Omega 3 er litt omdiskutert om dagen, spesielt etter en studie som dukket opp tidligere i høst: Omega-3 hjelper ikke hjertet likevel (Nettavisen)
Det skal sies at den aktuelle studien hadde svært mange svakheter, og i mine øyne er relativt ubrukelig for å si at omega-3 ikke har effekt på hjerte- og karsykdommer. Omega-3 Madness: Clarifying Recent Fish Oil “Research” (Eric Cressey)
“Alle” vet at fet fisk er den beste kilden til marin omega-3, men hvor mye omega-3 får du egentlig fra fisk, og hvilke typer fisk bør du prioritere?
Her følger en liten oversikt fra NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) om omega-3-innholdet i fisk:
Matvare | Omega-3 per 100 g vare |
Makrell | 9,5 g |
Laks, oppdrett | 3,5 g |
Blåkveite | 1,4 g |
Sild | 2 g |
Kveite, oppdrett | 1,8 g |
Regnbueørret, oppdrett | 3,7 g |
Tar også med mager fisk/skalldyr til sammenligning:
Matvare | Omega-3 per 100 g vare |
Torsk, oppdrett | 0,3 g |
Reker | 0,4 g |
Sei | 0,4 g |
Konklusjon
Makrell er den ubestridte vinneren! Laks og ørret kommer heller ikke så verst ut. Kveite som er en stor rovfisk inneholder en del miljøgifter og er ikke en spesielt god kile til omega-3. Det er viktig å påpeke at innholdet av omega-3 vil variere noe med årstidene ift når fisken spiser seg opp. Om vinteren og tidlig på våren er en del typer villfisk magrere, mens mot høsten er de fetere. På grunn av lite tallmateriale finnes det ikke tall på f.eks briesling (sardiner) og ål. Det kan hende disse også er gode kilder til omega-3.
Kilder
- http://www.nifes.no/index.php?page_id=164&lang_id=1