Fete paleosalater fra mesterkokk Thomas Rode Andersen

Lei av den vanlige ost- og skinkesalaten? Her får du et par oppskrifter på fete salater, fra kjøkkensjef og kokebokforfatter Thomas Rode Andersen.

paleosalat

Salat med rosenkål og bacon (fra boken Tilbake til røttene, Forlaget Lille Måne 2013)

Rosenkål & bacon

4 personer

Ingredienser: 500 g store, fine rosenkål (gjerne en blanding av røde og grønne) • 1 sjalottløk • 1 fedd hvitløk • 150 g godt, tørrsaltet bacon • 1 kvist frisk timian • 100 g usaltet økologisk smør • det revete skallet av ¼ øk ologisk sit ron • 2 ss grovhakket bladpersille • litt revet muskatblomme

Slik gjør du:

  1. Skjær stilken av rosenkålene og kast de ytterste seige, ofte misfargede bladene. Plukk deretter av bladene innenfor, ett etter ett, inntil de resterende bladene er så små at det blir vanskelig å fortsette, og du sitter igjen med kålens lyse “hjerte”.
  2. Legg bladene du har plukket av til side for senere bruk. Del rosenkalhjertene i to, ha dem i en gryte med kaldt vann og gi dem et oppkok. Hell av det varme vannet, ha i nytt kaldt vann og gjenta prosessen med å gi dem et oppkok 2–3 ganger.
  3. Rens og finsnitt løk og hvitløk. Skjær svoren av baconet, skjær baconet i skiver, deretter i stifter på tvers av skivene.
  4. Skyll timianen. Smelt meierismøret i en tykkbunnet gryte eller i en sauteringspanne. Tilsett baconstrimlene, timiankvisten, sjalottløken og hvitløken.
  5. Skyll sitronen og riv skallet av den. Ha nå også de blansjerte rosenkålhjertene i, og sauter disse nesten møre, vel og merke uten at de tar farge. Vend rosenkålbladene i.
  6. Skyll og grovhakk persillen og ha også denne i. Til slutt smaker du til med en knivsodd muskatblomme.

LES OGSÅ – Steinalderkostholdet, fordel og ulemper

Spinatsalat med bacon & egg, med dressing med Bornholm-sennep

Spinat, egg og

Spinatsalat med egg og bacon. Kan det bli bedre?

Ingredienser: 100 g god tørrsaltet bacon • olivenolje • 100 g perleløk • 6 håndfull babyspinat • 1 håndfull plukket frisk kjørvel • 1 hode romanosalat • 2–3 hardkokte egg

Slik gjør du:

  1. Skjær svoren av baconet, skjær baconet i skiver, og deretter i strimler på tvers. Ha en skvett olivenolje i en panne og stek baconstrimlene over middels varme til de blir gylne og sprø. Ta dem opp fra pannen, og ta vare på fettet til bruk i dressingen
  2. Hell kokende vann over perleløken, rens dem og kok dem møre. La dem avkjøle seg før du skjærer dem i to. Skyll spinatbladene og kjørvelen, fjern stilken fra romanosalatbladene, skyll bladene og skjær dem 1 cm tykke strimler.
  3. Skjær de hardkokte eggehvitene i fine terninger, og press de hardkokte eggeplommene gjennom en fin sikt. Bland sammen alle ingrediensene til salaten bortsett fra de hardkokte eggeplommene du presset gjennom sikten.

DRESSING

Ingredienser: 2 ss crème fraîche original • 3 ss grov Bornholm-sennep • 2 ss av det finrevete skallet av økologisk sitron • ½ dl hønsebuljong • 1½ ss kaldpresset olivenolje • salt og pepper • ferskpresset sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Ha creme fraiche, sennep, sitronskall og hønsebuljong i en kjøkkenmikser.
  2. Hell baconfett og olivenolje i, litt etter litt, mens kjøkkenmikseren jobber.
  3. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og bland dressingen i salaten.

LES OGSÅ – Intervju med Thomas Rode Andersen

Tomatsalat by Thomas Rode Andersen

Smaken av sommer? Tomatsalat med kremet geitost og basilikum …

Tomatsalat

Ingredienser: 600 g solmodne tomater* • 2 sjalottløk • 1 bunt basilikum • ½ bunt mynte • salt og pepper • olivenolje • balsamicoeddik • fersk, kremet geitost • 4 ss pinjekjerner • 1 salatløk

SLIK GJØR DU:

  1. Skyll tomatene og skjær dem i mindre biter, men pass på ikke å mose dem. Fordel dem på et pent fat.
  2. Rens og finhakk sjalottløken. Skyll og hakk opp basilikum og mynte.
  3. Dryss løk, basilikum og mynte over tomatene, og krydre med salt og pepper. Etter smak og behag skvetter du på godt med olivenolje og balsamicoeddik.
  4. Smuldre den kremete geitosten i mindre biter over tomatsalaten, rens sjalottløken, skjær den i fine ringer og ha disse over salaten.
  5. Rist pinjekjernene gylne i en tørr panne og dryss også disse over.
  6. Kjøp gjerne forskjellige typer tomater fra en velrenommert produsent, aller helst såkalte heirloom- tomater. Dette er gammeldagse “ur- tomater” som har alle mulige slags former, farger og størrelser.

Referanser

  1. Oppskriftene og bildene er hentet fra boken «Tilbake til røttene».
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.