Fleksibilitet og mobilitet – dette er forskjellen

Det er kanskje vanskelig å skille mellom fleksibilitet og mobilitet. I denne artikkelen får du svaret.

importance_flexibility_mobility_fitness

For god bevegelse – hva er viktigst for idrettsutøvere eller folk flest? Fleksibilitet eller mobilitet? Og hva er de egentlig definert som? Skillet er kanskje utydelig, men i denne artikkelen skal jeg utdype hva de forskjellige begrepene betyr.

LES OGSÅ – De aller viktigste øvelsene du ikke har i treningsprogrammet ditt

Fleksibilitet vs. mobilitet

For ordens skyld, definerer vi fleksibilitet som ’range of motion’ (bevegeligheten) i et ledd. Hvor langt vi kan bevege det fra A-B. Mobilitet betyr i hvilken grad man har funksjonell kontroll på bevegeligheten.

Folk flest trenger ikke mer fleksibilitet. De trenger økt mobilitet for et bedret bevegelsesmønster. Altså, ikke mer bevegelighet, men mer kontroll på bevegeligheten de allerede innehar.

Om du tar en titt på idrettsutøvere på høyt nivå har de ikke nødvendigvis noe mer fleksibilitet, sammenlignet med folk flest. Det som skiller de fra oss dødelige er utførelsen av bevegelsen. Smidigheten, koordinasjonen, balansen og kraftutviklingen. Det handler om hva man gjør, med det man har.

Videre viser det seg at økt fleksibilitet heller ikke beskytter mot skader. På innsiden av lårene ligger de store innoverførerne (adduktorene). En studie gjort på hockeyspillere (1) viste at stramme adduktorer var mye mer skadeforebyggende når det gjaldt lyskeskader, enn fleksible adduktorer. Det vil si at økt fleksibilitet kan medføre mindre stabile ledd og dermed større skaderisiko.

Er du også en av de som tror stram hamstringsmuskulatur er roten til alt vondt? Da må du tro om igjen. Faktisk så viser det seg at stramme hamstrings kan gi både raskere løping og bedre løpsdynamikk (2).

Lionel Messi mot Inter.

Lionel Messi mot Inter.

I idretter hvor det estetiske er sentralt, har man selvfølgelig et behov for større fleksibilitet. Dans, turn og stuping er gode eksempler. For å sitere Todd R. Hargrove (3): «You won’t see splits very often in sports where there are no points awarded for style. What you will see is complete mastery over normal ranges of motion

Gjør dette før trening

Et godt tips for å øke den funksjonelle kontrollen man har i et bevegelsesmønster kan være å bruke dynamiske leddmobilitetsøvelser som oppvarming før trening. Dette er har blitt populært og har erstattet tøyning for mange. Les denne for en meget god innføring i hvordan disse øvelsene kan utføres.

LES OGSÅ – Funker ikke programmet ditt? Dette kan være noen av årsakene

Referanser
1. Tyler, et al. (2001) The Association of Hip Strength and Flexibility With the Incidence of Adductor Muscle Strain in Professional Ice Hockey Players. American Journal of Sports Medicine, Vol. 29, No. 2.
2. Trehard Burghs, et al. (2009) Sit-and-reach flexibility and running economy of men and women collegiate distance runners. J Strength Cond Res. 2009 Jan.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19050648
3. Todd R. Hargrove, May 21, 2014, A Guide to Better Movement: The Science and Practice of Moving With More Skill And Less Pain.
4. https://toddhargrove.files.wordpress.com/2012/04/jointmobilitye-book.pdf

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.