Intervju med Nora Mathisen

Med 6 uker igjen til NM i bodyfitness, er 22 år gamle Nora Sivertsen Mathisen i sin livs form. Finnes det noen hemmelig oppskrift? Det prøvde vi å finne ut.

IMG_4953

Med mindre enn 6 uker igjen til NM i bodyfitness, vet Nora Sivertsen Mathisen og de fire andre bodyfitness-jentene at selv om jobben frem til i dag har vært tøff, så blir det bare enda tøffere framover. Med stadige kutt i energiregnskapet og en treningsmengde det står respekt av, er det nå formen skal toppes.

Vi har gjennom bloggen til Nora latt oss inspirere og engasjere av det imponerende arbeidet hun har lagt ned det siste året. For i løpet av en relativt kort periode har hun gått fra å være ei litt over gjennomsnittet godt trent jente, til å være ei som gjennom sin imponerende fremgang motiverer andre til å forsøke å gå den samme veien som henne selv.

Å ha som mål om å konkurrere i bodyfitness trenger ikke å bety at du er så mye annerledes enn folk flest. Nora har rukket å bli 22 år gammel, studerer tredjeåret på Trondheim Økonomiske høyskole, og har snart en bachelor i Økonomi og administrasjon. Men hvem er egentlig Nora? Hvordan har hun i rekordfart klart å forandre kroppen sin så radikalt? Vi ønsket å bli bedre kjent med den joviale og trivelige frøyajenta.

For de av våre lesere som ikke kjenner deg fra før, Hvem er Nora?

– Jeg heter Nora, er 22 år gammel og har bloggen Fitnessnora.blogg.no . Jeg er en skikkelig energibunt som alltid liker å ha noe å gjøre. Nå for tiden handler det meste om styrketrening, kardio og kosthold – men jeg prøver også å få med meg noen håndballtreninger på skolen og er med i revy.

Trening er åpenbart en viktig ting av livet ditt, men hvordan startet det egentlig?

– Det begynte med at jeg var spinningsinstruktør på MaxTrim på Frøya. Jeg har også jobbet som instruktør på et treningssenter i Kristiansund. Jeg begynte etter hvert på Kaliber Treningsstudio, hvor det egentlig gikk opp et stort lys for meg. Jeg fant ut at mye av den treningen jeg hadde lagt ned tidligere, nærmest hadde vært bortkastet.

– Da jeg begynte å trene med Paul Rusten, lot ikke resultatene vente på seg. Og det var derfor ikke vanskelig å holde motivasjonen oppe. På Kaliber har de en «hall of fame»-vegg med bilder av strongman, boksere, kroppsbyggere og bodyfitnessutøvere som enten har representert Kaliber, eller har trent der – og å se på alle disse flotte menneskene, det sa meg en ting – jeg vil også se så bra ut!

Du har jo som du sier, på ganske kort tid oppnådd en fysikk som det står respekt av. Hva føler du selv har vært viktigst for den flotte fremgangen du har hatt?

– Jeg trente faktisk mer som spinningsinstruktør enn hva jeg gjør nå. Da hadde jeg flere timer lange kondisjonsøkter, etterfulgt av spinning med høy intensitet. Men det var ikke før jeg begynte på Kaliber og ble kjent med Paul at resultatene begynte å komme. Nå trener jeg mindre, men treningene er av mye høyere kvalitet.

Hvordan trener du nå, hva er dine beste muskelgrupper og hva er favorittøvelsene dine?

Jeg trener nå etter en 5-splitt som Paul har satt opp. På mandager er det bein, tirsdag bryst, onsdag armer, torsdag har jeg fri, fredag er det skuldre, på lørdag har jeg rygg og på søndag er det fri. På treningsdager har jeg 45 minutter med kardio, og det dobbelte på fridagene mine.

– Favorittøvelsene mine er frontbøy for bein, flyes for bryst, bicepscurl for biceps, franskpress for triceps, militærpress for skuldre, foroverbøyd roing for ryggen. Når det gjelder hvilken muskelgruppe jeg er mest fornøyd med, så må det være ryggen min. Minst fornøyd er jeg kanskje med fremsiden av beina, men det har kanskje noe med at det fortsatt er igjen en del fett der.

