Forbrenn fett, uten å telle kalorier

JC Deen presenterer her 5 retningslinjer til deg som vil redusere fettprosenten, uten å telle kalorier. Lei av å nekte deg alt godt her i livet? Finn ut hva JC kan gjøre for deg.

dreamstime_12497453

Mange hevder det er umulig å redusere fettprosenten hvis man ikke teller kalorier. Det utsagnet er jeg veldig uenig i. Ved å følge oppskriften jeg skal avsløre lengre ned, kan alle redusere fettmengden på kroppen, uten å ha et hysterisk forhold til kalorier.

Og slik ble oppskriften en realitet

Det hele begynte i fjor høst. Jeg hadde nettopp flyttet inn i min nye leilighet, og var klar for nok ett år på skole. Dette betydde blant annet at joggeskoene mine fikk kjørt seg. Jeg var nemlig glad i å gå. De eneste gangene jeg valgte å kjøre bil, var når jeg handlet mat – eller når jeg dro hjem til Nashville i helgene.

På grunn av all den gåingen, måtte jeg gjøre betydelige endringer i kaloriinntaket mitt. Jeg gjorde derfor en måling over hvor mye jeg gikk, og kom frem til at jeg gikk mellom 6 og 10 kilometer, hver eneste dag. Ikke rart energiforbruket hadde skutt til værs.

Etter et par justeringer, fant jeg ut at jeg burde klare å få i meg mellom 2800 og 3000 kalorier daglig. På treningsdager, som det var 3 av i uken, ble det 5-800 kalorier ekstra. Jeg prøvde å spise det samme hver dag, og trivdes med denne ensidige måten å spise på. Jeg tok også pennen fatt, og begynte å notere ned alt jeg spiste – både hva jeg spiste, mengden (porsjonsstørrelsen) og når jeg spiste.

Det store skillet

Jeg hadde etter hvert fått en god pekepinne på hvor mye energi jeg behøvde. Jeg satte derfor vekta tilbake i skapet, og slengte kaloriregnskapet i ei ledig skuff. Og fordi jeg er den typen som sliter med å slutte med noe, når jeg først har begynt – var det vanskelig å gi slipp på alt dette. Jeg følte liksom at jeg måtte telle kalorier for å ha kontroll.

Du skal likevel vite at kaloritelling verken er funksjonelt, fleksibelt eller nødvendig. Det betyr ikke at du på liv og død ikke skal telle kalorier – det betyr rett og slett at hvis du ikke vil telle, så må du heller ikke telle.

Den første uka uten kaloritelling og oppveing av mat, gikk greit. Jeg prøvde å holde meg til de avtalte måltidene og til de klokkeslettene jeg hadde bestemt meg for å spise dem på. Alt var perfekt, nesten i alle fall.

Pizzaen som skulle ødelegge alt

Det var i alle fall det jeg trodde. De siste ukene hadde jo gått så bra, uten at jeg hadde telt kalorier eller veid maten. Og nesten uten bekymringer. Kunne denne planen sprekke? Vel. Vi studenter får jo ofte disse matkupongene med tilbud. Blant annet den «5 dollar for en pizza. Vi leverer!». Og når sant skal sies – jeg har en stor forkjærlighet for pizza. Jeg simpelthen elsker pizza. Så da fristelsen ble for stor, tok jeg opp røret og gjorde en bestilling.

Men – er dette så ødeleggende som alle tror?

Fordi jeg tillater en viss porsjon fleksibilitet i kostholdet – var denne pizzaen planlagt. Jeg hadde enkelt og greit laget plass for de ekstra kaloriene. Så i stedet for å spise en solid porsjon pasta til middag, så spiste jeg heller en halv pizza og en proteinshake. Proteinshaken skulle kompensere for det lave proteininntaket.

Dagen etterpå gikk jeg rundt som en vannballong, med store vannansamlinger. Det var faktisk så ille at jeg vurderte å kjøpe meg noe vanndrivende på svartebørsen… – Neida, dette stemmer selvsagt ikke!

Denne oppskriften har jeg gjentatt flere ganger – og det har aldri påvirket den kroppslige formen. Lever man sunt 80 % av tiden – så spiser man optimalt, så lenge man ikke er på konkurransediett og mangler de siste 5 prosentene for å kunne stille på scenen. Så lenge man har kontroll på mengden mat, og passer på slik at man får i set tilstrekkelig med protein – så går alt fint. Dette gjorde jeg 1-2 ganger i måneden i en lang periode, uten å se forskjell på meg selv.

Videoen under, er et godt bevis på at en 80/20 tilnærming til kostholdet, vil kunne gi gode resultater. 

Praktiske retningslinjer

Merk deg at disse retningslinjene har best effekt om du vil vedlikeholde formen, eller redusere fettprosenten litt. Har du som mål å konkurrere i fitness eller kroppsbygging, må du selvsagt være litt strengere.

  1. Bruk et par uker på å skrive ned alt du spiser. Dette vil gi deg en god pekepinne på hvor mye du faktisk får i deg i løpet av en dag, hvor store porsjonsstørrelser det er snakk om, hvor mett du er, osv.
  2. Prøv å spis maten til samme tid hver dag. Ved å ha en jevn måltidsrytme vil sult og metthetsfølelsene tilpasse seg spisemønsteret ditt.
  3. Ikke vei deg hver dag. Små forandringer i dietten, veskeinntak og -balanse kan gi utslag på vekten, uten at du verken har mistet eller lagret fett. Spiser man ferdigmat som ofte inneholder veldig mye salt, kan det rett og slett være at du har lagret litt mer glykogen og veske i muskulaturen.
  4. La speilet avgjøre formen. Regn med at du noen ganger vil se litt soft ut, mens du andre dager vil se konge ut. Ingen dager er like. Slik er kroppen og slik er livet.
  5. Sett deg noen mål om å bli sterkere. Mer styrke betyr i de fleste tilfeller mer muskler, som igjen betyr at du har forbedret sammensetningen mellom muskler og fett (fettprosent). Jobber du dedikert og målrettet, vil du også sette nye rekorder.

Samtidig som treningen betyr mye for deg, er det viktig at du selv trives med hvem du er. Trives du ikke, vil du heller aldri lykkes.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.