus er faktorer som også spiller inn. Disse faktorene kan man til en viss grad påvirke; uflaks derimot er kanskje ikke like lett…

Derfor blir du lettere syk på vinteren

Ifølge cellebiologi boka mi er grunnen til at flere blir syke om vinteren at folk er tettere innpå hverandre. Luften er også tørrere om vinteren. Virus kan derfor lettere overføres og folk blir smittet.

Rundt halvparten av alle forkjølelser er forårsaket av det såkalte rhinoviruset. Rhinoviruset er veldig smittsomt, og smitter dersom man kommer i kontakt med spytt fra smittede personer – enten ved hoste eller nysing, men også via gjenstander, for eksempel dørhåndtak, hvor viruset kan overleve i timesvis.

En forkjølelse går som regel over av seg selv. Det er bare slitsomt å gå rundt å hoste, tørke snue, og føle seg litt tett i pappen.

Influensa er en virussykdom som også er mest aktiv om vinteren. Selve sykdommen varer normalt i 3-5 dager, men noen kan føle seg slappe og trøtte i hele 2-3 uker etterpå.

Man får ømme muskler og ledd, hodepine og feber mellom 38-40 grader.

Influensa skyldes et virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Man må bare vente på at det skal gå over. Så det smarteste du kan gjøre er å ruste opp immunforsvaret ditt, slik at viruset ikke kan infisere deg så lett.

Rust opp immunforsvaret og unngå sykdom

Her er noen tips til hvordan du kan forebygge sykdom og ruste immunforsvaret ditt:

1. Unngå sukker og «raske karbohydrater».

Sukker bidrar til å hemme immunsystemet og spesielt de hvite blodlegemene, leukocyttene, fordi sukker fører til svingninger i blodsukkeret og høy insulinutskillelse.

En måleskala for hvor godt rustet immuncellene kan bekjempe intrengere og hvor mange som er friske er leukocyttindeksen (LI). Om en leukocytt spiser 5 mikrober på en time blir indeksen LI 5, spiser den 10 er LI på 10.

En person som ikke har fått i seg sukker på 12 timer har en leukocyttindeks på ca 14.  Ved å spise 6 teskjeer sukker får du en LI på 10. 12 ts sukker, som tilsvarer kun 0,5 liter brus gir en LI på 5,5.

Se for deg en typisk lørdagskveld med 0,5 liter brus og 50 gram (10 biter) smågodt gir en LI på 1! Og hva spiser du når du først er blitt syk?

Unngå derfor søtsaker og alle matvarer med høy glykemisk indeks (GI), slik som brød, kaker,bakervarer, kjeks, potetmel, ris, poteter, snop, brus.

Har du et kosthold som består av masse høyglykemiske ingredienser, som sukkerholdig mat og drikke, pasta, ris og loff, vil du redusere kroppens evne til å bekjempe infeksjoner (Mat&Helse, 1/2011).

– Sjekk ut Sugarstacks

2. Spis sunn naturlig mat.

Spis mest mulig ferske og lite bearbeidede matvarer som kjøtt, fisk, fugl, sjømat, grønnsaker, egg, smør, bær og nøtter.

Med en solid base av protein og fett holder du et stabilt blodsukker og stimulerer kroppen til å danne veksthormoner og testosteron, som begge bidrar til å opprettholde et sterkt immunforsvar.

3. Spis mer fett.

Ikke vær redd for å ha fett i maten din. Fett av den sunne typen (unngå transfett) påvirker ikke blodsukkeret men virker stabiliserende, og flere av de korte fettsyrene kan fakrisk hemme eller ta knekken på virus og andre mikro-organismer.

Særlig effektivt er kokosfett, som inneholder en stor andel laurinsyre og flere andre kortkjedede fettsyrer som også smør er rik på.

Husk at disse kortkjedede og mellomlange fettsyrene lett blir omdannet til brukbar energi og fører verken til fedme eller økt risiko for hjerte- og karsykdom.