Selv om den fysiske formen din åpenbart er upåklagelig har du sikkert ikke alltid vært i så god form. Har du noen tips å komme med til nybegynnere som ikke orker å skusle bort flere år med trening, før du de som deg finner ut hvordan man får ønsket fremgang?

– Ta kontakt med en som har peiling! En coach, en personlig trener eller en du vet kan faget. Jeg brukte utrolig mye tid på å trene feil. I ettertid ser jeg tilbake på en tid hvor jeg nærmest trente meg ihjel uten å få fremgang. Når jeg endelig fant noen med den nødvendige kunnskapen, løsnet alt seg.

– Jeg vil likevel råde deg til en ting. Hold deg til en person. Ikke spør 20 stk om hjelp, for da vil du kunne sitte igjen med 20 fullgode svar, men problemet er at de mest sannsynlig gjør det på 20 forskjellige måter.

– Når du har fått den nødvendige hjelpen, er det viktig at dere setter dere ned sammen og setter opp konkrete delmål og mål som du kan jobbe målrettet mot. Å nå målene man setter seg, er den største og viktigste motivasjonsfaktoren.

Hva med kostholdet, hvor viktig føler du at det er? Og kan du sette opp en typisk diett-dag for Nora, nå som du er 6 uker unna NM?

07.00 – 1 time kardio +/-
08.00 – Frokost – Havregryn og proteinshake
12.00 – Lunsj – Kylling og brokkoli
16.00 – Mellomåltid – Kylling og brokkoli
17.30 – Før trening – Proteinshake, BCAA, gulrot
18.00 – 90 min trening
19.30 – Etter trening – Proteinshake og riskaker
21.00 – Mellomåltid –  Kylling og brokkoli
23.00 – Cottage cheese, kanel, stevia og litt diverse

– Når det gjelder kosttilskudd, så bruker jeg ZMA, BCAA, L-Glutamine, proteinpulver og koffeintabletter eller kaffe før kardio. Produktene fås hos NordicNutrition.no

Om vi skal prate litt raskt om bodyfitness. Når og hvordan bestemte du deg for å konkurrere i NM?

– Etter at jeg begynte å trene med Paul så hadde jeg som tidligere nevnt, veldig god fremgang. Gunnar Strand Jacobsen, sjef på Kaliber Treningsstudio kom etter hvert bort til meg på trening og spurte om ikke jeg burde prøve å konkurrere. Fra den positive tilbakemeldingen, var veien kort til å bestemme seg.

Men hva er det som motiverer deg, og gjør at du klarer å jobbe så disiplinert og målrettet? 

– For meg er det enkelt. Resultater motiverer, og jo bedre fremgang man har, jo mer motivert blir man. Jeg elsker å jobbe etter konkrete mål, så for meg var dette en perfekt måte å gjøre det på.

– Dietten har så langt gått veldig greit, faktisk mye bedre enn forventet. Jeg har verken slitt med sult, vært sliten eller hatt lite energi. Når ting går så utmerket, så er det heller ikke vanskelig å holde hodet på riktig plass.

Jeg tror alle leserne er spente på hvordan du vil gjøre det under det kommende Norgesmesterskapet, noe du sikkert selv også er. Avslutningsvis må jeg også få spørre deg, om det er noen du vil takke litt ekstra? 

– Paul: Min lojale treningspartner. Jeg hadde aldri stilt uten han. Kanskje hadde jeg fortsatt etter et eller annet ineffektivt treningsprogram og mange timer i spinningssalen.

– Gunnar: Jeg kommer selvsagt ikke utenom denne mannen som har betydd så mye for meg og fremgangen min. Kosthold er alfa omega, og med hans ekspertise har jeg også en svært dyktig coach.

– Jeg må også få lov til å takke de andre jentene i teamet, som er utrolig trivelig å være sammen med. Det er veldig greit å ha noen likesinnede, for det er lett for at man blir litt sprø av dette knallharde fokuset på trening og kosthold. Jeg må også takke venner og familie som har støttet meg på veien så langt.

– Helt til slutt vil jeg også nevne bloggleserne mine som skriver så fantastisk mye fint til meg.

Har du spørsmål til Nora? Still de under artikkelen. 47 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.