Fikser du problemene som oppstod på diett med en ny diett?

Nei, problemene en diett har ført med seg kan ikke fikses på denne måten.

«The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.» – Albert Einstein

Jeg kom over en veldig god bloggpost her om dagen, skrevet av Nia Shanks. Den handlet helt enkelt om det at du ikke kan fikse problemene en diett har ført med seg, ved å følge en ny diett. Og det er så sant som det er sagt.

Hva menes med problemer?

– Forstyrrende tanker og følelser rundt mat.

– Et forvridd bilde på hvordan man kan forme kropp med trening og mat.

– Tvangsspising av matvarer man ikke liker, kun fordi det er «sunt».

– Fråtsing og oppkast. Skjermbilde-2016-01-06-kl.-17.23.26

– Straffetrening og straffesult.

– Følelse av å være mislykket om man har avvik fra planen.

– Såkalte spisedager som fører til fråtsing, overspising og negative tanker.

– Høyere vektoppgang etter endt diett enn hva du tok av deg.

Jeg sier ikke at dette gjelder alt og alle, da noen mennesker fungerer utmerket på dietter, og er komfortable i etterkant også. Men forstyrrelsen har jeg sett nok ganger til at dette er noe jeg har lyst å sette ord på. Selv har jeg både sett og opplevd selv at jo strengere man er med seg, jo mer opprør ønsker man å gjøre når man er «ferdig», eller møter motstand.

I stede for da å jobbe videre med gode vaner og matvalg, så kaster man alt man har jobbet for på båten. Spiser alt man ikke har «fått lov til» på dietten, forbanner alt som kan minne om sunnhet, og dropper treninger fordi det ikke er gøy lengre. Deretter trøster man seg ved å fortelle seg selv at det bare er å gå på diett igjen, så kommer resultatene tilbake…

7617105a3d30860ac29f3af886549fadbdd33997e88c697b2dd59ef6fbaf7087

Men her stopper logikken for meg; om du har fulgt en diett som har ledet deg til å gjøre «opprør» og medført problematisk forhold til mat, hvorfor starte på nytt igjen da?

Jo, for vi er ledet til å tro at denne gangen skal det gå bra. Denne gangen VET vi hva vi går til. Denne gangen skal vi opprettholde resultatene over tid, for denne gangen er vi MOTIVERTE. Og selvsagt, la oss kalle en spade for en spade; dietter fungerer til sitt formål, og det er jo derfor vi lar oss friste til å starte på ny når vi føler at ting har «sklidd ut litt»;

– Resultatene kommer som regel ganske raskt!

– Man føler en enorm mestring i starten.

– Man liker å se endringene i speilet fra uke til uke.

– Man blir høy på … skal vi kalle det stresshormoner?

– Det gir i starten en følelse av overskudd, glede og at man er viljesterk.

– Man tar liksom tilbake «kontrollen». Ja, hermetegnene er riktig plassert…

Dessverre så er dette ofte forbigående, og når motivasjonen har dabbet litt av og man stagnerer (som er helt normalt forresten), så er det fort at man hopper av hele greia, tar seg en real timeout fra alt som handler om kropp, trening og sunnhet, for deretter å søke opp the next big thing… etter nok et opprør selvsagt.

Jeg sier ikke at dietter til en hver tid er feil, men du skal ha en god plan for hva du skal gjøre når dietten er ferdig. Du skal heller ikke overvurdere vanene dine. Om du er vant til å droppe frokost for å «spare» kalorier til kvelds, småsnacke mens du lager mat, spise i mellom måltider, fråtse på kveldene grunnet oksehunger (fordi du har spist for lite på dagen), så er jeg ikke i tvil at det er her du må ta tak først. Streng diett for en periode er sjeldent noe mer enn en midlertidig løsning. Uvanene har nemlig veldig lett for å komme tilbake, så snart dietten er «over», og da gjerne enda mer forsterket.

Skjermbilde-2016-01-11-kl.-12.34.42

Vet ikke om jeg har noen konklusjon å gi dere her, men håper at dere ser logikken (eller mangel på sådan). En diett kan brukes som et UTGANGSPUNKT, men om du vet at vanene dine er helt off med mindre du følger en diett, så kan det være på tide å ta tyren ved hornene.

Hvorfor følge en streng restriktiv diett slavisk, når du faktisk kan få tilsvarende resultater ved å bli mer bevisst dine vaner…

yTogk674c

Jada, et noe usexy innlegg da vi alle ønsker quickfixes, og en liste på How-To-Eat-What-To-Eat. Men strengt tatt, så tror jeg de fleste av dere VET at potetgull til kvelds hver kveld er en dårligere deal enn biff og bakt potet for eksempel. Gi dere selv litt mer cred, dere KAN mer enn dere tror selv.

Nå skal jeg gi deg et tips du kan spare masse penger og tid på:

Få i deg 3-4 ORDENTLIGE måltider per dag. La det være én karbohydratkilde (brød, pasta, potet, ris, havregryn o.l). En proteinkilde (kjøtt/fisk/fugl/soya/quorn/erteprotein/belgfrukter). Og en fettkilde (olje, smør, bacon, avokado,oliven, nøtter, rømme, sjokoladebit og lignende). NEI, jeg oppgir ikke noe gram/fordeling. Det finner dere ut av selv.

Jeg kan nesten garantere at både søtsug og cravings forsvinner om du tar deg tiden til å spise litt skikkelig mat. Sliter du med å spise 3-4 sunne måltider? Så start med et eneste måltid per dag som er litt mer gjennomtenkt. Dats all I am asking…Resultatene vil snakke for seg selv likevel.

Lykke til!!:) 

Innlegget ble først publisert på siljemariela.com

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.