4. Ta heftige doser vitamin C.

Vitamin C er et billig og effektivt kosttilskudd. Du kan også bruke vitamin C forebyggende for virusangrep, men dette er vanskelig, siden halveringstiden for vitaminet i blodet bare er ½ time.

Hvis du kjenner det minste tegn på at du er angrepet av et virus som kan gi forkjølelse eller influensa (sår hals, tett nese, lett hodepine), bør du straks ta vitamin C i så store doser som magen tåler og gjenta det hver time inntil symptomene er borte.

5. Spis hvitløk.

Hvitløk, gjerne rå, er vistnok en utmerket hjelper mot mange mikroorganismer, inkludert virus, bakterier, parasitter og muggsopp.

Press et par fedd direkte på maten og bland hvitløk i sauser og dressinger. Hvis du eller omgivelsene rundt deg plages av hvitløklukt, (merker det når folk unngår deg..?) kan du spise en kvast persille for å friske opp pusten.

Flere som spiser hvitløk samtidig, vil merke lite til at de andre lukter, så en god strategi er å putte hvitløk i maten til alle som spiser :)

6. Innta tilskudd av vitamin D.

De aller fleste cellene i kroppen har reseptorer for D – vitamin, som betyr at dette vitaminet har  en effekt i hele kroppen.

D- vitamin er et hormonliknende molekyl som regulerer av/på knappen for enkelte gener (transkripsjonsfaktor). Mangel på dette viktige stoffet kan derfor ha omfattende konsekvenser.

D-vitaminmangel er svært vanlig her i Norge, og særlig om vinteren. Det er neppe tilfeldig at kroppens egenproduksjon av D- vitamin (Vitamin D3) i denne perioden også er helt fraværende, og statistiske undersøkelser viser at blodkonsentrasjonen av D-vitaminet er på sitt laveste om vinteren.

Du har tre muligheter for å motvirke D-vitaminmangel: eksponering av sollys på huden, ta solarium (kunstig UVB-lys) eller å ta D- vitamin kosttilskudd.

Kostholdet bidrar dessverre idag med utilstrekkelige mengder av vitaminet.

Immunsystemet ditt trenger også tilførsel av de fleste vitaminer og mineraler. Ta derfor også et bredspektret kosttilskudd hver dag og suppler med tilskudd av omega 3 i kapsler.

7. Søvn er undervurdert, men viktig

Søvn er et undervurdert punkt. En god natts søvn er en forutsetning for å motstå dagens kav og mas, og en liten høneblund eller meditasjonsstund midt på dagen kan gjøre underverker med et utmattet immunsystem.

Stress gjør deg syk his du ikke klarer å balansere det. Så hvis du føler deg «uggen» i kroppen, er det på tide å skru ned tempoet og lade opp batteriene igjen.

8. Trening

Lett trening kan faktisk bidra med å styrke immunforsvaret fordi det gir bedre blodsirkulasjon, økt kropps-temperatur, som også virker immunstimulerende, og bidrar til at kroppen lettere kvitter seg med avfallsstoffer som kan hope seg opp når man lever stillesittende.

Tren regelmessig, men ikke overdriv!

9. Vask hendene!

Husk at mange bakterier og virus overføres ved kontakt med dørhåndtak, toalettseter, kraner på vasker der allmennheten ferdes eller ved berøring av andre mennesker.

En god regel er derfor å gi hendene en skikkelig vask flere ganger om dagen. Bruk helst såpe med hudvennlig pH, slik at du ikke blir tørr på hendene.

10. Drikk nok vann.

Sørg alltid for at kroppen er hydrert. For relativt inaktive personer betyr det at man bør drikke omkring 1,5-2 liter i løpet av dagen, mens folk som trener hardt, kan trenge det flerdoble.

Varier gjerne med urteteer, vann med litt presset sitron og av par skiver ingefær, som også er rik på sink. Ingefær motvirker en rekke mikroorganismer, og sink er nødvendig for et aktivt immunforsvar.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.